Selasa, Februari 26, 2008

19 safar

meleleh air mata saya bila teringatkan peristiwa Hani semalam pagi. Nampak terserlah kezaliman dan ketidakrasionalan saya dalam memutuskan dia untuk tinggal dengan kak Aza. Sungguh saya rasa terhiris perasaan dan terngiang-ngiang suara tangisan dia dikala kereta saya meluncur menghala ke Seremban!


Seolah saya tiada naluri keibuan!


seolah saya bukan seorang ibu yang baik!


Seolah saya cuba lari dari tanggungjawab!


Seolah saya tak layak dipanggil ibu!


Patutkah saya?
Wajarkah saya?


Apa patut saya buat?


~saya dah cuba fikir....


~saya dah menangis....


~saya dan pujuk hati ini...
~saya dah sedar dan insaf....


SAYA AKAN BERTINDAK!!!!!


sungguh-sungguh dia takmo ke rumah ummie semalam. Dari dalam perjalanan di subuh hari tu, dari melaka ke port dickson dia dah cakap kat saya....


"kakak nak ikut ammie balik rumah ammie, kakak takmo balik rumah ummie, kakak taknak sekolah lagi...."


Saya cakap kat dia, konon nak rasuah dia..."kakak nak tak ammie belikan basikal?" dia jawab, "nak'.


Tapi tetap taknak pergi rumah ummie. Saya called ayah, bagi tau keadaan dan keputusan anak biar ayah faham dan buat keputusan untuk saya dan akhirnya saya harap ayah dapat pujuk dia. Ayah cakap entah apa-apa yang saya tak dengar tapi saya nampak hani mengangguk-angguk dan lepas tu dia beri hp kat saya, dan dia cakap "dia nak sekolah tapi taknak pergi jugak rumah ummie"


Sampai jer, dia berkeras takmo turun, dia pegang kerusi dengan kuat, saya dah mula naik angin sedikit3, sebab jam dah tunjuk puul 7.36, saya masuk pejabat jam 8.30...jauh jugak nak drive dari PD ke Seremban tu....


At last sya masuk dalam, kak Aza dah standby baju dan tudung sekolah dia, saya dah masukkan barang2 dalam rumah, bawaklah serba sikit makanan dan sarapan mak sya beli untuk saya dari rumah sebelah kat kg subuh2 tadi saya bagi kat kak Aza. Hani masih camtu gak!


Penyudahnya kak aza bersuara. Katanya "kau angkat ke dia wa (nama saya lah tu), pandailah akak sekolahkan dia"...


Keras ayat dia tu...sambil tu dia tanya dah mandi ker? Saya jawab "belum"..tak sempat sebab bangunkan dia tadi jam 5.30 pagi... kak aza tak tau agaknya saya dari melaka, dia ingat saya dari seremban. Sambil2 cakap tu, sya bebel jugak kat kak Aza, saya cakap, "kak, dah cakap dengan abang biar dia tinggal kat kampung sampai lepas pilihnaraya, minggu ni sibuk, takut tak sempat nak tengok2 dia, abang plak tak kasi...."


Kak aza senyap jer...apa dalam hati dia tak tau! tapi lepas tu dia cakap. "kau pergi jer kerja wa...kang lambat kau bawak keter macam formula 1 pulak!, pandailer akak buat dia kang, akak antar dia sekolah.....lambat2 sikit pun takper..."


Semua anak kak aza tak sekolah hari ni, sebab hari sabtu tu sukan...saya pun tinggalkan hani..masa pusing keter tu, saya pendang jugak kat intu tu, kak aza dah tarik grill dah...kotlah hani nak intai saya kat pintu..tengok takde sapa babai saya...sedih!!!!


Masa kat lebuhraya sban-pd tu call rumah kak aza, hani shakirah jawab...makcik ni tak jumpa saya lama banyak pulak bebelnya....apapun masa ni kata dia hani dah selesai nangis duk kat tepi dinding gentel2 rantai dia...umie tanya nak sekolah tak..dia jawab taknak...umie cakap kita biar dia dulu, kalau nak sekolah nanti umie hantar....


Sampailer sekarang saya tak call langsung Hani..rasa bersalah amat sangat...masa saya pujuk dia semalam saya ada cakap petang nanti amie datang kita pergi beli basikal...amie gaji hari ni tau...tu dialog saya...tapi dia jawab...ammie tipu...hah rasakan padan muka saya....


Semalam call ayah yang masih di grik, sya bagi alternatif untuk bawak balik hani sini saya nak sekolahkan dia kat SRI ABIM sebelah pejabat jer dari jam 8 hingga jam 5 petang. Apa ada dalam kepala ayah agaknya, dia tak bagi jugak! Dia cadang balik ni carik orang gaji baru...pada saya sama jugak....cadangan ni pun bukannya ok sangat...


saya tetap nak anak saya! Itu keputusan saya! Nanti ayah balik sabtu ni, saya nak tanya dia,


~sapa yang tanggung sakit nak beranak dia?


~sapa yang bawak dia ke klinik dari dalam perut sampai besar macam ni?


~sapa yang beli makan pakai dia ?


~kenapa usia sekecil ini hak dia memeluk ibu dia sendiri malam2 hari dinafikan?
~adakah sama layanan seorang ibu tiri dengan mak kandung?


~dan macam2 soalan lagi....


Jawab bang jangan tak jawab.....hani jer anak wa seorang....abang ada 6 anak lain bakal tambah satu lagi......wa ada sapa???????


tutup citer hani...sebab sedihlarr...sendiri carik pasal bagi anak kat orang..sendiri lah rasa....apapun agaknya ada hikmah allah dan adalah ganjarannya kerana patuh kata suami......cuma sekarang saya taknampak lagi apa2 melainkan emosi saya dan hani terganggu kerana terpisah...cewwwah cam puitis jer...


Ok ok...hari tu saya cuba bawak fortuner dari seremban ke PD.memang dah agak dah tak sedap ati nak bawak keter off ni, last2 masa undur kat Tiara REsort tu saya terlanggar keter everest pejabat punya gak..mujur takde apa2 ada calar sikit jer...tapi takut gak!!! setakat ni takdak sapa bising2...saya pun senyap yo....nak report hal kecik sangat buat pak polisi gelak jer nanti....


tension2 masa tu, dahlah melayan dua datin tu...yang sorang tu okay..yang sorang lagi eksyen bukan main lagi...masuk dan keluar keter nak kena bukakkan pintu....merungut budak saya yg bawak keter tu...berbulu telinga dengan mak2 datin citer..."baju i satu almari lagi tak tempah...i sejak pindah ni tak jumpa tailor sesuailarrr....salwa, u boleh recommend kai i tak tailor kat sini....."


"Ada datin...anytime datin turun sini saya boleh bawak, jahitan dia bagus datin...sulaman pun lawa...kemas...anytime datin datang saya boleh bawak ukur..." amboooiii puan salwa pun nak carik makan gak!!!! Dalam keter lagi..."i baju dato' pergi program banyak2 lemas i tengok, sumer i bagi kat orang yang had dalam plastic lagi i dah bedak2 kan...lagipun i kan dok pindah randah..pinggan2 i pun yang dok ada tu i sedekah kat orang yang tolong kemas tu...last2 dato' marah i semua bagi kat orang "


Tu dia....semua bagi kat orang..lemas konon...yang saya plak dah pi beli pinggang claytan dinner set RM70 bungkus lawa2 konon nak bagi dia..rasa masa ni nak ambik jer takyah bagi...dah dok lemas barang banyak2...tapi masa dalam lif naik ke bilik datin ni, da tegur plak, lawa lar wrapping paper u all nih...layan jerlah, dia tak tau pinggan murah jer dalam tu..entah standard dia ntahkan tidak..last minit bagitau nak dtg tu jerlah sempat dirembat kat The store.......siap hantar ke bilik bagai.....


akhir2 ni asyik dok kena layan mak datin jer...sebagai wakil pengerusi puspanita kami pasai pengerusi (isteri pengarah) dok kat kepong, suirrumah jer...tu yg dia tak konfiden nak layan mak2 datin ni...siap pesan kat saya last week masa layan datin seri makan dan pergi tengok ostrich...apa2 hal akak cakap dengan abang (boss sayalah tu), kalau ada apa2 Nah (dia bahasakan diri dia) boleh pergi asalkan salwa ada....adakaaaa?????

3 cetusan rasa:

sebelah-sayap-nyamuk berkata...

Salam Kak, Saya kawan Luna. rasanya byk benda yg saya nak belajar dr akak.

happyirfa berkata...

SALAM KAK..
siannya hani..menitis air mata saya..akak ambiklah balik. ambik maid pun xpe.asal depan mata dan dia bersama akak.siannya dia..tp apa2pun itu kena bincang ngan pak hj jugak..harap akak dpt selesaikan mslh ni cepat..

Siti berkata...

sebelah sayap nyamuk...
selamat datang...nothing interesting abaut my life...banyak citer sedih dari happy...

irfa...


kepala ni dah naik pening dah nangis seharian fikir pasal Hani...baca entry seterusnya ya.....buntulah akak!!!

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP