Rabu, Mei 14, 2008

Aduh!

Assalamualaikum w.b.t

Bulan ni kali ketiga dah ni sakit kepala. Kali ni dah dua malam dah sakit kepala. Takleh langsung ada masalah, kesannya mesti sakit kepala. Malam tadi kononnya nak ke klinik nak checklah apa yang patut. Tapi dah ke kedai makan tomyam dengan ayah dan Hani, perut dah kenyang balik jer terus.

Hari ni ingatkan akan ada masalah baru lagi. Mujur gak yang marah tu outstation hari ni. Petang baru balik, masa ni saya dah nak melangkah balik, tapi kena panggil pulak dah! Jam 6.30 baru dapat ambik Hani. terbang RM 10 hari ni sebab bayar OT cikgu Hani.

Semalam ayah ada bicara harta sepencarian dengan ex 1st wife dia. Saya malas nak ke court. Bicara lepas saya dah kena sound dengan 'kak nani', ex wife dia tu katanya, "kau jangan campur urusan keluarga kitaorang, kau tak tau apa!"

Saya jawab, "Eh..kak, saya datang temankan abang, takkan akak tak nampak abang tu, saya datang ni hanya temankan suami saya, kalau apa2 berlaku senanglah, takkan nak biarkan jer, akak tengoklah sendiri tu" ...

Masa tu, Iza, anak bongsu yang jadik saksi bagi pihak palintif (kak nani)ada, saya sempat gak sound Iza yang buat tak tau pada ayah dia, "Za, pergilah salam ayah tu"...Iza masam jer muka dia, sambil2 tu dia sound mak dia yang cakap dengan saya tu, iza kata, "mak, dah2lah tu..."

Iza ni pun satu hal, dibantainya ayah dia cukup2 dalam court masa dia bagi keterangan, benda yang dia tak tau pun dibantainya jawab seolah2 dia tau, saya agak mesti skrip yang dia nak jawab tu, mak atau lawyer mak dia ajar.

Bukan apa harta yang direbutkan, adalah 6 harta...rumah, kenderaan dan tanah. Bayangkan iza umur 12 tahun masa diorang bercerai, apa sangatlah yang dia tau. Dah 10tahun dah bercerai, tapi dia jawab 'bias' pada mak dia. Yerlah dah hari2 duduk dengan mak, mesti sebelah pada mak. Walhal dulu menangis2 masa dia nak buat keputusan pilih hak penjagaan. Dia nak duduk dgn ayah, tapi mak dia ugut macam2 dia terpaksa pilih mak jugak!

Tak taulah iza ni dapat SPM berapa, berapa kali saya dah tanya kat ayah, iza ni dah 22 tahun umur baru ambik SPM, dengar2nya nak ke Jordon, ayah malas dah nak ambik tau, ada dengar2 jugak katanya nak ke Yaman kalau layak...sampai sekarang ayah tawar hati dengan Iza, anak bongsu dia nilah dulu bukan main sayang lagi...sekarang dua anak perempuan jerlah jadik penawar buah hati dia, hani shakira dan Hani suhaila, kalau dalam perut kak aza pompuan jugak dapatlah gantikan iza yang dah tak ingat ayah tuuuu...

Angah dan along pun lama dah tak dengar cerita. Tak taulah apa citernya dua beradik tu. Entahlah masing2 macam dah takde ayah jer lagaknya. Ker saya yang bersangka buruk? rasanya tak kot! Sebab kak Aza pun kalau tercerita dengan saya isu ni, sure dia pun kutuk2 anak 1st wive dan 1st wife tu [bekas madu dia jugak,kan?]

Apapun, saya ni masih gak tebal kasihan kat hj, benarnya semalam nak gak ke court bagi sokongan moral, tapi bila pk masalah sendiri [hal kena marah tulah], saya malas nak tambah beban kat kepala ni...jam 11.30 a.m pak hj call ajak lunch. Pergilah jugak, nanti marajuk pulak,kan! Masa makan pun takdelah saya tanya sangat pasal kes sebab rasanya kalau tau banyak pun takde apa leh tolong pun. Lainler kalau saya boleh tolong bawakkan kes tu, bolehler saya belasah kak nani tu soalan2 power! tapi lawyer yang pak hj lantik tu pun cukup power dah....yerlah import dari KL lagi tuuu...sekali datang bayar RM 300, kalau service tak memuaskan jugak..tak dapeklah den nak nolong eh....

Ehhh..bebel ke lain pulak dah...bukan apa, kesian pak hj dok tanggung dan pk hal bicara ni tak habis2 dari 2003 lagi. Berapa kali dan lawyer masing2 bincang dan buat tawar menawar penyelesaian tapi dah dua2 taknak mengalah gituler gayanya. Kang nasihat lebih2 kita lak kena sound..baik buat tak tau jer, paling2 kalau dah rasa geram bincanglah kami bini2 [kak aza dgn saya ler] tapi sudahnya takde penyelesaian sebab dua2 kami tak berani nak bagi cadangan kat pak hj sebab isu harta sepen carian ni sensitif woooo...takut dikata ada kepentingan lak!

2 cetusan rasa:

Me. Moi. berkata...

lamanyaaaa... 10 tahun!

Jiji, 25 berkata...

Haih..

Pahit maung sebuah perkahwinan...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP