Ahad, Julai 27, 2008

Cerita hari minggu

Assalamualaikum w.b.t



Semalam sehari suntuk kami dua beranak berkurung jer sepanjang hari siang dan malam dalam rumah. Pening kepala wooo sebab tinggal berdua jer. Tapi malas dan lagi takmo membazir duit kita berkurung jerlah hani yer...lagipun malam tadi dah keluarkan?


Tapi menjelang petang hani dah merayu2 dan akhirnya memekik2 menangis nak ajak keluar jalan2. Tapi saya seperti biasa tegas dengan pendirian saya, hani takkan menang punyerlah kali ni. Saya kali ni tetap maintain nak duk umah..malam nanti baruler cadang nak keluar makan...


Lama2 dia pun berhenti menangis sebab kat TV ada cerita bawang putih bawang merah...kira penyelamat jugaklah citer tu. Buatkan susu sebotol tambah2lah dia suker hati dan-dan tu baruler berakap dengan saya.


Macam biasa ayah balik malam lepas mesyuarat, kononnya nak ajak makan roti nan kat mamak. Rupanya tengah2 ajar Hani mengaji ayah dah ketuk2 pintu. Dah sampai lak. Tau jerlah kan kalau nak ajak ayah keluar makan, harus kami bersiap dulu, dia sampai jer kami masuki keter.


Tapi semalam dia dah termasuk dalam rumah, tak merasalah nak keluar. Ayah kan susah nak jalan-keluar masuk kereta-keluar masuk rumah..so kalau dah masuk rumah nak jalan balik ke kereta tu jangan haraplah..ayah dah penat!


Saya terus goreng ikan, makanler kami dua beranak sambal dengan ikan goreng sambil tengok citer mencari Qaseh ker apa tu...pasal salin tikar yer..tak abis tengok sebab ayah dah panggil2...


Pagi ni pagi2 dah cakap kat ayah nak ke pasar tani dan saya nak makan nasik lemak kat sadium tu, hani plak dah lama teringin nak makan soto nasi kat situ..petang2 balik sekolah selalu ajak makan situ walhal situ buka pagi jer...


Malangnya sampai jer keter penuh sangat, pada saya okey jer..pada ayah tu kira kronik tu...sebab dia drive memang payahlah nak masuk parking semua, kan ker balancing mata dan anggota ayah dah 'lari' payah kalau nak parking dan nak menyelit ni dia susah nak agak..yerlah stroke sebelah badan merangkumi deria pandang dan deria 'mengagaknya' ..


Tiap2 bulan ayah ada jer stok ubat baru sebagai supplement utk dia, kalau tak makan apa2 mesti lembik jer [badan dia lah macam letih jer...] tapi kalau makan macam2 pun, ada kesan sampingan jugak, yang anggota kena stroke tu memangler lembik yang lain pulak terkesan dok nak mengeras jer...bahaya jugak tu...dah terlampau banyak suplement! Ni ubat baru beli weekend ni...

Ni ubat dari K Link beli sabtu malam ~ Klorofil...pantang ada yg offer pak haji kena cara jer mesti dia beli...baiknya tak tentu lagi...beli dua lak tu yerlah dua bini~!!!

Yang ni coffe Goji, yang ni masa pagi sabtu tu balik daeri Kuala Pilah saya ajak singgah kilang perabot konon nak tempah rak buku, lain pulak jadiknya, tukang kayu tu rupanya ajen jual Goji ni...Taufiq Tay ni convert..baik orangnya..mana tau lepas2 ni kotlah dapat diskaun kalau tempah rak buku dan kitchen kabinet?

Yang ni teh goji pulak....kopi dengan teh ni saya bahagi sorang separuh, pak haji bawak balik PD satu kotak separuh teh separuh kopi...kan dua rumah?
Selesai makan, tak putus asa saya ajak sekali lagi ayah ke pasar tani stadium tu, mujur juga ayah nak tapi dia tunggu dalam keter jerlah. Saya cadang nak masak tenggiri masak kari, tapi takde ikan tu, beli bawal hitam jer dua ekor. Sempat gak beli sebijik durian...RM6.00 sedap giler saya jer akan sorang, anak dengan bapaknya memang tak makan durian ni...dari dulu lagi...lain2 takde beli apa, singgah beli majalah dgn paper jer.


Saya bawak kamera tapi sungguhlah tebal rasa malu saya nak ambil2 gambar ni...tak taulah camana blogger lain sungguhlah berani dan tebal muka ambik gambar yer...so gambar ada lah sikit2 tapi datang malas nak upload plak. satu kerja nak copy dari memeory card ke pc ...kalau hani takde ni bolehler kot..kalau dia ada panas punggung dia kalau saya mengadap pc..ayah pun asyik jeling jer kalau lama 2 dok depan pc ni...

Sekarang baru saya tau betapa gigihnya blogger yang rajin2 update blog + masukkan gambar...sungguh penatlah nak tunggu gambar2 ni...nak susun2 cerita plak...

2 cetusan rasa:

AZWA berkata...

Salam...loooooonnngggg taim la no see, no hear..thanks kerana invite akak...akak skang dah pindah t'ganu. are u still with u know what dept. tu ker?

Hijrah1429 berkata...

Kak azwa...

sekarang sambung belajar, jabatan hantar, so cuti setahun setengah lah ni...tu yang berblog semula ni...tq datang jenguk...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP