Ahad, April 11, 2010

Salah sistem pendidikan atau salah didikan dari rumah?

Assalamualaikum w.b.t


Akhir-akhir ini, semakin berleluasa (bedasarkan laporan akhbar) permasalahan sosial. Bahkan tak jadi lagi kepelikan bila kita mendengar isu buang bayi, anak luar nikah, tangkap khalwat, bunuh (kalangan orang islam), kalau isu dadah tu memang dah basi sangat dah....


Biasalah kan akhbar ada agenda setting, kalau ada isu dera maka seminggu dua semua paper akan setkan agenda dan korek isu tu, buang bayi pun sama....dll isu jugak. tapi secara logiknya masalah2 sosial ini sentiasa ada jer dalam masyarakat cuma tak terdedah....


Persoalan yang bermain di minda saya, salah sistem pendidikan atau salah didikan ibu bapa? Atau ada faktor tarikan luaran yang kuat sehingga didikan dari rumah dilupakan???


Saya hairan bila baca tentang budak pintar nak kahwin umur 15 sampai lari dari rumah tak mau balik kalau tak dapat kawin, pastu isu Rafiqin Darwis yang hina Din Beramboi....betul2 terperanjat bila menganalisis situasi kes2 ini....peliklah!


Saya percaya banyak lagi kes2 yang tidak terdedah kepada umum yang kalau kita dengar lebih terperanjat agaknya...

Wassalam

1 cetusan rasa:

Jiji berkata...

kak wa =( takbleh masuk lagi ke blog lagi satu tu...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP