Selasa, Jun 10, 2008

Memblog utk apa?

Assalamualaikum w.b.t

Suka2?

Release tension?

Carik glamour?

Carik kawan?

Terfikir pulak nak muhasabah balik napa lah saya ni berblog?

Rasanya banyak gak pro and cons nya ada blog ni.

Blog yang mula2 dulu lebih citer masalah diri sendiri seputar alam rumahtangga.

Memang banyak masalah masa tu. Sapa yang ikut baca blog dulu tu taulah...

Alaaaah baru nak hidup dan belajar membaiki rumahtangga.

Tiba2 datang badai dan gelora ~ dengan suami yang sakit kena stroke tiba2, masalah kerja yang tak tertanggung, masalah madu yang tak sehaluan dengan cara dan citarasa sendiri...

Masalah bekas isteri suami, masalah anak2 tiri...

Tu tak masuk lagi masalah keluarga sendiri....

Kalau pasal masalah keluarga saya sendiri [kat kampung nun] boleh bukak blog satu lagi, banyak citer menarik dan mendebarkan...nak tau?

Ni projek buat master nanti, sajer saya nak cerita, sebab banyak benda dah nak luput dalam kepala dah ni...elok di dokumentasikan [nak buat dalam bentuk cerpen]...lagipun saya kan ada cuti semester, bolehler lepak2 depan pc...

Blog dulu tu saya terpaksa tutup sebab salah saya sendirik jugak!

Terlebih sudah! Tulah pasal dapat arahan dari pucuk pimpinan..sebab terlebih sudah cerita pasal kerja.

Kalau tak pengurusan tak tau, ada lah mulut2 gatal kat pejabat saya tu bagitau tersebar sampai ke HQ..glamour kejap!

Lagipun kat site meter blog saya dulu tu ramai sangat masuk setiap hari, over 100 perday, kadang sampai 200 lebih..

Tu yang pengurusan risau takut apa2 yang tak patut cerita tercerita...kan kami dah tandatangan OSA [akta rahsia rasmi]nanti saya plak kena tindakan undang2...

Agaknya masa tu, dah dekat 20,000 visitors...diorang bagi arahan tutup terus! sedih sangat masa tu...tapi manusia stop kejap jer...lepas tiga bulan sambung lagi..sebab adalah yang minta teruskan...

Tapi ala kadar jerlah saya cerita, macamana sibuk tertungging ker tunggang langgang ker kerja kat office, saya tak berani dah cerita..maintain jer...tu sebab Ym jarang, bukak blog kat office pun takde dah...masa tengok berita kat rumah masa tulah saya update blog...kalau pak hj ada takde canlah nak update, kalau dia takde mulalah saya aktif kembali...

Blog ni macam ketagih gak kan...tapi saya ni terkawal lagi, takde tekanan dan ketegangan nak bukak blog..tapi sebab takde kerja dah, dah tinggal berdua ni nak menjahit jer pun boring gak...

Saya mula2 menulis blog pada 12/6/2006, kiranya ni nak genap 2 tahun lagi dua hari...dan inilah catatan pertama saya dalam blog tu...

Awal bismillah

Saya lama benar ingin luahkan apa terpendam di dalam hati dari kecil hingga usia menginjak ke angka 32 tahun 10 may lalu ke satu tempat tapi tidak tahu kepada siapa ingin diluah, dimuntah dan diserahkan seluruh cerita yang kian sesak dan senak didalam benak saya. Bukan cerita tentang diri sahaja, tapi banyak benar masalah yang difikir dari ekonomi, politik, sosial, kebudayaan dan keagamaan. Saya suka benar berfikir isu-isu sekeliling hingga adakala saya sendiri pening.

Telah kurang lebih 2 tahun saya mula tahu banyak orang guna cara berblog ini untuk cerita apa-apa mereka suka dan tak suka dan juga apa mereka nak cerita dan kongsi bersama. Saya juga ada keinginan untuk buat begitu. Dua kali mencuba berblog tahun lalu tapi gagal meneruskan atas pelbagai masalah teknikal. Kali ini rasa ingin istiqamah sebagai satu therapy diri. Bukan apa, adakala rasa cerita di alam maya ini paling relevan dalam suasana hari ini, bukankah baik begitu?

Suara hati dan pemikiran siti detik 6/12/2006 01:55:00 PM 0 cetusan hati

5 cetusan rasa:

Jiji, 25 berkata...

Dulu, masa awal saya start menulis rata-ratanya berkisar ketidak puasan hati.. bnyk sangat dendam.. saya nak semua org tahu.. bertapa teruknya ex-bf saya. Budak budak sgt saya masa tu.

Tapi lama-lama saya sedar, saya hanya marahkan diri sendiri. Saya start membaca kehidupan org.. i read between the lines.. saya amik iktibar .

belajar bersangka baik. Dan paling banyak..

saya belajar dari blog ni..

sabar redha dan bersangka baik.

Oren... berkata...

owwhh...

saya pun, masa bukak blog dulu, cuma nak luahkan perasaan sebab suami bukan pendengar yg baik..org lelaki kan..mana nak emo2 cam kita..pastu dpt ramai kawan..NO!..bukan carik glamer, tapi kawan2 yg bleh bagi support time kita down..dan syukurlah, dajh jumpa dengan sebilangan kawan2 yg mmg superb..bayangkan, cuma bercerita dlm blog, tapi bila jumpa, rasa mcm dah kenal bertahun...

ajaibnya blogging...

hijrah1429 berkata...

Jiji....

Sampai saat ni akak masih rasa yang blog akak tu takde apa2 melainkan citer2 seputar akak sekadar melepaskan kegusaran dan kemelut dalaman...banyak buruk dari baiknya ..kalau ada yg baik tu jiji ambillah yang buruk tu jadikanlah sempadan...


Oren...

saya pun teringin nak jumpa bloggers lain tapi saya rassa inferior complex sangat...ras amacam kehidupan sya tak sempurna dan serupa macam orang lain yg meriah dan happy...

Saya banyak bekajar dari blog oren dan cuba amabil kekuatan yg oren ada...

kakLuna berkata...

makin ramai baca blog..makin tinggi inferiority complex..sungguh!

hijrah1429 berkata...

Luna...

Tulah kan, akak pun rasa sama jer...kadang baca blog orang sumer happening...tu yang datang inferior complex tu...

Blog Luna okay aper, takde apa yg perlu di 'rendah dirikan'...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP