Jumaat, Mei 30, 2008

Cerita cemburu lagi...

Assalamualaikum w.b.

Baru jer puji rumahtangga ni dah elok sikit. hari ni tak pasal2 tumpah jer airmata, bukan sekali tau tapi 3 kali. Sebab yang biasa, kalau citer pun buat ketawa dek orang jer.

Tapi saya nak cerita jugak. Buat melepas perasaan... sunyi dan keciwa dan hampa dan terasing. Ayat yang sama kan, sama jer macam dulu2 jugak, blog lama tu!

Cerita dia camni....hari Khamis pagi [semalam], kami 3 beranak pergi sarapan di kedai macam tiap2 pagi khamis yang lain.

Yang baca blog ni tentu dah taukan, sepanjang weekday giliran saya hanya hari rabu jer [tu pun jam 10.30 malam barulah sampai ke rumah], so hanya pagi2 khamis dan pagi isnin jer kami boleh sarapan sama sebab malam sabtu dan malam ahad jugak giliran saya.

Sebab dah agak lewat, saya gerak dulu ke pejabat, tinggalkan Hani dengan ayah minum2 sebab ayah boleh hantar terus Hani ke sekolah. lagipun minggu cuti ni, takpelah Hani tak ikut jadual sangat, pergi sekolah pun baju biasa jer.

Dalam jam 9.30 masa kat office tu ayah call dari rumah telok kemang, pelik gak sebab dah jaaaraaang sangat ayah call sekarang kan? Rupanya dia call nak bagitau Hani dibawak ke Peedee sebab katanya hani takmo ke sekolah nak ikut ayah balik rumah ummie.

Nak kata apakan? Hani dah ada di sana pun! So jumaat [hari ni] pun hani ponteng jugak lah...pagi dan tengahari tadi saya call, paginya call hp ayah, tangahrai call rumah cakap dengan hani. Call ayah pagi tu, rupanya ayah ada kat tepi pantai, semua pergi, anak2 kak aza dengan Hani sekali [termasuk anak kak aza dengan suami dulu tu, kira cukup besar dah utk layan hani dengan adik2 yg lain]. Kalau si Khairin takde sure kak aza tak pergi tu sebab kak aza malas layan budak2 mandi pantai ni.

Saya boleh bayangkan kemeriahan mereka sekeluarga masa ni. Berdasarkan nada suara ayah yang macam nak cepat cakap dan happy saya tau dah! Mesti minum pagi semua kat situ...Semua tu pun ikutkan saya dah boleh buat saya nangis [kalau dulu2lah ni], tapi sekarang setakat mandi pantai tu skang ni saya tak nangis pun...'apa kes', tu pun nak nangis kan?

TAPI yang buat hati saya tersentuh ialah bila saya minta ayah balik seremban malam ni, ayah kata, 'esok jerlah' [sabtu]. Mungkin sebabnya... malam ni dia akan hadir mesyurat utk marhalah [kawasan] PD. Saya katalah, "alah, abang takde pun takkan tak jalan mesyuarat tu"...tapi ayah kemudian jawab, "yerlah tengoklah nanti, tapi hari ahad abang balik PD semula". Saya tanya, "kenapa?". Dia kata sebab dia nak bawak budak2 jalan2.

Saya terkejut jugak, sebab dah ada perancangan untuk jalan2 rupanya. Dengan saya hari ahad lepas, ayah nak ajak jalan, tapi tak jadik. Tapi dengan aza boleh pulak! Dah tu ambik giliran saya pulak tu??? kalau dengan saya jalan mesti saya yang ajak dia dulu sebab kos semua saya yang keluar, lagipun bergantung pada cuti saya..macam biasalah kan? Dengan aza flexible, dia tak kerja anytime budak cuti boleh jalan jer...

Yang buat saya tambah2 sedih tu, kalau takat jalan tu okay jer sebab saya kenangkan yang aza tak pernah jalan sejak haji stroke ni, hanya jalan masa ikut saya gi kelantan hadir konvensyen pendakwaan tahun lepas. Tapi yang saya sedih sangat2 tu hari isnin tu hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke 7. Nak kata haji tak ingat mustahil sebab baru jer saya ingatkan dia masa ahad lepas masa saya 'serah' kad bank saya dan cakap no pin [yang dia create tp dia dah lupa] ikut tarikh kawin kami.

Ingat nak jugak makan2 spesial malam tu lepas tu balik umah buat anak ker...rupanya member nak jalan2 cuti2. Tak adil sungguhkan?

Yang saya kesalkan pasal hari ahad tu [masa gi JJ] saya bagi kad bank saya [bukan kad gaji tapi kad bank utk masuk duit claim] dan caliam saya baru masuk dalam seribu lebih, kot2lah dia pakai duit tu untuk modal jalan2 ni...tu yang tambah sedih tu...sebab saya yang menyumbang sebenarnya untuk dia bermodal nak berjalan ni.

Tapi apakan daya. Petang tadi saya cerita benda ni kat kawan office, nangis lagi. Kawan ni ada anak angkat sorang [anak sendiri takde], dia pun sambut ulangtahun kawin sama dengan saya isnin ni [dia ambik cuti lagi tu]. Saya cerita yang saya cemburu kat madu saya sebab dia dapat anak. Cemburu tu kalau setakat dapat anak lepas tu takde apa yg berubah okay jer.

Tapi lepas dapat anak ni, macam2 pakej lain akan hadir sama. Komitmen hj kena bertambah. Saya dah ada pengalaman dah dulu, masa baru kawin dulu, kak aza ada anak kecik, hani Shakirah [sekarang 8 tahun], malam2 sibuklah kak aza call bagitau anak demamlah, petang2 call anak terpijak bara apilah, anak gigit seranggalah, anak terantuklah. Bila dapat hani dalah setahun, kak aza dapt zubair [3 tahun lebih sekarang], start baliklah cerita2 anak demamlah, masuk emergencylah, kepala berdarahlah, anak demam panan menggigillah, pak hj balik suh kirim susulah, pampers habislah..macam2 tau? Sapa ada anak kecik tau jerlah . baru jer si Zubair ni kira nak besar sikit, kira kuranglah problem2 budak2 kecik ni dah nak datang balik cabaran yang lama dulu...

Tu tak termasuk kes Elyas (9 tahun) yang tonsil tu, kejap2 selsema batuk pastu nak jadik astmalah pulak. Semua tu bukan hj dapat balik pun rumah [berani dia balik...nanti nak layan saya meroyan pulak!], tapi lepas aza call tu tentu dia susah hatikan? pastu saya plak automatik jadik hilang mood utk buat segala2nya kalau bini dia kacau dengan call ni. Sebab saya jarang2 sangat call hj kalau dia kat umah kak aza melainkan kes urgent [tu pun jarang sangat~ Hani ni pulak, sihat memanjang..alhamdulillah kan..]

Perbualan yang ala-ala mesra tu yang buat saya meluat sangat2. panggilan aza tu jer pun saya mual dah..kan dia panggil 'yang', mesej pun dia tulis yang 'jugak'. Kalau cakap tu sure lama punya, sebab phone kat umah peedee kan tak berbil, staff telekom katakan...[dulu punya linelah ni]

8 cetusan rasa:

salizam Hussin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
kakLuna berkata...

hmm...kak..kalo kak x dpt bhgn di dunia...sy betul2 doakan kak dpt bahagian palinggggg cantik di akhirat nnt..

Oren... berkata...

hmm..susahnya berada di tmpt akak...sabar byk2 ek...

salizam Hussin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Zareda berkata...

Besarnya dugaan.. kalau tak bermadu kena 1 kali sabar, bermadu kena 4 kali sabar..

Sabarlah wa..

Zareda berkata...

oppsss lupa nak wish.. happy anniversary.. semoga akan berkekalan.. sehingga 7 tahun lagi dan lagi dan lagi hingga ke akhir hayat

Jiji, 25 berkata...

Aduhai kak, tinggi btol pahala neh berkorban hati ngn perasaan...

hanisumayyah berkata...

Terima kasih komen2 yg berguna dan bermanfaat dan bagi kekuatan semangat pd saya tu. Tak tau nak cakap apa dah...jawapan pada komen2 semua saya jawab kat entry jer yer...kira halal lah kan?

Tq Tq Tq..ala2 lepas terima awardlah ni...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP