Rabu, Mei 07, 2008

Hajat Hani tertunai sudah!

Ini cerita yang berlaku pada hari buruh minggu lalu....



Happy sebab janji2 ammie ditepati




Uiisshhh tak sabarnya masa ni nak tunggu manalah yang ammie cakap ni?




Waaahhh happy nyer tak tau duk diam....macam monyet dapat bunga gayanya!



penat berdiri kat tengah pandang kat tingkap pulak


Haaaah..ni balik dah penat dah ni...tak larat jer kan muka dia?




Sebelum dapat duduk kat atas tu...lama dia bercangkung kat kaki saya peluk tiang ni...sian dia! Nampak lutut kat kepala Hani tu..takde belas kasihan bagi can kat Hani duduk..anak muda zaman sekarang camniker dok sms dan belek hp jer?


Ni masa 1 mei hari tu, saya bawa Hani naik komuter, untuk dia kali kedua sebenarnya sebab kali pertama dulu dia masa umur setahun saya bawa dia dr stesyen seremban ke stesyen bangi pergi ziarah Kak Aza kat Pusat Rawatan Az Zahrah bersalinkan Zubair...dia tak ingat dah pun...so memang excitedlah dia sebab plan mengejut jer ni..keluar makan petang tu, tiba2 rasa macam nak bawak dia naik komuter, tapi masa ni dilemma lagi sebab dah lewat jam 5 pun...so kami makan kat McD Parkson dalam 5.30 tu saya fikir alang2 dah keluar bawak jerlah dia...masa nak beli tiket tu kononnnya nak naik dan kemudian patah balik jer tapi fikir2 elok gak gi ronda2 Mid Valley....lagipun bukan banyak sangat kos nak bagi kegembiraan kat Hani ni...


Punyalah ad hoc punya program....naik komuter masa tu dah 6.15 petang..sampai mid valley dah 7 lebih sikit..bayangkanler tu..lagipun senang sikit jalan sebab uzur takdelah terkejar2. Tengok muka Hani yang happy dan tanya macam2 dalam train tu saya rasa macam berbaloi dan tak ternilai dengan kata2 kegembiraan yg terpancar kat wajah dia...

Masa pergi tak ramai orang maka dapatlah bersantaian dia ...ke depan kebelakang dia jalan..syok jer saya tengok dia kononnnya dia nak tunjuk kat saya dia boleh kawal badan dia jalan2 tak jatuh lah tu...walhal masa ni semua orang dok pandang dia..senyum2..agaknya diorang fikir jakun sungguh budak ni? tapi bila diorang dengar hani tanya macam2 dan saya ugut lain kali tak bawak lagi mungkin diorang tau ni percubaan pertama naik komuter...mana tak ugut..dia bantai berdiri bukan main lama dengan kaki mengangkang tangan letak kat belakang kat tengah2 jalan tu (alah macam berkawad senang diri tu)..test power punya kes lah ni...dari depan sampai belakang gerabak tu orang pandang dia sengih2 jer...apakehal budak ni...mula2 biarkan jer tapi lama2 bengang plak saya tu yg ugut dia suh duduk tu...


Sebenarnya kan ker Rabu malam tu saya balik dari court kes kat Melaka, dari Isnin saya gi Jb pastu terus melaka kan, pak hj tak ikut sebab dia keluar 3 hari, saya malas dah nak campur atau ambik tau jadual dia keluar ni.... dia pun bukan bagitau saya awal2 nak keluar tiba2 jer keluar...lantaklah! Rabu malamnya tu dia balik hantar Hani (kan Hani tinggal dgn kak Aza 3 hari) terus dia gi markaz mesyuarat. masa dia hantar hani tak keluar keter pun, hani tido terus saya angkat dan pak hj terus blah. Malamnya pulak, saya ni mengantuk + letih kan sebab dari isnin tu drive pastu bawak kes, so malamnya Hani ajak keluar makan, sya plak ngantuk sangat. Dalam jam 10.30 pak hj balik, saya suh hani jer keluar cakap dengan ayah nak ajak ayah keluar makan, sambil nangis2 Hani ambik tuding dia dan keluar, saya selamber jer tengok Hani nangis nak ajak gak saya keluar tapi dah mata ngantuk satu benda pun tak pedulik!

Lama gak saya dengar enjin keter pak hj tunggu saya, nak taknak saya jenguk gak muka, terus saya lambai2 tangan tanda takmo keluar...saya nampak Hani dah happy dah masa ni sebab dia dah keluarkan badan dan kepala kat sun roof keter ayah yang terbukak tu...senyuk2 bangga dapat keluar makan dengan ayah kononnya lah tu...biarlah badan dah penat malas nak jaga hati anak dan laki!

Maka balik tu hani teruslah tido kat saya, ayahnya plak cam biasa kat bilik dia lah tu...yg sah2 saya takleh tido sama sebab dia bukak kipas '1'...sapa leh tahan ...'sekejap-sekejap' leh ler,kan? Pagi2 tu bangun barulah insaf tahu carik laki...terukkan? masa ni dah azan dah..gu carik dia pasal nak kejut gi surau solat subuh..pastu saya sambung pulak tido kat bilik ayah bukak kipas laju skit dia dah takdekan...sedar2 pagi tu dah 7.30, terus ke depan..rasa macam tido lamaaaaa sangat, macam mimpi plak saya terus gi depan lipat baju setimbun...(basuh hari ahad, rabu malam baru angkat...apalahkan. Pak hj cam biasalah atas kerusi urut masa ni...sedap jer dia kan?

Tup2 ayat pertama keluar dari mulut dia sungguh memeranjatkan dan mengecikkan hati saya. Walhal sebenarnya saya nak cakap kalau Hani bangun nanti jomlah keluar gi sarapan..lama sangat tak keluar pagi2 bertiga sejak dari gaduh tak balik sebulan lebih tulah. Tapi dia dah cakap dulu, katanya..."hari ni abang keluar masturat, jap lagi abang balik peedee"...waduhhh kiciwanya saya....kena tinggal lagi...kalau cakap awal takper...dahlah baru pagi ni (khamis) bercakap dari isnin pagi lagi...

Saya terus cakap "dahsyatnya abang ni, tak cakap pun"...pastu saya kuatkan hati saya jawab..."abang ni asyik keluar jer, macam orang takde anak bini"...dahsyat ayat tu, dulu tak berani cakap, skarang baru ada berani! dia kata eh mana ada...ni baru nak keluar masturat (keluar bawa isteri)...saya buat tak tau jer..saya terus cakap..saya ada kawan blog tau bang, suami dia pun tabligh jugak, asyik keluar jer sampai makan anak bini semua terabai, kerja pun entah kemana sebab pentingkan keluar jer..camana tu...pastu adalah saya bebel2 lagi...dia senyap jer, ntah faham ntah marah ntah tak suka lantaklah saya malas dan tak tau nak tafsirkan...yang penting mesej saya sampai...

Saya bukan marah sangat dia keluar tu tapi asyik keluar bawak kak aza jer, cakap lah dengan saya saya pun nak keluar jugak, pandailah saya ambik cuti kalau kena masanya (banyak lagi cuti saya) asyik nak perkuat kak Aza jer saya ni apa jadik? Bukan bini ker? Almaklumler kak Aza tu mengandung asyik nak jaga dia jer...(kan ker mengandung ni bagus duduk2 dalam majlis ilmu ni). Seingat saya sejak pak hj stroke ni dah 3 kali kak Aza keluar sedangkan saya sekalipun tak kluar, tu tak masuk berapa kali pulak jemaah luar datang rumah dia di peedee maksudnya dan lebih 2 tahun saya tak keluar tu... kalau jumpa mana2 isteri karkun kalau saya nusrah (joint sekejap dengar bayan ker taklim ker masa ada jemaah keluar)mesti depa tanya manalah ahlia hj sidek no 2 ni lama betul tak nampak...kadang kak aza sampaikan salam diorang kat saya...sedih jer saya...macam terbuang pulak...

Saya ni takdelah salahkan kak aza ke hj ker, mungkin Allah tak pilih lagi saya sebab amal tak jaga, yerlah katanya kalau terpilih ke majlis2 ilmu ni malaikat dah telek 70 kali amalan kita baru layak keluar berdakwah ni...makanya sedarlah diri tu..sebab amalnya tunggang langgang kot...tu pasal tak terpilih lagi keluar2 ni...

Oklah balik citer tadi, lepas cakap2 tu hj pun blah balik peedee. Sakit hati tak? Makanya hari kahmis cuti hari buruh tu saya duduklah memendam rasa kat rumah tak makan tak apa...adalah kot makan biskut jer..malas nak keluar..sian kat Hani..kepala pulak macam bengong sikit, sudahnya tulah yg kononnnya jam 4 keluar nak ke Jaya Jusco tapi lalu kat Parkson Grand depan stesyen KTM terus belok masuk parkson sebab rasa jauh sangat nak JJ tu. Sudahnya lepak2 kat McD baru terpk nak bawak hani naik komyter.... tu pasallah baju Hani pakai sempoi jer..lengan pendek jer, sebab tu pilihan dia tu...

Panjang saya nak citer ni tak abis citer lagi... jalan punya jalan kat Mid Valley tu, sampailah jam 9 malam, masa ni dah beli buku2 Hani sebab agenda paling lama memang nak ke kedai buku bawa Hani...so kami lepak lama dalam kedai buku sebab mak dengan anak dua2 minat buku. Masa nak jalan2 nak keluar tu bertembung plak kawan lama sama sekolah rendah sekampung kami ni kebetulan sepupu dia kawin dengan pak saudara saya..makanya rapatlah jugak.

Kamariah ni dulu saya tau dia duk seremban masa saya berulang kursus 10 hari kat Legend Hotel KL naik komuter tertembung dia, rupanya dekat jer kami duduk. Adalh dia datang bertandang rmah saya di kuraters dulu. Dulunya kerja e-pedas kat Cyberjaya. Duduknya di aparment di tasik jaya apa kenamanya.. Spanish Villa kot, kan ader citer tajuk "orang gaji' yg elli suriaty dengan benjy berlakon tu kat sinilah pengambrannya tak salah saya(nampak dari rumah saya) pastu kami terputus hubungan. tup2 jumpa di mid valley walhal dua2 duk seremban sepelaung jer pun. Sembang dekat sejam tu...walhal dah tau lambat dah ni..kawan tu naik kereta saya ni naik komuter tak sedar diri tu!

Sudahnya dekat jam 1030 barulah kami terhegeh nak beli tiket nak balik...sian Hani sebab esoknya kan sekolah. Jam 11/30 baru sampai seremban. Hani plak ajak lagi gi singgah kedai makan..saya pun lapar gak maka 12.30 barulah kami sampai rumah...gitu gini jam 1 lebih baru dua beranak tido....lega kami dua beranak dapat lepaskan tension kena tinggal dengan pak hj...

Saya ni geram dengan pak hj..langsung takde inisiatif nak jaga hati ker ambik tau ker hal saya dan Hani. Suami lain saya rasa mesti risau kalau bini jalan jauh drive sorang2 (JB takdelah jauh snagat kan). Ni saya dari isnin pagi tu berpisah dengan dia sampailah ke melaka langsung dia tak call tanya khabar. Saya kat JB tu terpk2 gak kat suami..konon tak telefon sajer test kotlah dia terasa nak call saya ni selamat ker apa2 hal ker..ni habuk pun tarak...ker saya ni terlalu berdikari sampai tak berhak nak dihargai keberdikarian saya ni?

Ahad ni gi JB lagi utk kes yg jalan hari isnin, kali ni saya tak bagi pak hj bawak hani balik peedee, biar dia duduk dengan Cikgu Ida jer sebab esoknya isnin tu ada exam, kalau bagi pak hj bawak dia peedee nanti isnin dia tak hantar Hani sekolah, sebab minggu lepas Hani 3 hari ponteng. Membazir jer bayar..bulan ni kena bayar utk sekolah Hani jer RM 560, sengkek saya sebab terasa plak banyaknya, ni bayar termasuk OT saya ambik lambat...dahlah hari tu tergatal ambik baju batik yg murah2 jer...tu pun dua helai RM 400 masuk tempah dan dekat RM 500...masa gaduh hari tu tergatal plak beli casserole corelle (hutang jer yer puan2) tapi nak kena bayar bulan2 kan..bula out station ni banyaknya duit terbang, nak pakai credit card pak hj dah pegang plak...takut lah pulak nak mintak....


weii panjang giler ni....sapa yang baca sampai habis ni haruslah saya ucapkan syabas atas kesabaran anda..tak nak baca pun oraaiiit jer...saya ni kuat bebel...sekali cakap macam keretapi...tulis pun camtu gak...tu tak dengar lagi kalau leter kat Hani...sib baik dia budak kecik tak depat balas lagi....

4 cetusan rasa:

Aku Bukan Bidadari berkata...

kak .. saya baca smpai habis..ada hadiah tak?? lalalalaa

kakLuna berkata...

saya pun baca sampai habis...ntah pd saya apa yg akak tulis tu smuanya sy nk baca...mcm akak bercerita kat tepi saya je kaedahnya..

tu lah kan...nk happy ni kene cipta sdiri..dah x leh nk harapkan org lain nk happy kan kita.

Jiji, 25 berkata...

haih...

Zareda berkata...

fuhhhh

saya pun baca sampai habis... sampai khatam...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP