Isnin, Julai 28, 2008

Mari membaca...

Assalamualaikum w.b.t

Balik dari pasar tani semalam, kan saya singgah beli majalah kat tepi jalan depan stadium tu jer. Majalah Impiana dan anjung seri bulan ni dah beli dah...sajer singgah nak beli paper sebab malas nak baca kat internet sebab mesti berebut dengan ayah dan Hani...tapi ambil juga majalah2 ni, Annur dan Anis tu kena ada sebab tu majalah yang dah dapat kelulusan ayah [ada unsur2 keislaman sket,kan], majalah2 lain kalau beli mau kena sound...

Balik tu, tak menyempat masing2 terus jer capai bahan bacaan masing2 dan terus mengadap dan membaca. Hani terus ambik buku Shin Chan...yerlah selama ni tak pernah berpeluang beli buku2 kartun tu, kalau beli pun harus saya belikan majalah kanak-kanak macam Kawan, sayang dll. Dapat Shin Chan ni terus dia meniarap dan membaca, khusyuk walaupun merangkak2 sebab ayat dalam komik ni tulisannya halus dan terjemahannya hampeh..kelakar kalau baca kejap2 hani datang tanya..tak faham!




Ayah plak terus ambik paper. Yang dimabilnya paper suara keadilan, pastu baru baca wasilah, akhir sekali baru baca berita harian. Wah...bagus kan anak dengan ayah ni minat membaca, tercapai hasrat kerajaan mahukan rakyatnya rajin membaca. Ammie pulak buat apa?


Ammie? Ammie pulak terus mengadap durian. Wahh best...nikmat.. sungguh sedap pagi2 dapat makan durian [Allah bagi durian ini sangat sedap dan nikmat,kan?]....beli sebiji jer... ammie sorang jer hadap...anak dengan bapak bau durian pun nak muntah!



Okay...suka saya nak masukkan clip video hani membaca, tengah2 kemas cadar bilik ayah ni dia mengacau naik atas katil...akhir2 ni memang ada jer sebuah dua buku dia bawa ke depan ke dapur kejap2 berhenti membaca..yerlah tengah mood suka membaca sebulan dua ni....kamera pulak ada kat sini, saya tekan jerlah..buat memory...sorrylah kedai kopi hani terbuka, tak rancang nak ambik videonya tu pasal rambut mengerbang dan aurat terbuka...

P/s: lagu kat singing box tu stopkan yer kalau nak dengar clip video ni, tu testing jer, nanti2 carik lagu sesuai, tapi dua lagu tu memang kegemaran dari dulu2..bestkan?

video

4 cetusan rasa:

sya berkata...

Tenguk majalah tu.. rasanya lama dah kak sya tak beli majalah Anjung Seri dulu tiap2 bulan mesti beli.. (dulu2 tu 5-6 tahun lepas)

Zareda berkata...

kak zar suka majalah NUR tu. Kak zar memang suka membaca, alhamdullillah, Ika pun suka membaca..

Kalau pagi minggu, semua paper kak zar beli dan kak zar siapkan brekfast cecepat dan hadap paper tu sampai tengahri.. ekekke pas tu baru terkial kial nak masak tengahari..

AZWA berkata...

Azwa pun suka beli magazine...ikutkan hati semua nak borong. Tapi mesti dibeli women's weekly, Rasa, Saji, Anis. anak2 pulak...hmnnn...kartun doremon ngan sinchan tu la. Azwa suka baca metro.

Lately suka beli buku motivasi n agama...anak2 pun suka baca, alhamdulillah

Hijrah1429 berkata...

Kak Sya...

saya pun lama gak tak membeli beriya-iya majalah2 ni...dulu membizi jer kerjanya...la ni dah banyak masa mulalah carik benda2 utk halwa mata ni...

kak zar...

tang terkial2 nak masak makan tengahari tu samalah...kiranya perut dah berbunyik2 tambah suami pun dah sound2 [perli] dengan Hani katanya bilalah dapur kita nak berasap ni, masa tulah baru nak jenguk dapur...kadang lepas asar baru dapat makannya...kah kah kah...buek malu yo...

Kak azwa...

Buku agama rajin gak beli, tapi nak mengabiskan membacanya makan tahun... baca sikit dah boring [macam baca kertas siasatan lak,kan?]...penyudahnya dok kat rak buku lagi lama daripada dok depan mata dibaca...tapi lambat laun baca gak tuuu...kalau majalah sekali hadap jer settel kulit ke kulit tu...siap hapal lagi...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP