Ahad, Februari 10, 2008

2 safar

Safar dah rupanya! Muharam dah berlalu pergi... amal dan iman statik! kalau ditakdirkan esok dipanggil ilahi...entah apa nak jawab dalam kubur???
Rabu malam saya dah ke PD, niat hati awal ke sana awallah saya dapat ikram kak aza(maksudnya ikram kalau dalam tabligh ni...."tunaikan hak orang lain tanpa meminta hak kita") Jadi hari khamis tu awal pagi kami dah ke kandang, lepas saya ke kedai beli sarapan...pagi2 kami berdua dah ambil rumput dan kak aza dah ambil daun kelapa sawit...

ni gambar kat kandang kami yang tak seberapa tu...kalau ada rezeki lepas ni nak dipindahkan kambing2 ni ke tempat atau tanah sendiri. semuanya tunggu keputusan cik abang...kesian tengok rumah kambing yang buruk ni...mujahadah kambing2 ni, kalau hujan atapnya bocor...



ni Mira...dah bunting dah dikerjakan BOB


Hani sedang dicium oleh Vee, semua kambing BOER ni ada nama, mesra dan manja2 pulak tu


Dah kenyang dah ni bersantaian semuanya...



Yang saiz kecik2 tu jenis jamnapari







Inilah dunia saya...gambar nui biasalah standard handphone kualitinya...



Cerita lain plak...

Sebenarnya kalau dihitung2 dah dekat 4 bulan jugak Hani duduk dengan mak tirinya, dalam erti kata lain, dah 4 bulan jugak saya dok berulang alik Seremban-PD...dan dalam erti kata lain jugak dah 4 bulan jugak hubungan saya dan hani 'takde privacy'... takde can nak duduk berdua macam dulu2...



Sejak 4 bulan ni, saya kena ikram kak aza, kalau saya atau suami balik sini (rumah seremban), MESTI bawa anak kak Aza, paling kurang seorang, selalunya 2 orang. Selain asalnya kononnya untuk temankan hani kat sini supaya tak boring, jugak rasionalnya nak bagi Kak Aza rest sikit kat rumah, takde anak2 nak dimarah, takde anak2 nak buat bising.

Jadi benda tu dah macam wajib pulak. Suami takde ni pun, saya terpaksa teruskan tradisi bawa anak Kak Aza, lagipun dia memang dah siapkan baju anak2 dia, kenalah jugak bawak anak instant ni balik sini...dalam erti kata lain kerja saya bertambah... dan mereka ni pulak, yang Udanya, ada jer projek, kuat menyakat adik2...yang Hani shakirah pulak, kuatnya bercakap dan asyik bergaduh dengan hani suhaila...semua nak berebut...kadang kena jadik mak tiri jugak! Baik anak tiri baik anak sendiri semua kena marah!

Semalam, pun sama, Uda, 9 tahun dan Hani shakirah, 8 tahun ikut saya balik. OK jer kalau saya takde kerja, layan diorang jer TAKPE...TAPI jam 11.30 mlm pengarah call saya urgent ada kes baru...apa kejadahnya tengah2 malam ada kes??? Budak2 macamana?

Tapi apa nak buat sebab tulah kerja kami! 24 jam, tengah2 malam tu, pengarah call dari JB, dalam sibuk2 kena siapkan budak bertiga yang hampir dah nak lelap ni, sambil tu jugaklah saya call sapa2 ygtak cuti dan terus set 2 team...bergerak ke bandar T, ini arahan dari atas lah ni..tu pasal kena segera.

Budak bertiga saya letakkan dalam bilik saya, bentang karpet (tikar dah memang ada), suruh pengawal tengok2kan suruh diorang tido, nak tak nak kena jugak tinggal sebab saya pun kena gerak sama, jam 12.30 mlm dah sampai ke lokasi....jam 4 pagi baru balik semula ke pejabat, tengok2 budak bertiga ni tengah tengok TV...tak tido rupanya diorang. GERAM betul saya!

Terus pecut balik, dahlah perut penuh, mana tidaknya, 9 orang kami makan awal pagi tu, di bawah embun untuk post mortem case...saya pulak makan sup gear box! Budak2 ni saya beli nasi goreng bungkus. Sampai rumah 4.30 pagi, budak2 terus saya gesa tido...pagi ni apa lagi, matahari meninggi masing2 tak bangun lagi...

Tangahari, nak taknak saya terpaksa tinggalkan budak berdua kat rumah, Hani jer saya bawak, untuk beli barang2 makanan untukbuat 25 hamper, emsyuarat org besar2 kat negeri kami ni. aadlah lawan2 sukan sikit, tulah kena siap2kan hamper...kalau beli kosnya tinggi.

dekat RM 800 jugak memborong di TESco tadi, dengan 4 troli barang2 makanan, dan kami berempat jugaklah yang membungkus hamper sampailah jam 10 malam tadi baru abis...masa ni budak bertiga ni saya ambik dari rumah dana bawak lagi ke pejabat, mereka duk berlari kat dalam pejabat..sambil2 tengok TV....pening saya melayan dioranga ni.
pegawai majoriti balik cuti panjang, yg 3 orang muda tinggal kat kuarterslah jadik mangsa tolong saya beli dan bungkus hamper!


tulah citer saya, 4 hari cuti tapi penuh dengan aktiviti jugak! Esok balik PD semula, akan ke Kundur, Pasir panjang untuk beli palet makanan kambing....


OH YA! Rasanya saya ni bakal dapat anak tiri baru, dengar2 kak Aza dah mengandung...saya tau pun sebab saya curi baca mesej dia, sebab saya terbawa balik HP dia ke Seremban...pecah rahsia...bila tanya pak haji yang sekarang berada di Grik, dia gelak besar jer...GERAM!!!!

2 cetusan rasa:

happyirfa berkata...

salam kak..
emm mmg kelam kabut rasanya kalau sy kat tp akak.mana nak pk psal keje dan anak lagi.tambah2 dgn anak instant tu.tp sy tahu akak boleh handle.

biarlah kak a beranak lagi.diapun suri umah.ada hikmahnya akak x de anak lain lagi sbb mgkin akak x cukup masa nak handle nanti.ada rezki akak nanti..

kakLuna berkata...

akak...sy ni pun dok keliling org yg sama2 cam saya (lum dpt anak kedua) tp tup2..smua pakat ngandung...kita ni bila lagi...huhuhu.. (saja je ngada2 ngadu kat akak, tp hati ni menerima, kalau ada rezeki dr Allah, di waktu yg Dia tetapkan, tentu Dia bagi)

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP