Selasa, Mac 31, 2009

Sambal sotong kembang

Assalamualaikum w.b.t


Don't judge the book by it's cover...


Tulah, saya ni kan sekali pandang sambal sotong kering yang teah dikembangkan tu...


Memang takde selera


Dengan tekak2 saya sekali kembang


Tapi saya tau, suami suka sangat sambal sotong kembang ni


Kalau sarapan nsi lemak berlauk kat kedai,


Mesti saya ambilkan dia sambal sotong kembang ni...


Yerlah dia kat kedai [yg jenis layan diri] pun harus saya yang tolong hidangkan juga


Tapi untuk saya tak pernah saya ambil sotong tu...


Tak tau kenapa memang tak minat...


Tapi pagi ni, ke pasar, tiba2 rasa macam nak belikan untuk suami pulak...


Sekor jer saya beli, RM 3.90..besarlah jugak tu...


Balik tu, saya potong2 sotong tu nak simpan dalam peti sejuk


Tiba2 rasa macam nak buat sambal tumis sotong kembang


Maka, saya pun call lah suami, tanya kaedah lebih spesifik...


katanya, gorengkan sotong tu dulu tanpa minyak untuk hilangkan airnya


Pastu baru goreng buat sambal...


Sekali dah masak, alamak sedapnya...


Tulah lain kali, cubalah dulu...


Baru tau sedap,kan?


Tulah Allah bagi juga saya nikmat rasa sedap tu,


Selama ni saya jer yg pandang macam tak sedap!!!

10 cetusan rasa:

fazemy berkata...

Saya smpai skrg tak reti masak sotong tuh. Dulu ada skali beli..rendam semalaman..siap rebus lg..masak2 sambal dia dh sedap..alih2 sotong tu liat betul. Adoila..Itulah akibatnya blajar masak tak hbs. org kata nk bg dia cepat kembang rendam dgn air kapur.

Hijrah1429 berkata...

Beli ajer yang siap dah rendam....senang ajer...tapi macam kata suami saya, gorengkan tanpa minyak dahuku untuk kurangkan airnya...sebab bila buat sambal tu takdelah keluar banyak sangat airnya tuh...

HappyIrfa berkata...

makan je pandai,masak x pandai..
tp kalau janggutnya pjg sangat,
geli gak nak menelannya..

fazemy berkata...

Kak Wa- ini email saya. Terima kasih yer.

fazemy_2002@yahoo.com

Ummibatrisya berkata...

ummi memang suka,

macam chewing gum rasanya

makan dengan nasi lemak memang sedap :)

OO berkata...

saya suka sotong kembang ni! kalau masak sambal taruk kacang tanah, laaaagi best!! Kacang tu kena tumbuk kasar-kasar..pernah makan tauhu bakar dengan sotong kembang ni? sedaaaap!

p/s: dah lama nak tanya tapi tak tertanya-tanya :p, nak minta izin saya nak link kan post pasal 'mengapa yahudi bijak' tu ke dalam post saya nanti, boleh tak?

AZWA berkata...

hehehe...teringat kisah beli sotong kering dari pangkor. pehtu tak reti cara masak...rendam semalaman, kasi rebus tak lembut jugak...ropenya baru tahu sotong tu kena rendam ngan air kapur huhuhuhu

ape pun sambal sotong memang soddapppp....

Hanisumayyah berkata...

Irfa

kalau janggutnya panjang, potong sikit, takdelah terbayang sgt kepanjangan janggutnya tu...takdelah geli sgt,kan?


Fazemy..

akak dah jemput dah...


Ummi...

Ha'ah tulah nak buat nasi lemak weekend ni...kalau rajinla


OO

Boleh dilinkan takde masalah


Azwa..

Tulah saya beli yg dah kembang senang kerja

KV berkata...

kv suka sgt sambal sotong kembang tu. Tp masak sendiri mcm tak sedap pulak. Huhu

Hanisumayyah berkata...

KV..

hehe...saya pun takdelah sedap mana..baru belajar masak dan makan jer sotong ni...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP