Ahad, Ogos 15, 2010

Fecebook dan dosanya serta Laras bahasa orang Melayu kita makin teruk...

Assalamualaikum w.b.t


Saya secara peribadi menggunakan FB sejak dua tahun dulu, buka masa tu sebab ikut trend. Bila dah buka akaun tak buka2 pulak, sekali buka adalah dalam 20++ kawan add daya...lepas tu lamaaaa tak buka2 pun...lepas dekat setahun baru aktif semula, kira sampai terlupa passwordlah bila aktif semula tu....terpaksa buka akaun baru....


Masa buka akaun baru ni Fb memang dah 'in' sangat...so saya pun mengikut arus...tapi takdelah mengupdate status hanya melihat2 status orang...sesekali bertegur sapa dengan kawan2 lama bertanya khabar...namun bila ada yang mengajak buat gathering tak teringin pula nak join.


bagi saya apa yang telah berlalu, biarlah berlalu. dan saya takde keinginan untuk kenang2 sejarah lama. Saya tak suka nak berjumpa dengan kawan2 lama bukan kerana tak suka mereka dan tak sukakan kenangan lama, pada saya bila berjumpa tu nanti akan keluar cerita2 baru nanti yang akan berunsurkan macam2...mungkin ada yang berbangga dengan kerjaya dan ada yang berbangga dengan harta yang dimiliki, kecantikan yang masih kekal.....


bagi saya, perjumpaan tersebut membazir masa.....takut dari niat yang nak mengeratkan silaturrahim jadi berbaur dengan kata-mengata lepas berjumpa (tak banyak sikit mesti ada) sungguh saya tak nafikan bahawa menjalinkan silaturrahim itu baik dan dituntut. Mungkin ada faedah lepas berjumpa tu nanti, cuma saya tak menyenangi berjumpa dalam group besar begitu...


Tapi bukan melalui FB sahaja caranya....hari raya, kawan2 lama semua tau rumah sesama sendiri, ziarah sahajalah, takde masalah. Dulu2 zaman sekolah boleh ajer kita datang menziarah...


Saya juga sangat meluat bila membaca macam2 status yang tak berkenaan dalam fb...kadang2 meloya pun ada...faham2 sendiri jerlah bentuk2 update status yang bagaimana....kadang2 berbaur statement yang eksyen, macam dia ajer yg ada benda tu, kadanga2 macam dialah yg paling sibuk, dialah yang paling rajin dan dialah yang paling up to date...sesajer jer saya kadang2 terjengah2 fb2 pelik ni....


Lagi satu saya paling tak suka gambar di tag sesuka hati...setiap kali ada yang meng tag sya pasti saya cancelkan ..... akibatnya sekarang bila bergambar dengan teman2 saya tak suka nak bergambar sebab bimbang di tag di fb....


bagi sesetengah orang, berbangga dapat mengetengahkan gambar2 mereka dalam fb....seronok bila gambar ditatap oleh semua....tapi bagi saya semua tu memang saya tak gemar....

Apapun bagi saya fb ada juga manfaat..kadang2 thru fb saya berbincang/bagi arahan dengan kawan pejabat isu2 penting yang perlu segera tanpa saya ke bilik mereka....atau call mereka....dan melalui fb juga saya menyampaikan mesej organisasi kepada orang awam....dalam tak suka fb saya kini mentadbir fb utk organisasi saya sebagai medium penyampaian mesej kepada masyarakat...juga saluran masyarakat menyuarakan pandangan mereka...

baru2 ni isu wanita dari Kulim mengutuk negeri Johor..walaupun terlambat mengetahuinya, saya turut rasa kecewa kerana Fb digunakan dengan cara yag sangat tidak beretika. Saya tak ingin menyentuh berhubung dengan isu menghina tu cuma saya terkilan dengan laras bahasanya. Buruknya bahasa wanita2 hari ni, walaupun mengutuk sesuatu sesama sendiri...wajarkan laras bahasa yang digunakan sebegitu rupa?

Pada saya remaja. akhir remaja dan wanita muda hari ini gaya bahasa percakapan/penulisan mereka sangatlah tidak melabangkan cara2 wanita melayu....


Apapun...saya petik dari http://www.zaharudin.net/ yang  menulis tentang dosa2 di FB...saya setuju bangat dengan apa yang ditulis ni..sekadar renungan bagi yang tak mengatahui dan bagi yang tau sekadar peringatan utk saya dan anda semua....



****************
Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.




Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-





1) Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.



Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Sebagai contoh, ada yang secara terbuka mendesak suami membeli rumah, kereta, pinggan mangkuk, perabot, pakaian dan sebegainya melalui status mereka. Tertekanlah suami serba salah.



Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.



Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.



Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.



Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca’ dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin’ dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.



Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.



2) Terlebih gambar



Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.



Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran’ nafsu.



Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.



Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina’.



Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sini .



3) Penyamaran



Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi ‘friend’ seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di interent, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.



Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkanfriend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.



4) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.



Dimaklumkan juga, akibat dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah’ difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa’ yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.



Malangnya, golongan sebegini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan …’DOSA’. Simpan sahajalah gambar-gambar ‘kiut’ (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.



Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke’kiut’an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat saham dosa.



5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.



Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga pernah ditulis oleh beberapa penulis lain seperti Ust Abu Umair dan Sdr Shahmuzir. Saya ingin menegaskan lagi tulisan mereka.



Ini adalah kerana, terdapat ‘trend’ menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan taggingkepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di’tag’, akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend, dan rakan kepada friend tersebut juga boleh menontonnya.



Ini boleh menjadi dosa, kerana :-



a- Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.



b- Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan ‘candid’, tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di’tanda’ boleh dengan segera delete ‘tag’ itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh ‘untagged’ nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.



c- Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan ‘seseorang’ yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.



6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan





Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.



Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rkana lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata, ‘zaman aku ekstrem’, ‘zaman solehah’, ‘waktu innocent‘, zaman-zaman suci’, ‘itu zaman kuno dulu’, ‘itu masa duduk bawah tempurung’ dan lain-lain frasa yang sepertinya.



Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah?, kini tidak suci?. dan lain-lain. Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.







KESIMPULAN



Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.



Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama ‘ukhuwah’ untuk berbuat dosa.



Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.



Sekian



Source:http://www.zaharuddin.net/content/view/930/72/






Wassalam

2 cetusan rasa:

Muhammad Burn berkata...

salm kpd pnulis dn pmbaca... saya sangat setuju dengan pendapat anda. Namun sangat sedikit yang merasakan budaya melayu kita di fb yang teruk, tetapi ramai pula yang terlalu taksub dgn fb. saya sendiri tidak faham apa yang syok dgn fb nih. x larat nak taip sbb byk sgt yang saya x suka pasal perangai pengguna fb.nak tunjuk lagak hebat pada status?? yang tag gambar sesuka hati?? dah la gambar kita tu x menjadi dan agak teruk, crop la dulu. yang perempuan zaman sekarang pun dah semakin rendah nilai moral. semakin maju kita, semakin rendah pegangan agama dan semakin kurang menjaga harga diri. saya harap suatu hari nanti mereka akan sedar yang mereka telah silap kerana mempertontonkan diri dgn gaya yang pelbagai. saya bukanlah seorang yang sempurna. tetapi saya sudah lama beranggapan budaya fb yang teruk sudah jauh menular dlm masyarakat kita. kanak2 pun sudah ada fb. dah pandai chating. saya buka fb sbb kwn sy suruh bukak. bila dah bukak, haram tak tegur pun. sbb itulah saya lebih suka membaca blog. orang lain layan fb, saya sorang lyn blog. biarlah org agp saya tidak ikut arus sekarang.

Hanisumayyah berkata...

saudara...

saya pun setuju sangat, malah suami juga mengatakan yang semua ni adalah satu senjata Yahudi nak bagi otrang islam lalai dan leka, cuma kita tak sedar dan masih leka..malah ramai yg buka Fb dulu pagi2 mana yang games nya, mana yang berchattingnya...ntahlah kalau dikomen ramai yg kata ada baiknya bergantung apda cara kita masing...tapi berapa ramai yg terleka berbanding yg manfaatkannya???

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP