Selasa, Julai 01, 2008

Kisah kasut dan beg dan saya....


Assalamualaikum w.b.t

Hari ni saya balik rumah dari pejabat naik motor. Anak sedara saya, Along hantar motor tu tadi, lepas tu dia balik naik bas, ahad nanti datang naik kembara pastu bawak balik motor tu ke UiTM S. Alam. Merc 'buruk' pak haji tinggal kat parking pejabat. Jimat minyak....Best...best lama sungguh tak naik motor, dapat bawak motor rasa syok pulak! Syok dapat menyelit sana menyelit sini, potong sana, potong sini...kejap jer dah sampai umah, sebelum tu singgah pasar malam senang jer nak parking...cuma masalahnya segala mala barang ~handbag~ kenalah bawak, kalau keter boleh ajer ditinggalkan!

Kekadang saya ni malas pergi balik kerja nak bawak handbag. Saya kadang tu bawak purse jer pergi balik pejabat. Hangkut beg pun bukan ada aper khazanah dalam tu. Takat nak menayang tu tak koser saya. Lagipun saya tak bersolek, hp pun saya sumbat jer dalam purse tu. Sib baik hp murah2 jer, muatlah disumbatkan....



Segala mala hand bag saya yang merepek2 beli dulu2 tu semua saya letak kat off, kalau nak keluar menyiasat ker ada appoinment atau ke court baruler saya bawak hand bag ....sebab masalahnya saya ni pulak kalau bawak handbag tak reti bawak handbag yang kecik2 letak bawah ketiak tu, lemas, saya punya handbag punyalah gedabak besar, semua orang tegur..lantakler...asal saya suker sudah...macam2 boleh sumbat tau...cuna tengok bawah ni bandingkan saiz beg tu dengan purse dan selipar tu, dah tu banyak sungguh ruangan didalam beg tu....suker sungguh saya beg ni...




Kalau tak bawak handbag ni kemana-mana saya mesti bawak document bag ni...semasa urusan rasmi sahaja beg ini digunakan...selain dari itu mintak maafler...bawak2 beg ni menyusahkan ajerr...beg ni pun takdelah besar sangat macam beg2 doc yang lain, kira ni khas untu pompuan jer, lagipun beg ni boleh disangkut di bahu, dan juga sesuai disangkut ditangan jer...beg ni murah sikit dari handbag atas tu...saya beli serentak beg ni, walaupun mahal [mahal bagi sayalah ni, tapi berbaloi dan alah membeli menang memakai]






Segala mala hand bag saya sebelum2 ni semua saya letak kat off, tiga beg ni jer saya guna sejak dua tiga tahun ni, hand beg gedabak tu, doc beg tu dengan purse tu~~~ lama gak dua beg tu saya dah pakai, cuma purse tu jer awal tahun ni saya beli lepas saya jemu dengan purse bonia yang 8 tahun saya pakai tak rosak2...tiga2 beg ni jenama HILLY ...semuanya saya rasa berkualiti...sesuai dengan saya yang lasak dan cepat benda 'terjahanam' kalau saya yang gunakan!!! Harganya tiga2 dibeli semasa ada potongan, kalau tak doc beg dengan hand beg tu haruslah terpksa saya keluarkan kos lebih seribu...tapi berbaloilah sebab dah 3 tahun pakai maaaa....setia tuh!


Saya ni kalau ada appoinment atau ke court baruler saya bawak hand bag....sebab saya ni tak reti sanhat sebenarnya bawak handbag, terutama handbag kecik2 tu lemas, saya punya handbag yang kat atas dengan purse tu punyalah gedabak besar, baik beg duit baik beg tangan dua2nya besar, mula2 dulu semua orang tegurkan beg saya tu..lantakler...asal saya suker sudah...beg duit tu hp dan kunci keter pun boleh disumbatkan...jimat gituuuu....takdelah tercicir...




Tapi,...bila lama2 ramai sangat yang tegur beg gedabak saya tu saya pun naik bosanlah pulak melayan soalan2 tu, terpaksalah [murah2 jer] saya beli satu handbag baru, ni beg kat bawah ni, beg hitam putih guess ni khusus bawak ke court, hitam putih kan..harus saya sepasangkan dengan baju dan kasut kan...





Kalau begnya dah tunjuk, kat bawah ni kasut saya ke court pulak. Lepas ni tak pakai lagilah kasut ni jawabnya. Sebab dah tak ke court lagi...kalau pakai kasut ni [atau mana2 kasut tinggi lain wajib balik malam saya sakit pinggang!!!!~~~~bengang sungguh takleh bergaya langsung!!]


Hah...kasut tinggi ni setakat bergaya untuk pakainya kat bawah meja jer, bukan orang nampak pun....tapi kalau saksi tu sessi soal dan soal balas dia panjang terseksa saya kalau pakai kasut ni...dahlah kena berdiri pastu berjalan pulak bila nak tender apa2 doc ke mahkamah kenalah berjalan hantak ke kandang saksi, hantar ke hakim...tapi sebab nak bergaya punya pasal...hentam jerlah...lagipun bila pakai kasut tinggi ni terasa keyakinan diri tu bertambah...ntah iyer ntah idak kan...tapi gituler kata pakar2 ,kan?...

Kalau dah sakit pinggang, balikler ke kasut asal ni, nilah sandal basahan saya untuk harian, pergi balik kerja, gi shopping ker, gi pasar ker inilah yang saya pakai, dah 3 tahun pakai dah ni...tahan sungguh sandal scholl ni...ambik air wudhu' pun saya bantai jer pakai sandal ni...hahaaa...



La ni sandal ni sebelah kanan dah merekah dah kat tepi...macam suh beli baru jer nak start sekolah balik nih! Ke mana2 pun saya bawak sandal ni tau..penyelamat sungguh...sandal bisa yang takde bijik2 tu tak jalan utk saya, tetap sakit pinggang, hanya sandal scholl nilah yang saya suker sangat2...macam kena urit tapak kaki saya kalau disarungkan....sungguhpun rupanya sangatlah hdoh dan buruk..tapi khidmatnya sangat cemerlang... tetap jugak saya pakai dan lepas ni kena beli sepasang lagi..


Hah..ni pulak kalau jalan atau out station atau kursus saya guna dua beg ni, takde saya bawak2 handbeg, kalau nak bawak pun saya sumbat jer handbeg kecik kat dalam beg tu. Senang bawak beg sandang belakang pastu beg pakaian. Kadang2 beg trolly tu nampak besar sangat tulah pasal saya suka beg baju dengan beg sandang BONIA ni...simple and nampak ada style. Takdelah nampak sarat marat dengan begnya, dua ni pun dah cukup...




Kalau gi kursus atau ada apa2 acara yang melibatkan berjalan banyakpulak sah2 saya takleh pakai kasut tinggi [masih isu sakit pinggang + tumit] bukan sebab gemuk tapi sebab saya pernah jatuh tangga semasa umur 7 tahun kesannya sampailah hari ni. Kalau nak pakai sangat yang tinggi saya kena pakai yang jenis 'buut' yang sederhana tinggi dan tutup kaki penuh takdelah jenuh nak gayakan dan kontrol cara berjalan...macam sandal tumit tinggi lain tu...jadik bagi acara yang perlu kelasakan maka kasut kat bawah nilah yang saya guna.

Sandal scholl ni pun panjang sungguh usianya dah...rasanya dah 4 tahun saya guna, siap dah hantar repair ke kedai untuk jahitkan tapi memangler tahan dan selesa kasut ni. Setakat berlari2 dan turun naik tangga pejabat kasut ini sangatlah menyokong pergerakan saya yang pantas itu...saya memang suka dan terpaksa berlari2 kadang2 [selalu sebenarnya] untuk mengejar masa, so kalau pakai kasut ni maka bertambahlah cergas saya ke sana ke sini....kasut ni pun macam tau2 jer saya nak cuti belajar, dia pun macam dah nak mintak dipencenkan..buruk sangat dah...




Rasakan hari ni macam tak berilmiah langsung entry ni, suka2 jer saya buat sebab saya tengah bersih2kan PC ni belek2 gambar2 lama, kategorikan gambar2 sedia da, senang saya nak rujuk nanti..maka terjumpa lak gambar2 ni...hari ni patutnya nak cuti nak buat medical check up tapi tak sampailah ati pulak....ada kes2 urgent kena urus sebab boss besar saya tu makin saya nak start cuti ni makin galak memanggil saya mengadap dia...

Camana saya takde nanti, mahu tersasul dia cakap kat PA...."zura..panggil KUS" sebab hari2 tu jer ayat dia...kecik ker besar ker bendanya mesti panggil saya...ada akak kat office tu cakap...camana Puan salwa takde nanti...sapalah jadik 'mangsa' yang asyik kena panggil mengadap jer...kesian gak nak tinggalkan sebab post saya ni takkan diisi buat masa ni...makanya beban kerja saya tu terpaksalah ditanggung oleh peg sedia ada yang masing2 dah ada tugas hakiki masing dan dah ditetapkan SKT nya...sian jugak saya fikirkan...

Tu jer bebelan saya hari ni....esok boleh ambil rebat tunai, tadi sibuk bangat...

p/s: saya ni pun sibuk gak ikuti perkembangan politik negara yang makin menarik....anda macamana?

3 cetusan rasa:

HAPPYIRFA berkata...

salam kak..
oo ari ni citer pasal kasut/sliper/
henbeg yer..
patutlah org kata alah membeli tp menang memakai..saya beli yg murah sbb tu x tahan lama..tp nak beli yg mahal x mampu la pulak..
pasal politik x ambik tahu.sbb tu x tahu nak komen..

Oren... berkata...

saya pun, suka bawak beg gedabak ke opis..dlm tu semua ada, kadang mainan anak2 pun terselit..hahaha..tak sempat nak cek, dah sampai opis, baru perasan...

kasut pun takde yg bertumit..semua leper jek..nih pun kena cari yg baru gak, sbb yg saya pakai nih, dah tahap lunyai...pi pasar mlm pun, pakai kasut yg sama...

Zareda berkata...

kak zar pun kalau dalam opis berselipar aje.,. pi mesyuarat baru sibuk cari kasut

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP