Ahad, September 13, 2009

Senarai makanan tidak halal sebagai panduan anda

Assalamualaikum w.b.t


Saya ada terima email dari kawan berkaitan barang2 tak halal ni, baru terinat nak letakkan kat sini. Saya sendiri takde kepastian sebenar sejauhmana benar email ni, tapi saya tetap 'mengharamkan; penggunaan barang2 bawah ni selepas baca email ni, sebab telah ada was-was. Jadikanlah panduan sebab halal haram adalah perkara yang serius...


SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI

> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow



SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)

> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4... Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ), Mee Rebus Tulang
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12.. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14... Beehon Segera Siam
> 15. Kiub perasa ayam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak



SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )

> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly



> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA

> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND



Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN! Ref. Message: Pringles Potato Chips Looks like you have to find another alternative to munch. Just to let you and gang know........ I have checked. It's true that the chips contain Emulsifier.


Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director; Ministry of Health ,
Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

TOP URGENT...... .. PLS FORWARD TO OUR MUSLIM FRIENDS... Forward this to your pork-free muslim friends. Beware of what ou eat.

2 cetusan rasa:

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Selalunya dalam keadaan begini bila mendapat email yang tak tentu kesahihannya - lebih baik kita check sumber asal usul email itu.

Kan ada nama DR Safurah serta phone number dari Kem. Kesihatan. Ada tak sesiapa yang call dan verify-kan kesahihan list ini? Or the fact that if such person exists?

Betul, hukum halal/haram tidak boleh diambil mudah. Tapi begitu juga dengan "herd mentality". Kita tidak boleh menonong menerima bulat-bulat apa yang disajikan kepada kita tanpa berfikir dan/atau menganalisakannya.


Pernah terfikir tak kemungkinan besar email seperti ini dan banyak lagi email yang lain mungkin datangnya dari competitor jenama tersebut sebagai business strategy mereka untuk mendapatkan business share? Mengenangkan kesensitifan masyarakat Malaysia tentang hukum halal dan haram maka sentimen ini digunakan.


Saya bukan menidakkan sebarang usaha untuk men-caution-kan masyarakat tentang sumber makanan ini tetapi at least tolongkan check dan find out kesahihannya dulu. Tak rugi kita mendapat ilmu yang baru.


Jika email dan list ini sahih, then I stand corrected.

Hijrah1429 berkata...

tanpa nama...

Silalah ambil tindakan yang anda rasa wajar..contohnya hubungi dr Safurah tu...bagi saya, saya tiada kepentingan, saya berpegang kepada mencari yang halal, urusan lain diluar batasan saya...sila jangan paksa diri terpengaruh email ini, teruskna pendirian anda...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP