Rabu, Oktober 15, 2008

Cerita syawal ke 15

Assalamualaikum w.b.t

Nombor telefon

Nombor lama yg saya guna sejak 2001 tu tercicir masa saya isi minyak di petronas Bangi, masa tu simcard tu atas peha saya, bila saya keluar saya tak perasan simcard tu terjatuh, bila fikir2 kat rumah barulah saya terperasan jatuh kat situlah agaknya.

So, ni nombor baru saya ya, sapa2 jer yang nak hubungi atau berkawan dengan saya sila ambil dan savekan nombor ni, saya tak kisah punya!!! Hah, ambik nombor ni... 017 3201161...betullah tu agaknya, baru ni jer saya hapal nombor ni, kalau tak bila org tanya no hp jer saya buat miss call kat hp dia...

Perkembangan raya

Tahun ni banyak sikit rumah saya raya bila saya balik ke sini sebab masa dah banyak, rumah kawan2 pejabat jer...ada jugak yg datang ke rumah saya yg tak seberapa tu. Malu jugaklah nak jemput org datang, yerlah, langsir dari 2002, sofa lama tahun 2002 tu pun tak sempat sental daki2nya... tapi cadangnya hari sabtu ni nak buat rumah terbuka sikit tu pun jemput sesikit yg rapat2 dan saya dah bertandang ke rumahnya. Yerlah dah kali ke 3 raya kat rumah ni haram saya tak pernah jemput org datang ke rumah...

Tapi seput sikitlah nak memasak dan buat persiapan, yerlah sorang jerkan? Dulu ada pak haji tolong...sekarang...apa nak buat? saya caang nak masak rendang ayam/daging (kalau tak sempat saya beli jer nanti), pastu nak beli lemang 5/6 batang, masak ketupat segera, buat bihun, buat karamel atau puding yg mudah2, (susah2 beli puding kat shopping compleks tu jer...bebudak sukakan?)

Dulu ada alasan jugak perkakas tak cukup, pakai plastik2 jer, tapi dah berhutang sakan 2/3 tahun ni beli correlle, pastu letak bawah katil jer tak guna jugak,kan..kenalah digunakan setahun sekali jer pun..tengoklah apa jadik sabtu ni...

Saya dan ayah

ini cerita klise bagi yang dah terbiasa baca kisah saya dari blog lama...begini kisahnya, saya ada berborak2 dan bergurau dengan pak haji kononnya lama dah tak bergaduh...(maksudnya dia lari..merajuk2 dengan saya macam yg biasa dia buat tu), sejak bulan 4 last kami bergduh, masa Hani saya bawak lari dari PD dan berhentikan dia sek PASTI P.Dickson dan masukkan ke Tadika MURNI ..ingat tak kisah tu kawan2...???

So macam doa pulak saya bila saya cakap camtu, genap semingu dah kami bergaduh (tak gaduh pun) cuma dia merajuk dengan saya dari minggu lepas tak balik sampai hari ni...seminggu dah. Saya tak sangka sungguh yg dia nak merajuk sebab isunya kecil sangat, rupanya saya tunggu dia balik tak balik2 sampailah harini. Bila saya sms masa hari pertama tu, dia tak balas, hari kedua baru balas, apa lagi, macam dulu2 perkataan 'berpisah' tu jugaklah yang dia suka sangat2 keluarkan!!!

So saya bertahan dan akan terus dalam mode bertehan...dah letih dan malas nak layan...balik2 isu sama lepas tu pujk2 dia balik semula. Kali ni tak tau apa kewajaran yang saya perlu pertimbangkan utk memujuk dia sebab isunya terlalu remeh!!!

Mungkin peningkatan usia dan sakit yang berterusan buat emosi dia tambah kacau...jiwa kacau agaknya, tambah2 bini dalam pantang, saya pulak terbuat perangai (small matter), maka macam gunung berapilah marahnya kot???

Kali ni saya nak biar kan , kalau berpisah rasanya saya ni dah immune...lagipun banyak benda nak kena fikir, nak exam dan nak siapkan assignment, maca bunyinya isteri yang derhaka, tapi memang kadang2 keadaan sekarang ni membelenggu saya, ntah apa yg saya harap dan tunggu dari perhubungan ini yg rapuh sungguh!

Bila2 saya asyik diugut dengan perpisahan...macam saya ni takde harga diri layaknya? Namun memikirkan bergegar arasy allah bila penceraian berlku maka saya sabar dan terus sabar...hani pulak sentiasa menyokong saya, pada bila2 masa sebab dia pun pelik kenapa ayahnya merajuk malam tu...dan dia taknak ssama sekali kalau ayahnya nak bawak dia ke PD sebab katanya nanti ammie sedih tinggal sorang kat rumah...hani memang anak ammie...

Hutang2 dan loan

Saya ada hutang2 lama yang saya tak dapat nak selesaikan sebab sekarang ni kan saya pakai belanja banyak sebab belajar. Tambah pulak elaun bulanan saya kea tola RM 400 sebulan, tambah2 pulak semua perbelanjaan isi rumah dan tanggung mak kat kg lagi...maka saya mula pening kepala. Tambah2 ada benda kat rumah yg perlu pembaikan, mesin basuh mula rosak, aircond pun buat hal, tu tak termasuk masalah paip dan sinki lama tu. bayankan sejak amsuk rumah ni takde pebetulan apapun dibuat, hanay pembetulan sikit paa kipas yg pakai remote tu dan pemasangan water hitter dan aircond dulu.

Banyak kali cakap kat pak hj suh dia carik kawan yg boleh betul sekaligus dialah yg bayarkan?) tapi hampeh jugak....so saya terpaksalah bersabar jer. Isteri2 yg baca ni tentu boleh bayangkan macamana perasaan anda kalau setiap kali basuh pinggan air eluar semula dari lubang saluran dia, bukan ajer yg sinki kat dalam, sinkiluar pun sama....kalau saya nak panggil plumber lama dah saya panggil, tapi fikirkan biarlah satu2 nya masalah dalam rumah ni sanga suami yg uruskan ( bukan dia yg betulkan panggila jer kawan2) tapi non ado sampailah sekarang...

Jadik, saya yg memang panjang langkah kalau tiba masa bergaduh ngan pak hj ni, telah submit personal loan ke bank pilihan anda, selain tampung kos belajar saya juga ak selesaikan semua hutang yg ada...biar kosong fikiran saya....lepas abis belajar ni ada rezeki naik pangkat setakuk lagi (dah dgr2 dah gosip2nya) saya pendekkan masa bayarnya, buat masa ni sebab kos haran tinggi, saya fokus duit gaji utk belanja hari2 dan saving sebab hutang tak payah bayar lagi, settelekan hutang kerata dan rumah jer.

Hutang trtunggak saya tu ialah hutang streamyx ( cerita disebalik tak online dan tak berblog ialah streamyx saya kena potong...padan muka saya!) dan hutang cukai tanah /pintu, serta 2 kad kredit (RM 3,000++), dan saya jugak nak betulkan kereta besar2an sebab tak mampu nak tukar kereta dan nak reapir rumah kalau boleh buat kitchen kabinet...lebih tu hajat dihati nak betulkan rumah mak kat kg....semoga allah makbulkan...dan satu lagi, saya nak buat pagar auto sebab seang saya tak payah turun naik, sebab rumah saya depan jalan yg sesak...

Kena cepat bertindak sebab kalau pak haji tau gerenti semua hajat saya tu takkan tertunai ada er halangan dari dia, sudahnya semua terbengkalai. Kalau nak dilistkan banyak benda saya dapat dalam tempoh kami bergaduh...bila dah lepas bergaduh tu dia tak dapat cakap apa sebab semua dah jadik bubur...selamatlah saya..dari dulu kalau gaduh tu maka saya akan jadik sibuk urus itu ini...sebab asa dia ada, kalau saya buat semua tu saya jadik sakit hati bila ada orang komen, bila sorang ni senang buat keputusan...kalau kami dah berbaik nanti pandang jerlah, suka ati dia kot sebab seamuu dah saya uruskan...

Saya dan belajar

Dulu masa kerja kata kerja susah dan boring, bila belajar ni patutnya saya kena syukur banyak2 tapi jauh disudut hati saya tetap nak cakap "susahnya belajar ni'....tapi apapun saya kena kuatkan semangat....doakanlah saya..saya kat UKM ni, kelas mula jam 8 malam ni. hani tinggal denga cikgu, jumaat lepas saya bawa hani ke kelas, pensyarah puji kata dia baik...tau kenapa? sebab saya bukakan games online, kat sini kan ada internet wireless....senang jerkan...sepanjang masa dia main games jer kerjanya...anak2 zaman moden....siap dapat duit raya lagik...

Ok wassalam

7 cetusan rasa:

zareda berkata...

salwa
Orang lelaki ni kalau isteri dia dependent sangat dia tak suka, indenpendent sangat pun dia tak suka..

Sometimes bab bab paip bocor, lampu rosak ni, kalau kita tak bising bising, memang saja jer dorang ni buat senyap..

Apapun, kak zar doakan semuanya dipermudahkan buat salwa..

Ummibatrisya berkata...

salam,

macam zareda cakaplah, kalau kita berdikari sangat pun diaorg tak suka dan kalau kita tak berdikari pun diaorg tak suka :(

sabar dan jalankan strategi anda :)

akak pun suka kalau hutang semua settle dan boleh simpan duit untuk saving sikit-sikit

oren berkata...

ari tu paip umah tak leh tutup..nak buat sendiri tak pandai, ajak staf lelaki kat opis tlg buatkan..upah rm10 buat minum kopi..

dr awal dah suh repair, tapi takmo buat..kadang tensen jugak..semua benda kita jek nak uruskan..letih tau..tapi depa tau ka kita nih letih? bila ckp kena outstation dan mintak jagakan anak2 dlm sehari dua, punyalah byk soalan..siap muncung2 lagi..yg dia tinggalkan kita buat semua benda, tak plak jadik isu..kadang, tinggalkan kami ngan ration yg tak cukup..beras habis, susu anak habis, pampers anak habis..dah la terkejar2 pegi beli semua tu, duit lagi...

hmmm...

luna berkata...

kalau dah ckp, tp buat dek, pastu kita pulak x putus2 x puas hati...memang penat.penat luar dalam.

maka, kalo x nak penat, nak tak nak kita cuba buat sediri...yg untung nya kita jugak coz dpt kemahiran baru..


hehe.aci x pk camtu?

abu haniff berkata...

erm betul tu kata zar, seterusnya apa yg saya baca menurut pakar ilmu jiwa manusia (pskology) mmg lelaki semakin berumur semakin manja, dan nk dimanjakan, bg seorang lelaki sy fikir ini betul lah, tk sangak hani sambung jgk, ermm sama tempat pulak tu tp mungkin di Fakulti lain kot, lama sungguh la jgk blog hani ni, apa pun syukur rakan seusaha telah buat program sukarelawan dakwah (keluar / khuruj) di cameron highland sepanjang ramadhan dan berhari raya bersama saudara baru orang asli, dan seramai 58 saudara baru orang asli dapat sambung program tersebut di lembah kelang, semalam baru abis program mereka 10 hari dan baru selamat hantar mereka balik ke Cameron. "mintalah pertolongan dengan sabar dan solat"

abu haniff berkata...

*tak sangka sambung belajar jgk , sama ngan saya

abu haniff berkata...

erm kak salwa tk dapat biasiswa JPA ker?kuat sungguh semangat kalau belajar belanja sendiri..mmg hebat

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP