Ahad, Jun 29, 2008

Patutkah?

Assalamualaikum w.b.t

Saya sangat jeles dengan kehidupan orang!

Kehidupan mereka yang dipaparkan dalam blog.

Saya rasa saya takde kehidupan yang happy.

Segalanya kerja.

Dan kerja.

Lagi2 kerja..

Ya..ya...memang saya ada kehidupan rumahtangga...

Tapi sangat2 biasa...

Kenapa mereka selalu shopping..

Boleh beli barang macam2...

Kenapa mereka boleh pergi jalan dan berhibur sana-sini

Kenapa saya terpilih melalui jalan hidup yang 'serius' ini...

Saya rasa ramai lagi yang melalalui kehidupan macam saya

Saya tak dapat baca kehidupan orang2 macam tu sebab mereka takde masa

langsung takde masa berblog...malah tak kenal blog pun

Sedangkan saya ada jugak masa buat blogkan?

Kalau IO polis yang bahagian siasatan jenayah lagilah sibuk..

dengan anak bini pun takde masa...

Hal saya ni yang tambah bosannya [sikit jer] adalah

Dapat suami sakit..mana ada shopping moping ni

Jalan2 hu ha sana sini pun toksah haraplah

Kalau suami ada pun yerlah dia pun bukan jenis sosial...

Masjid-surau-masjid-surau-rumah-masjid

Masa sihat dulu pun mana ada shopping

Saya jer pergi sorang2

Tapi sekarang pergi shopping pun apa nak carik?

Betulker shopping ni theraphy? macam diorang kata

Bagi saya semak fikiran lagi ada...

Tengok orang macam2 yang menyakitkan mata dan hati...

Budak2 remaja yang macam pakai kain tak cukup...

Dah tau malu nampak perut + pusat buat pa pi pakai baby t tu???

Pandai plak cover tarik2 baju takut orang nampak perut [tak lawa plak tu]

yang badan macam panda pun nak pakai gak, pastu bila nampak extra baggage tu

pun sibuk2 dok cover dengan hand bag...

pastu pakai t-shirt pendek, punggung lebar nak mampus pastu malu2 alah nak tutup kononnya...peerah

Ada gak yang rasa macam nak tutup aurat, tapi pi pakai tshirt lengan pendek pastu pakai lak stokin tangan dalam tu, haii tu balut aura jer bukan tutup tuuu...

Adalak yang skang ni pakai baju ikut body [kain bergetah tu] yang ada ketat kat bawah tetek tu...ada rebenlah, ada butang besarlak tu...sajer fesyen baju tu nak bagi orang fokus tengok kat tetek tulah tu..takkan tak sedar kot?

Kira macam kita tulis satu baris pastu kita garis satu perkataan! kan kita mesti terbaca yang perkataan bergaris tu dulu..

Macam tulah fesyen baju ketat ni, mesti semua mata pakat dok tengok tang tek tu jer

Masalah betullah! tau malu tapi buat apa pakai macam tu...

Semua tu buat saya geram tengoknya...

Baik dok umah jahit sorang2 lagi bagus...


Hahaaaa luahan sepintas lalu...saya part macam ni memang pandai komen...jangan marahler kalau ada yg baca terasa kot terkena kat sedara mara ker...sajer tanggungjawab sosial...

Ada pihak duk cuba nak selamatkan yang kat luar negeri budak genius rosak akhlak tu haai kat sini ramai gak dah rosak akhlak dan bakal rosak akhlak, awat depa biar dan pandang jer...

Haii asal tadi tulis jels dengan hidup orang kan? takdelah2...saya bersyukur..moga2 terhindarlah saya dari buat benda2 bukan...baik kerja + duk umah +kerja kan satu amal ibadah! tak kerja duk umah diam2...boring2 manjahit pastu buka internet, ataupaun servelah apa2 kat internet ni sebagai persediaan belajar...

2 cetusan rasa:

Jiji berkata...

Alar kak.. atleast akak takyah risau pahala akak, suami kuar berdakwah.. isteri pon dapat pahala jugak kan... apa laa sgt keluar jalan shopping pandang itu ini.. dosa yang tak nampak makin meningkat.... atleast pak Hj tuu... 5 waktu dah sah sah kat masjid... bnyk pahala akan dapat.

Terus terang kata.. kami balik ke rumah mak kat seremban barula suami dapat pegi surau/masjid.. sb bapak selalu solat kat sana.

Kalo kat KL.. balik keja je dah pukul 6.. dengan jalan jammed nye.. magrib pon kat ujung waktu...

sedih...

kakLuna berkata...

sy pulak jelesss dgn kerjaya akak...sy respek,kagum dan sayang jugak kat akak sbb byk bg panduan pd idop saya, percaya sy sbyk mana sy mempercayai akak...

dlm part idop kita mmg ada yg je yg slack..tp sapa lg nk tolong kita hadapi melainkan diri kita saja. kalau mcm mana kita meluat dan meluah rasa, at the end of the day, kita jugak tanggung sorang2...

mcm saya..saya mmg siap2kan dlm pala ni 1 'kotak kosong' utk sy menyorok, membuang dan menutup ketat2 supaya sy x ingat lagi dah smua2 daki2 hitam yg sy ada dlm idop sy ni....

kak kene percaya yg kak happy...barulah kak boleh happy.

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP