Sabtu, Mac 29, 2008

21 Rabiul awal

Ada cerita nak buat entry tapi bila on pc buka laman2 web yang saya add di favorites, mesti tersangkut lama kat situ. Akhirnya tak berbuat jugak entry baru. Tambah pulak sekarang Hani ada sama, berebut pc dengan dia sebab dia nak main games2girls.

Cerita baru.

Hari rabu ni genap 3 minggu ayah hani tak balik rumah, tak contact saya & Hani, pendek kata tak berhubung langsung. Saya tak terkejut tindakan dia, dah biasa, selagi saya tak mulakan inisiatif berbaik sampai kesudahlah akan terus begini.

Isunya saya sibuk dan saya malas nak semakkan otak fikir benda tak berkesudahan ni. Buat masa ni saya nak tumpukan pada Hani dan kehidupan kami berdua. Hal kerja pun saya dah pelan-pelan lepaskan pada 3 ketua unit bawah saya. Belajar percaya pada mereka dan tumpukan pada kehidupan 'baru' saya dan Hani.

Apa berlaku pada rumahtangga ni saya redha. Saya tak berani buat keputasan lagi buat masa ni. Biarlah dulu ia berlalu dengan masa. Berpisah atau tidak masih kabur. Saya kena berbincang serius dengan Hani dulu. Setakat ni saya nak tengok lepas sebulan ada tak apa-apa akan berlaku?

Ni perbualan saya dengan Hani pasal isu rumahtangga saya (95% sama dgn perbualan asal, ni yg saya ingatlah)

Saya : Kakak, ammie ni nak berbaik ker nak berpisah dengan ayah?
Kakak: Ammie berbaik jerlah...
Saya : Ayah nak ke balik sini?
Kakak : Ammie pujuklah ayah...
Saya : Ammie malaslah...
Kakak : takpun..biar kakak jer pujukkaqn, ammie nak tak?
Saya : Kakak nak cakap macamana dengan ayah?
Kakak: (....melakonkan perbualan konon2 bercakap telefon dgn ayah..."ayah kenapa ayah tak balik sini..ayah marah ammie eh?..baliklah ayah....hheheheee"

adalah banyak lagi perbualan kami dua beranak (kena tapis jugak sebab saya malas nak panjang cerita hal ni). Tapi percayalah apa yang saya nampak pada Hani dia langsung tak terkesan ayah dia takde...

Jangan samakan hani dengan anak2 lain. Dia takde pengalaman yg banyak ayah bawa jalan2, ayah bergurau senda, ayah belikan mainan atau apa2ke...Hani lain, segala-galanya saya, kalau kat rumah kak aza pulak, kak aza yang banyak uruskan dia. Kak Aza yang bawa dia ke hulu ke hilir. Ayah hantar sekolah dan ambil jer...

So..apa saya nak bagitau ialah 'ayah' pada hani adalah satu simbol sahaja...dari segi praktik hidup seharian tidak ada kebergantungan pada ayah...malah kerinduan pada ayah tidak diungkap, sekarang kalau tanya dia rindu ayah tak, jawapan dia sangat jelas..."kakak tak rindu langsung dengan ayah ammie...sikit pun tak" ntah jawapan yang jujur atau jawapan yang nak jaga hati saya tak tauler. Tapi saya pasti ayah dia tentu rindukan dia...itu saya tau...saya tanya hani sebab kalau jawapan dia rindu saya akan usaha bawak dia ke PD...

Ok...walaupun hj tak call saya tapi kak aza ada juga sms saya bertanya khabar Hani dan saya. Tak tau dia sendir yg sms atau hj yang suruh...saya malas nak fikirkan. Tiga malam lepas saya ada ke rumah kak aza mengambil baki2 baju hani yang masih tertinggal, terutama buku iqra' dua malas nak beli baru, dulu tertinggal rumah mak tos (babysitter lama) beli bari tertinggal lagi rumah kak aza...so ambik jerlah. Saya pergi dimalam yg saya pasti Hj takde....dan saya borak2 dgn kak aza citer pasal sekolah baru hani, langsung saya tak sebit pasal hj dan kak aza pun sama. Mungkin dia malas nak campur tgn hal rumahtangga saya atau dia suka hj tak balik rumah saya????...tak taulah, rasanya tak kot...

Cerita Hani

ok..ok....habis cerita hal itu...citer hal hani pulak. masuk minggu ni dah 2 minggu hani duduk semula dengan saya...minggu pertama hari tu, saya terpaksa cuti 3 hari + cuti sehari maulidur rasul. 3 hari tu saya guna untuk bermesra dengan anak dara tu, hari jumaat jer kerja. Saya juga recce tempat nak sekolahkan dia. Asalnya saya nak letak dia kat rumah pengawal di pejabat saya. Isteri dia anak seorang, setahun lebih, tak kerja, rumah ok, pengawal tu dan isteri dia pun ok...saya dah kenal, dia pun setuju. Hani pun dah setuju nak duduk rumah orang, syarat Hani senang jer, asalkan rumah tu 'jangan buruk', anak saya ni memang mudah...letak dimana saja, dia boleh 'hidup'.

Hari isnin mula cuti tu, dia buat permintaan nak ke rumah mak ros, dah lama dia sebut2 nak gi rumah mak ros, selama ni saya dial hp dia jer saya bagi cakap (sya tak ckp dgn mak ros, dia yg selalu borak2) untuk jaga hati dia, saya pun bawak lah. Pagi isnin tu lepas isi borang cuti dan jumpa pengarah (masa ni saya bawa hani ke pejabat), dia nampak laluan ke rumah mak ros, lagilah kuat tarikan dia nak ke rumah mak ros. Rupanya tarikan dia nak ke rumah mak ros tu macam dia tau2 sebab mak ros masuk hospital rupanya. Mak ros nak keluar dah petang tu, lepas tunggu 2 jam, mak ros tak keluar2 lagi, kami pun ronda2 shopping ke bandar.

Hari selasa, barulah saya pergi lagi rumah mak ros sebab pagi2 (dari malam sebenarnay) dia dah gesa2 saya nak ke rumah mak ros. Tengok2 bila sampai tu mak ros nak keluar ke rembau hantar anak ke asrama teknik rembau. Elok jer, dipelawa hani, hani pun menonong ikut masuk kereta. Beriya2 mak ros ajak. Saya pun benarkan ajer. So saya baliklah, senang saya nak buat kerja, janji saya akakn ambik petang. So saya pun ronda2 taman sekitar ampangan/paroi untuk cari TASKA. Adalah saya lalu satu dua taska, dalam hati saya memang saya dah set kan ada satu taska sebab saya pernah rekod stetment seorang engineer JKR dan dia ada citer hal anak dia sek tadika di MURNI, sangat ok hasilnya. Bukan main puji lagi dengan taska MURNI ni. So saya gagah jugak cari. Sebab dulu saya ada nampak banner di tepi jalan utk pendaftaran sekitar kawasan taman golf height.

Sekolah Hani

Pendek cerita saya cari dan jumpa, dan saya masuk dan tengok, dan temubual cikgu2 dia, masa tu budak2 ni baru bangun tido, ok jer cikgu2 dia...pendaftaran di premis lain, so saya gi recce tempat dia dan esoknya saya akan bawa Hani untuk minta persetujuan dia pulak.ok ker tak kan, nak jugak tanya anak dara tu? Malamnya baru saya pergi ambik hani, saya biar dia lama, hilangkan rindu dengan mak ros, oh ya...masa mak ros nampak hani tu menitis air mata dia terlalu rindu agaknya. Badan mak ros sangat kurus dan dia nampak sgt tak sihat. Masa ambik hani malam tu, dia mintak pulak nak tido rumah mak ros..haru2..tak hilang2 rindu dia...masa duk rumah mak ros memang masa2 bahagia dia...tak pernah ada masalah duduk sana...hati saya pun senang jer...kalau bukan sebab yg satu yg saya cerita dulu, mesti sampai sekarang Hani masih di sana....

Ok, hari rabu, pagi2 saya dah keluar bawa hani pergi tengok taska murni tu, masa ni kanak2 sedang belajar komputer. Hah...hal2 komputer ni memanglah hani sukakan? So dah boleh tau kan yg dia takkan bermasalah sekolah kat sini. So kenalkan hani dengan cikgu2 dan dia pun tengok budak2 lain happy jer...dia terus beri persetujuan utk sekolah situ...takde masalah langsung. Terus saya ke premis yg terletak pejabatnya. Sampai jer, adalah cikgu lain terangkan hal2 yuran, silibus dan lain2 hal.

Keseluruhannya oklah saya rasa sekolah tu, MURNI Childcare and development centre. ada banyak jugak (8 kot, cawangan dia sekitar seremban dan KL) Yuran pendaftaran RM 685. Banyak jugak tu, sebab tadika PASTI hari tu pun dah bayar,kan? tp tu ayah yg bayar, bulan2 kena bayar RM 330. Ok sangatlah sebab duduk dari jam 7 pagi sampai 6 petang. Yang lebih penting, sukatan belajar dia lengkap, ada mengaji (Qiraati), solat, doa, muzik, aritmetic mental, sunshine english, setiap bulan ada lawatan luar, hujung bulan ada sambutan hari jadi, ada macam2 lah tak ingat plak saya. yang jadi bonus pulak, cikgu sanggup jaga kalau ambik lambat (for sure kena bayar OT ikut per hour) dan lagi kalau tak ambik malam cikgu sanggup jugak jaga (RM30/per night), tak kisahlah bayarkan, daripada angkut Hani sana sini. Kalau saya bicara, maksudnya tak perlulah saya hantar dia ke PD atau balik kg dan dia tak payah cuti sekolah.

Kalau campur yuran dengan bayaran bulanan adalah seribu lebih kan, tapi yuran tu dia pecah kepada beberapa bulan, jadi 3 bulan pertama saya bayar RM510, lepas tu 2 bulan bayar RM 385, lepas tu baru bayar normal. Takdelah kita kena keluar duit sekaliguskan? bagus jugak cara dia takdelah terbeban sangat. Sehari dua kali mandi, kena bawak 2 pasang baju. Lain2 banyaklah lagi, tu yang hidup saya terisi dengan aktiviti bersama Hani. Hari2 ada jer kerja sekolah cikgu beri, almaklumlah dia dah tertinggal hampir 3 bulan, kena kejarlah silibus budak2 lain. Malam2 kena tido awal, menangis2 dia taknak buat kerja sekolah...kena marah dengn saya..kesian dia. Saya pulak kena siapkan bekal makanan dia, kadang2 nugget, wedges, kalau rajin buat nasi goreng (sikit jer dia makan pun) . kadang biskut packet kecik tiger/chipsmore saya bekalkan. Pakaian dari malam saya kena siapkan, pagi sibuk nak siapkan rambut dia (nak kena tocangkan) dia ni kan selalu moody dgn saya nak kena hati2. Jadik, masa saya sangat penuh dan sibuk dengan anak saya ni. Tu mujur sorang...

Pakaian pun nak kena beli jugak yang baru2 dan sopan2 sikitkan? So spend banyak jugak utk pakaian Hani serta kelengkapan baru kasi dia semangt nak sekolah,kan? Dia pun happy duk dengan ammie...kejap2 cakap.."ammie, bahagia kan kita duduk berdua jer, takde orangpun kacau kitakan?" ohhh bahagianyer kami berdua. Malam2 nak tido mulalah keluar macam2 cerita hal kawan2lah, hal cikgulah macam2. Ni semua benda yg saya tak rasa sebelum ni. Bahagia sangat masa hantar dia pagi2 ke sekolah, bangga pun ada. Yerlah terasa betapa anak dah besar, anak dah boleh bawa berbincang, dan dia pulak faham masalah saya dengan ayah dia....terasa betapa lengkapnya hidup saya.

Keputusan ambik Hani

Sebelum ni rasa macam kapal takde haluan jer...terumbang-ambing jer. rasa macam terbuang pun ada. Kalau jalan2 sorang kat pasar malam atau makan kat kedai sorang2, pandang org bawa anak, paling terasa sayu dan sedih. Sedih sebab sya takdapat share nak beli atau nak berborak2 dan dia plak duduk dengan orang lain sedangkan saya sihat dan sunyi pulak duk sorang tu...

Saya rasa inilah keputusan paling tepat saya buat demi perasaan dan masa depan saya dan Hani. Semuanya jadik bertambah baik. Saya pun cuba sedaya upaya manage kerja sampai jam 6 petang jer. Lepas tu saya monitor dr rumah. Sekarang ni Hani juga ada cerita macamana perasaan dia masa kat rumah ummie. Dia kata, "ummie tak sharp kan pencil kakak. ummie sharpkan pencil shakirah dengan uda jer", ummie tipu dia..."kakak nak beli biskut chipsmore ummie kata dah ada kat rumah tapi balik rumah takdepun biskut chipsmore tu ammie"....macam2lah dia citer,..."malam2 nak tido kakak nagis pelan2 jer, kakak rindukan ammie, kakak peluk bantal jer, kakak taknak orang pandang kakak nangis, dalam hati kakak sediah ammie tinggal sorang kat rumah, kakak ingat kan ammie, kakak nak peluk ammie tau..."
naluri keibuan saya sedih dengar dialog menggambarkan situasi dia...masa bawa kat pejabat tu saya pun tak sangka dia cakap benda yg sama kat kawan2 kat office saya bila diorang tanya seronok tak duduk dgn ummie kat PD, menangis kawan pejabat saya masa dengar dia cakap tu....saya pun terasa bersalah sangat biar dia duduk sana lama2....apapun semua dah lepas...

hani ni berfikir sekali-sekala macam saya fikir jugak...kalau dalam 5 kali tanya pasal hal saya dan ayah, dalam 3 kali dia akan kata, "ammie berpisah jerlah dengan ayah, kita duk berdua pun ok jugak...". Masa kemas2 baju termasuklah baju ayah dia tanya saya, "ammie kenapa simpan lagi baju ayah, kan ayah dah tak balik sini lagi". Saya jawab..."mana tau ayah berubah hati, tiba2 balik, ataupun ammie pujuk ayah balik, nanti ayah balik, baju dia takde pulak". tang palin saya geram semalam adalah saya masuk daftar satu program ni saya bawak dia sekali, lepas ambik dia dr sekolah saya terus gi office tu. Masa isi borang tu (diorang isikan) dia tanyalah pasal waris (suami), saya cakaplah nama ayah dia....Hani yg duduk sebelah saya boleh menyampuk tiba2 perlahan tapi boleh didengar oleh saya dan yg tukang tulis tu...dia cakap, "ammie, kan ammie dah berpisah dengan ayah, buat apa tulis nama ayah..." eeeiiiiii geramnya saya, saya suh dia senyap dia sibuk nak tanay berkali2...saya buat senyum jerlah...macam takde apa2

Kalau ikutkan banyak benda pasal Hani saya nak citer tapi tu jerlah buat masa ni. PC saya ni ada virus, nak kena hantar kedai. Bengong sangat dah, nak upload gambar pun susah...lambat. nantilah saya masukkan gambar hani. Tiara, tak dapatlah nak tunjuk gambar anak dara tu yang terbaru....sorry eh. Luna tahank you sebab bantu dapat masuk balik blog akak, sebenarnya blog saya takleh masuk 3/4 hari ni....

6 cetusan rasa:

Maryam Abu Ahmad berkata...

moga inilah yang terbaik yang Allah tentukan untuk Kak Wa.

[thanks! rindu blog kak wa yang banyak hidupkan hati saya...]

sebelah-sayap-nyamuk berkata...

K wa moga hidup lebih bahagia disamping Hani.saya doakan yang terbaik utk K wa.hani dah blh jadi kawan borak tu yg besta.boleh luah perasaan hehe

kakLuna berkata...

budak2 skrg kalo bcakap mmg matang. kalau situasi sy mcm akak, agaknya Luqman pun boleh buat ayat syahdu mcm tu.. :)

Jiji, 25 berkata...

Wah nak la tgk gambar Hani, kak, paste la bnyk2 sket. heheh. Budak budak skang petah btol laa ckp. Itu hari saya duduk rumah suami di Perak, anak sedara dia yg 5 tahun ada di rumah, ada ke depan pak mertua ngn mak mertua dia ckp " aaaa td nampak pakngah ciom makngah" yarabi kak, kalo pengsan saya dah pengsan kat depan ruang tamu tuh.

HAPPYIRFA berkata...

salam kak..
menangis sy baca pasal hani citer camner dia nangis pelan2 takut org nampak sbb dia rindukan akak.
kesiannya.baguslah..akak pikirlah yg mana baik utk hani dan akak..
hani mmg budak cerdik.dah boleh share cerita dgn akak.

Zareda berkata...

HS
Alhamdullillah, Allah permudahkan dan lapangkan segala kesulitan.
Hani dah duduk sekali dengan ammie ek.. itulah yang sebaik baiknya. Susah macamana pun biarlah anak kita besar depan mata kita..

Sedih baca luahan hati hani, budak budak memang tulus hati dia kan.. dia akan cakap apa yang dia rasa

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP