Isnin, Mei 12, 2008

Journey to JB

Assalamualaikum w.b.t


Saya baru balik dari JB. Penatlah jugak sebab saya yang drive. Ayah dan hani ikut sama. Asalnya nak pergi sorang sebab panggil satu saksi jer, rasa tak berbaloi nak drive. Semalam kononnya nak tinggalkan Hani dengan Cikgu Ida , memang dah janji pun nak hantar Hani ahad tu sebabnya isnin tu hani exam. Tapi jumaat Cikgu ida kata exam delay sehari sebab ada lawatan org luar ke taska Hani.

Okaylah... itu citer hani. Semalam ayah pulak kata nak ikut jugak. Asalnya saya hanya nak naik bas jer, suh ayah hantar beli tiket. Dah ayah nak ikut kurang nyiru dulang saya tadahkan. Semalam jam 1030 hrs kami bertolak sampai JB dalam 1330 hrs. Duduk di Tropical Inn jer [nyesal pulak sebab takde swimmning poll rupanya, sian hani]. Lagipun senang parking sebab dekat ayah nak jalan, kebetulan surau pun dekat jer.


Hari ni habis kes jam 1230 hrs kes habis kami terus cek out dan balik. Dalam perjalanan bertubi2 panggilan masuk dari rumah peedee. Rupanya kak aza nak bagitau ada orang surau meninggal, muda lagi kebetulan ayah baik dengan budak tu. So kami tak singgah makan pun sebagaimana perancangan awal sebab ayah nak ziarah kematian tu. Penat dan laparnya... hanya singgah R&R ayer keroh [asalnya sggah solat dan makan tp usai solat ayah tggu kat keter dah]..sedihnyalah haiii...

Ok yer...kan ada hari tertentu kita akan rasa semua yang kita buat menjadi serba tak kena? Semua rasa salah dan memalukan ajer. Hari ni itulah yang saya rasa, pagi2 lagi masa sarapan saya dah mula rasa macam tak sedap jer nak bicara. Tak happy, rasa macam takkan berjalan lancar...

Banyak pulak insiden yang memalukan saya dalam court tadi. Dua kali hp saya berbunyi, dan dua2 kali tu pulak kena sound dengan hakim [rasa macam org bodoh dan tak faham nahasa plak]. Memang saya dah matikan hp dari awal. Tapi masa saya tunggu nombor kes saya dipanggil polis mahkamah tu bagitau IO kes yg saya bawak tu panggil saya.

So saya keluar rupanya saksi yang paling memeningkan kepala tu datang pulak. saya ingat tak datang. So saya buatlah call pada Pegawai pendakwa senior tanya pandangan, lepas tu masuk balik court tapi lupa offkan hp. Yang malangnya hp tu bunyilak tu..dahlah lagunya "because you love me", bukan main kuat lagi..eii malunya..., sekali lagi bunyi masa saya baru nak start tanya polis [saksi saya hari ni] soalan pertama, sambil hakim tulis, dia sound lagi, "kan saya dah cakap matikan hp...berbunyi lagiii..."


Pendekkan citerlak ek? Saksi 'mangkuk ayun' tu dulu dah bg keterangan tapi dia cakap bohong (turn hostile) tak sama keterangan sebelum ni..alah dulu kes video Lingam kan ada polis pompuan tu cakap lain so saya kena buat impeachment prosiding (mencabar kebolehpercayaan saksi) tapi masalahnya saya tak sedia hari ni. Hakim ngan lawyer suh jugak...eiiii saya tak sedia... yg lawyer plak cuti panjang nak gi umrah so laaamaaaa carik masa sesuai akhirnya 22 mei ni tarikh bicara nya. 10 hari jer dr sekarang kan?

Ok citer pk hj plak, Pak haji ni kan dari dulu kalau bawak dia ke Jb mesti [samada dia nak ikut atau saya yang iya2 nak ajak] mesti ada jer ketikanya dia 'bermuka masam', sebab boring tunggu kat bilik masa saya kat court. Setiap kali dia buat muka masam tu rasa serik sangat nak bawak/ajak dia, tapi bila tengok muka anak dara tu yang happy rasanya biarlah saya menghadap muka pak hj yang masam dan kalau rasa 'menyampah' dan nyesal, borak2 dan pandang jer muka anak dara tu..abis citer...nampaknya nilah kos melepas nak bagi hani gembira, kenalah plak mengadap muka pak hj yg masam tu....

Bila sampai rumah tadi, pak hj tak turun pun, stop depan pagar [w.pun saya drive dah dia arah stop kat luar, stop jerlah] pastu dia blah balik peedee. Eii kalau nak kutuk dan nak tengok negative side banyak sangatlah cumak kitak malas mau fikir...buat rosak dan poning kepalo den ajoorr...hanya fikirkan besar pahalanya kalau pak hj gi ziarah orang meninggal..ntah sempat ntah tidak tuuu...dah kebumi kot...

Hari ibu yer semalam? Tak sempat ucap dan buat apa pun kat mak, insyaallah mak saya akan ikut rombongan tadika anak saudara kat kg 18 mei ni ke peedee, saya akan ambik dia kat sana bawak lepak2 rumah kak aza [jenuh dah kak aza ajak mak saya bertandang ke rumah dia, kali ni tertunailah kot!] sebab mak saya tak pernah ke pd sejak saya dok seremban ni..mana taknya anaknya sibuk memanjang...mak saya pun serik nak datang, sebab last datang hari tu kerap sangat saya sampai malam dok kat office..so kali ni nak bawak dia sama 21 mei ni ke JB ataupun kalau dia nak saya drop dia dengan hani kat Kluang rumah kakak saya...mesti dia dan hani happy, balik saya ambiklah balik...rancang jer ni...kalau diizinkan Allah lah..

2 cetusan rasa:

Jiji, 25 berkata...

Sibuknya kak@!~ Itu hari 1st time saya naik bas balik perak masa coti pekerja.. letih nya dok dlm basss@!~ Inikan pulak nak kena drive.... surrender@!~

HAPPYIRFA berkata...

SALAM KAK..
saja tanya khabar.harap akak sihat2 jer

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP