Ahad, Disember 01, 2013

Pengalaman Pembedahan Slip Disc @ Tulang belakang

Assalamualaikum w.b.t



Pada 3 ogos 2013 saya telah menjalani pembedahan tulang belakang. Kerana slip disc yang saya tanggung sejak 2006. PAda 2006 saya dah mula rasa sakit belakang. Tapi perkembangan sakit tu sangat perlahan.

Saya kemudian mula rasa kebas macam sesemut pada jari anak kaki kiri. Saya usik2 jari tu macam tak berasa apa2....kebas.

Saya juga kerap kena ular2 macam simpul biawak. Selebihnya kalau angkat barang berat mulalah sakit belakang.

Bangun pagi kalau tidur di permukaan keras pun esoknya bangun terbongkok2. Tapi masa tu takdelah rasa ada yang tak kena.

Malahan pada tahun 2011 gitu saya masih boleh mengecat bahagian dalam rumah mak saya yang baru siap seorang diri. Lebih teruk lagi, saya juga memindahkan peti sejuk dari rumah di bangi diangut saya dibantu anak saya 9 tahun...gagah sangat lah kononnya.

PAda 2013 akhirnya kesakitan tak tertanggung dah. Saya tak mampu berjalan bahkan bangun pun masa tu berpapah2 pada benda2 yang ada di sekeliling.

Akhirnya saya terpaksa menggunakan tongkat.

Melihat keadaan saya yang amat kronik  ketika tu, suami hilang sabar dah tak menunggu lagi janji temu dengan pakar orthopedic di Hospital Putrajaya.

Terus saya dibawa ke Hospital kajang buat appoinment MRI tiga hari berikutnya selaps simptom yang dinyatakan, Dr sahkan memang slip disc.

Sebelum itu, xray di klinik kesihatan Presint 9 Putrajaya menafikan yang ianya slip disc. sengal agaknya Dr tu. tak boleh kesan slip disc walhal tengok MRI memang ketara sangat2

Akhirnya hari yang buat MRI tu saya terus dibedah petangnya. Terkejut mula2nya tapi terpaksa terima kenyataan bahawa hendak sihat maka itulah pilihan yang ada.



Keesokan selepas bedah, saya dipaksa doktor untuk bangun dan exercise menggunakan tongkat 4 kaki ini


Ketika itu, ketakutan sata paling utama adalah untuk bangun dan mengakih2 pinggang akak tulang belakang rasa macam tulang belakang saya nak putus,,,sakitnya msyaaallah



Inilah tulang belakang akak slip disc yang dibuang tu, di bahaguan L4-L5...tak banyak tapi cukup menyakitkan dan membuat saya menderita dalam tempoh yang agaak lama.


Tak salah beberapa hari lagi nak raya masa tu, suami dan anak menemani saya, mereka terpaksa berbuka puasa di hospital. terima kasih atas layana baik dan kesabaran keduanya dalam melayan saya ketika sakit.Penga

Wassalam

37 cetusan rasa:

Tanpa Nama berkata...

Salam, slip disc memang susah dikesan melalui Xray, sebab tu perlukan MRI.Dlm Xray boleh nampak tulang sahaja atau apa2 kecacatan tulang. Selebihnya perlukan MRI utk tgk soft tissue seperti disc. Harap saudari faham dgn penerangan sy. Dr Ortopedik.

Tanpa Nama berkata...

Mcm mana keadaan puan skrg?dah recovery sepenuhnya?

Hanisumayyah berkata...

Dr Orthopedic, terima kasih atas penerangan

Hanisumayyah berkata...

tanpa nama,

Alhamdulillah bertambah pulih selepas setiap bulan membuat fisiotherapi di hospital putrajaya. Tapi bangun tido tetap sakit belakang dan jalan terbongkok sikit....so kena ambik masa untuk exercise....bolehlah sembiuh dalam 80% rasanya....

Tanpa Nama berkata...

salam. hai sis, sy baca cerita sis ni membuatkn sy nk cuba bantu sis dengan salah satu rawatan menggunakan korset PREMIUM BEAUTIFUL. dh bnyk testimoni yg diberikan oleh pengguna korset ni, org trdekat sy ialah kwn sy sendiri.
PREMIUM BEAUTIFUL didatangkan dengan tetulang yang disulami cahaya infra merah jarak jauh (Far Infra red Rays) yang berfungsi mengatasi masalah sakit tulang belakang seperti bongkok, slip disc, sakit pinggang dan lenguh-lenguh serta sakit sendi. Suntikan Far Infra Red Rays (FIR) paling banyak dalam tetulang bengkung (waist nipper) untuk memberi rawatan thermal yang berterusan. PB juga dapat membantu mengekalkan badan dalam keadaan postur yang betul sepanjang hari. Secara tidak sedar kita akan sentiasa berada dalam keadaan postur yang betul dalam kegiatan seharian.

If sis betul3 nk cuba sy boleh bantu utk memberikan penerangan yg lebih lanjut. Setiap usaha pasti akan mendatangkan hasil, In sha Allah.. saya hanya ingin berkongsi sesuatu yg dpt mengurangkan kesakitan yg sis alamai sekarang.

nama saya madihah, no telefon saya 0122070847

Tanpa Nama berkata...

salam.. macam mana progress? Ok? saya pengidap sakit yg sama.. lokasi pun sama.. L4 dan L5

Tanpa Nama berkata...

Sy baru pas operate slip disc 18/6/14 kat PMC, masalah sy lani kaki kebas tempoh masa lama manager blh OK

ahmad berkata...

Assalamualaikumm..sy nak tny cik/ en yg operte di pmc 18jun bru ni..ok ka sna? Kalau kmc ok x? Sy alami slip disc truk jg.. tngah mnahan sakit skrg

Ahmad Fakhrulradhi Fauzi berkata...

Assalamualaikum.. ok ka operte di pmc?

coys berkata...

Assalam Sis sya jugak megidap sakit slip disc ni dari 1july2013 di bahagian yng berlainan dari sis c6/67 dia bahagian tengkuk paras bahu,sakitnya yaAllah ja yng tahu sampai sekarang blum lagi sya mmbuat pmbedahan doc mmg hndak mmbuat pmbedahan di bahagian slip disc sya yng rosak itu,dgan tanpa apa2 jaminan bila akan pulih kata beliau,hanya perlu bertawakal dn berdoa sahaja, bnyak rakan2 surkan jgn buat pembedanhan

Tanpa Nama berkata...

salam nama saya misaqi,,,, akak saya pun mengalami masalah mcm tu tp saya L5 S1
sy dh lama mengalami slip disc
dh 10 thun stakat ni sy cuma buat exercise fisio lah....kerja berat2 sy elakan sbb takut terkehel lg....
sy punya slip disc dh masuk semula tp die retak yg disc tu :)

setakat ni sy bertawakal shja lah tp elakan buat surgery

Tanpa Nama berkata...

salam..sy umo 20 dan penghidap slip disc..dikesan tahun lepas and terpaksa tangguh pengajian utk dptkan rawatan..then dh buat rawatan fisioterapi dkt hospital for 4 month..skrg dah continue study as a nurses tp sakit bertambah..yelah..student nurse name pon kan..x boleh nk elak angkat pesakit yg badan besar2..hmm..actually takot nk ckp kat parent yg still sakit coz xsanggup nk tangguh study lg n sgt2 takot hal2 yg berkaitan dgn operation nie.. :( so skrg sgt2 confuse..ap patut sy buat ?? :(

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.sye juga menghidapi slipped disc di L4 & L5 sejak 6 bulan lalu, umo 20.Inikemungkinan disebabkan faktor postur bdn yg tidak sentiasa tegak(berdiri sebelah kaki,menyandar tidak rapatkan punggung dgan kerusi), aktif dan selalu mengangkat brg berat.Sye syorkan sentiase lakukan(amalkan sekurang2nye 15minit sehari) exercise ygbetul bg meluruskan tulang belakang itu (rujuk internet), dan jage amalkan makanan berkalsium contohnye sayuran2 dan susu(anlene).Sakit ini boleh berulang jika tidak dijage dengan baik.Jangan bimbang,teruskan usaha dan bertawakal.In sha Allah akan sihat.Take care, assalamualaikum.

Lea Mustafa berkata...

Salam Sis,

saya doakan sis berada dalam kesembuhan. Semoga usaha dan doa sis serta keluarga dimakbulkan oleh Allah.

Dila al-Basri berkata...

Assalamualaikum tuan,
Mcm mana dgn spine tuan?
Sudah diubati ke?

Saya juga pernah melalui kesakitan slipped disc ni dan dah operate pada April 2011.
Sekarang saya consume supplement untuk joints and bones.
Alhamdulillah, dah 2x mengandung tanpa masalah :)

Supplement yg saya amalkan ialah
Shaklee OsteMatrix, Advance Joints Health Tablets dan Omega Guard.
Juga tambahan Vivix untuk diminum (liquid solution)

Jika tuan nak mencuba, boleh hubungi saya melalui SMS/Whatsapp 017-3490890. Saya tak jual, tapi akan tolong belikan dan poskan kepada tuan.

Semoga tuan sentiasa sihat dan dirahmati Allah

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum..saya pernah buat operation pd 2005 dah 10tahun berlalu tp kebelakangan ni sakit pinggang saya terasa sakit balik..saya takut slip dics tu ada balik..

areu taib berkata...

assalamualaikum ,
just nk share jgak , hihi :)
sye pun kerap sakit pinggang , buat x-ray tk ada pape , then , last buat MRI , kepputusan ada ketumbuhan kat tulang belakang , hmm , tp doc tk ada cakap pape , yg dia kate tak serious , tp allah je yg tahu mcm mane sye tanggung kesakitan tu hari hari , umur saya baru 17 , tahun nyh spm , tk kan sye nk selalu skip belajar , bila sye nk fokus nye ,, sye sngt stress dngan doc hospital kajang , dia cuba melengahkan keadaan sya , sedih sngt , yg menaggung sye .. hmm :(

Irfa berkata...

Allah, tak tahu pulak saya kalau slip disc smpi kena operate teruk camni, huhu

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Zulkhairi Yusuf berkata...

assalamualaikum..puan blog..saya pun bru lepas buat M.R.I sama jgak sakit mcm puan...skrng doktor nk buat operation tp saya tanguh dulu sbb risau ramai yg ckp bleh lumpuh...kalau puan x keberkatan bleh sms saya x sbb saya ada bnda nk tanya ni no saya 0123473290

Unknown berkata...

Sy slip disk kalo x masuk titanium x boleh ke sy takot.. Sy SD dekat L4 L5

Unknown berkata...

Sy slip disk kalo x masuk titanium x boleh ke sy takot.. Sy SD dekat L4 L5

Rahman Man berkata...

Salam pon sama mcm sis L4 n L5 semenjak saye sakit tu xblh jalan xblh duduk baring je sepanjang sye sakit tu...sye dh try buat rawatan bnyak trmpat dah samaada tradisi dan moden tapi x menjadi2 last 2 sekali jumpa dr pakar di hospital sultanah bahiyah. Alot star .selepas berjumpa dr pakar lepastu dr suruh oprate sye pon stuju lah selepas seminggu pihak hospital suruh masuk wad 2 hari lepastu terus membuat pembedahan buang SD lepas 2hari melakukan pembedahan sye dh blh balik. Ke rumah lepas 2minggu pembedahan sye dh blh jalan mcm org biasa n duduk mcm biasa cuma kaki kebas sikit disebabkan saraf dh rosak 30peratus dan insyallah akan pulih saraf tu dr kata tapi xsepenohnya blh sembuh... alhamdulillah sya bersukur blh hidup mcm org biasa....pantang larang nya turun kan berat badan n jagan angkat benda2 yg berat

Tanpa Nama berkata...

Sye mula dkesan slipdisc 2 tahun lepas..brmula dr tu..dah 4 kli wat operation..steroid n endisckopid..so far brtahan kjap je...dh wat light duty pn still kna lg...cepat lenguh,pen at,kebas..la ni merebak dg ke tengkuk lk sakitnya..pn da wat minor surgery..brtahan selagi mmpu..yg mngalami fahamlh..yg x mngalami kta...badan nmpk sihat..tp xthu yg dlaman da Rosak...masih truskn rawatan...

Azean Muhamad berkata...

Mohon bantuan pada yg pernah opration slip dics L4,L5 & L6...apa risiko pas pembedhan tu?sy bru berumur 23taun..kesakitan ni amat perit tuk sy lalui..dh 3taun sy lalui nye then skrg sy dh xkuat tuk melawan kesakitan nie.mohon bantuan dr semua...terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Salam..saya baru sahaja buat rawatan utk slip disc saya di l4-l5..setakat ini alhamdullilah..utk yg sama nasib mcm saya,doktor suggest rawatan thermal..masuk dawai di belakang(tebuk)..panaskan disc..ia masuk balik ke tmpat asalnya..dktor farid,pakar ortipedik..di amanjaya specialist centre sg petani..rmai yg slip disc refer doktor tu..utk kos rwtan tu,rwtan tu dlm 20k-25k..total suma yg kena 6ari dok wad..27k..alhamdullilah insuran company cover..

Tanpa Nama berkata...

Assalam. Akk dah operet di PMC pd 8.9.15. Masalah masih sama. Tak boleh jalan dan duduk lama. Klu tersalah makan benda2 yg sejuk dan berangin. Sakit makin teruk. Nasihat akk lebih baik cuba kaedah alternatif yg lain spt urut. Cari yang pakar. in syaa Allah

ogy berkata...

Assalam..sy ingin tahu keadaan puan sekarang, adakah beransur pulih..sbb sy juga ada slip disc L5-S1..

Unknown berkata...

Hai, tanpa nama.... Saya ct, asal sp.. Sya berumur 26 tahun.. Saya baru dikenalpasti dgn slip disc... Sya pernah warded di metro, sp... Doc suruh, sya operate... Saya takut nk operate.. Saya nak tanya keadaan cik tanpa nama skrg mcmna ye.. Sbb sya buntu, utk buat keputusan...
Kalau tak keberatan, boleh tak cik hubungi WS sya 01116757946...
Terima kasih... Saya amat memerlukan pandangan...

fatimah johari berkata...

Hai, tanpa nama.... Saya ct, asal sp.. Sya berumur 26 tahun.. Saya baru dikenalpasti dgn slip disc... Sya pernah warded di metro, sp... Doc suruh, sya operate... Saya takut nk operate.. Saya nak tanya keadaan cik tanpa nama skrg mcmna ye.. Sbb sya buntu, utk buat keputusan...
Kalau tak keberatan, boleh tak cik hubungi WS sya 01116757946...
Terima kasih... Saya amat memerlukan pandangan...

Nor Yuz berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nor Yuz berkata...

Salam..sy juga hidap slip disc L4/5 sejak lebih setahun lalu. Sy ada juga buat fisio sebulan di Hosp Pusrawi..tp masih sakit lg..sy ke hosp pantai bangsar, Doc suggest operate..sebb disc da cecah saraf dan menipis..tp sy msh boleh berjalan tp akan sering sakit kalau duduk lama,berjalan lama,membongkok lama,tidur di atas permukaan yg keras dan meniarap lama..jika operate, Doc nk letak silikon utk tambah bukaan di tulang tersebut supaya tidak menipis dan menekan saraf..boleh ke tmbh silikon dlm bdn..xberdosa ker?..ada x kwn2..yg berpengalaman boleh bg pndgn?..

Nor Yuz berkata...

Saya dah pun buat minor operation dan hrni hri ke 4. Kesan drpd operation ni gerun juga berjalan pn mcm org berpantang..nk tdo ada jer yg xkene..doc kata dijangka 3minggu akan sembuh seperti sedia kala..dan 6minggu bru boleh start bersukan..hrp 3minggu lg..sakit2 bdn n kaki ni hilang lah..Aamiiin..

Nor Yuz berkata...

Mcm mn dgn sakit awk.tahun 2014 dan sekarang thn 2016.da buat operation ke?..adakah sakit dah hilang?

Rina berkata...

Nor Yuz, mcmana keadaan sekarang.? Saya pun pernah operet dn letak silikon pd bulan feb lepas...

Nor Yuz berkata...

Harini hari ke11 operate..sakit lg..xbole byk gerak..kdg2 sakit jugak dekat peha dan betis myebabkan mcm2 prasangka kt doc yg bedah hrtu..xtaula..xsabar nk rasa hilang sakit ni?..Rina bedah kt hosp mana?..L4/5 juga ke?..

Nor Yuz berkata...

Harini hari ke11 operate..sakit lg..xbole byk gerak..kdg2 sakit jugak dekat peha dan betis myebabkan mcm2 prasangka kt doc yg bedah hrtu..xtaula..xsabar nk rasa hilang sakit ni?..Rina bedah kt hosp mana?..L4/5 juga ke?..

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP