Rabu, November 11, 2009

Putrajaya yang dicinta!

Assalamualaikum w.b.t


Iyer, betul saya cintakan negara saya termasuklah Putrajaya yang indah dan permai....


Saya pernah bertugas di Putrajaya pada peringkat awal parcel kami bekerja tu siap. tahun 2000. Tak banyak kereta, tak banyak orang, kurang gerai untuk makan.


Pendek kata sunyi dan aman sentosa jer masa tu. Boleh parking sesuka hati...nama pun putra jaya....tapi masa tu tak terfikir pula rupanya hari ni sepatutnya Putrajaya ada parking macam gambar kat bawah ni...bersistem! Bukan macam sekarang yang padat dan menyesakkan!





Semalam, bila hampir 10 tahun saya kemari lagi, saya tersesat barat pula. Dengan harapan nak meneroka jalan dan tempat baru, saya tak sangka pula, akhirnya membawa entah kemana-mana sampai saya pun pening tak tau nak tuju kemana...sedangkan saya dah nampak kubah masjid Putrajaya dari kejauhan...sambil tersesat saya menikmati pemandangan indah Putrajaya yang nampak sangat gah dan indah dimata saya....macam tak berada di Malaysia pula rasanya...anak saya 6 tahun pun teruja!


Lepas berlegar-legar mencari jalan pulang selepas tersesat dipangkal jalan, akhirnya sampai juga ke parcel D. Lewat saya sampai dari masa yang ditetapkan. Mujur orang yang dijumpai memaham kelewatan saya...


Dahlah sampai 'ter'lewat pastu ada pula masalah lain pulak, dalam keadaan hujan maha lebat semalam, hmmmm sukarnya mencari parkir, semuanya penuh! Bahkan ditepi2 laluan nak ke parkir juga sama...sehingga dia atas bahu2 jalan pun ada kereta! Hishhh sabar jer saya, dalam curahan hujan itu saya meneroka juga ke sana ke sini mencari parkir yang kosong namun hampa! Ingat saya jer terasa sukarnya mencari parkir di Putrajaya ni...eh ramai juga merungut hal parking di Putrajaya ni, kat sini ada lagi...




Sesak dada saya sebagaimana sesaknya tempat parkir tu. Dalam hujan lebat hati saya menyumpah!


Apakan daya, saya menyelit2 juga....tak dapat bayangkan macamana orang kampung yang nak datang berurusan. terlampau gah tempatnya yang bernama Putrajaya tu...rasanya kalau mak-mak kita sampai ke sini macam rusa masuk kampunglah agaknya!


Dalam gah2 tu, kenapa ada pula yang tak faham bahasa, menyelit sahaja suka hati parking dimana2...menyusahkan pula saya yang jarang ke sana? Berapa kali saya stuck, nak ke depan dan terang2an jalan saya, tapi saya tengok ada kereta dari depan?


Nak taknak saya bersabar ajer, dalam hujan lebat saya bagi saja laluan pada pemandu2 yang tak sabar tu...kasi laluan tak bermakna saya setuju cara mereka. Kenapa agaknya laluan menuju ke parkir dijadikan tempat meletak kereta?

Kalau parkir di Putrajaya bersistem begini, mungkin selesai masalah parkir agaknya? Ini gambar parkir di negara maju agaknya? Saya ambil gambar ni dari link yang saya nyatakan di atas tadi....




Tapi nampak gayanya menyeramkan juga,kan? Pemandu ada dalam kereta semasa forklift tu dinaikkan ker?Tapi kalau dah biasa tak jadi hal kot? Kalau betul2 keadaan memerlukan saya rasa elok juga dipertimbangkan parkir sebegini rupa!

Kalau anda nak tau apa2 perkembangan dan perancangan Putrajaya, semuanya diuruskan oleh pihak yang bertanggungjawab...dan jika ada masalah rujuklah ke sini yer....


Sebagai rakyat yang berbangga dengan kemajuan Putrajaya, saya sertakan gambar2 menarik Putrajaya...hmmm saya tak berkesempatan lagi marakamkannya....cilok sana sini jer ni!




Indah sungguh Putrajaya di malam hari [ambik dari sini]



Masjid Putrajaya di malam hari [cilok dari sini]



Taman Air Wetland [cilok dari sini]

7 cetusan rasa:

Siti @ nurie berkata...

uiks....moden sungguh...kalau siti mesti dok lupa mana siti parking keta tadi..he he he...tapi, suasana kat putrajaya mmg best kan...tak sangka malaysia semakin maju dan jauh membangun

Hanisumayyah berkata...

Yerlah..akak pun kalau parking canggih manggih camtu takut akak lak sesat tak tau nak carik keter..hehehe...tapi tentu ada sistemnya yg menyenangkan pengguna kot!

Tulah bila gi Putrajaya memang rasalah kemajuan malaysia secar fizikalnya...kagum kan...

Mak Su berkata...

hari tu gi putrajaya, panas, dan parking is makan hati. main belasah jer parking tepi jalan, pegi sana naj buat ic anak, takut kena saman jer

Hanisumayyah berkata...

Maksu...

Itulah saya pun kalau ke Putrajaya tak sanggup nak jalan jauh2 dek kerana parking tu! Sabar jerlah...

lupekanje berkata...

Putrajaya sdg dlm proses untuk kuatkuasakan sistem Park & Ride..

Klu ada baca entry acik di
http://lupekanje.blogspot.com/2008/11/parking-kat-putrajaya.html

panjang lebar tu antara masalah parking dia Putrajaya.
Dari tahun lepas kata nk kuatkuasa...tpi sampai sekarang tk lagi. Katanya nk start ujung tahun nih...dah ujung la nih.
Kalu start Park n Ride tu..rsanya penuh kebaikan atau menyusahkan??? Pikir2kan lah..

Tapi klu buat cam parking dlm gamba tu....hehhe...acik suker..!!

Hanisumayyah berkata...

Acik...

masa buat entry ni saya ada gak baca hal park and ride tu...tapi perlaksanaannya masih tak sepenuhnya...susah masalah parking ni, dimana2 ada masalah ni...kalau dapat parking cam dalam gambar tu bagus jugak tu...senang kita...

Tanpa Nama berkata...

salam,
kalu puan2 yang sekali-sekala dtg putrajaya, rs terkilan dgn parking. cuma bayangkan org yg bekerja diputrajya,.. hari2 menghadapi masalah parking.. hahaha.. tensen dibuatnyer...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP