Khamis, Julai 10, 2008

Dunia kerja Vs belajar

Assalamualaikum w.b.t

Bila kerja kita rasa nak rest sesangat. Penat sangat rasa masa kerja tu. Tapi rupanya bila kita dah duduk di rumah, lain pulak rasanya. Boring pulak! Badan pun rasa letih jer. Dulu berkobar2 nak buat macam2 bila duduk rumah. tapi sebab badan macam tak sihat lagi ni, letih memanjang, macam tak cukup tenaga jer rasanya. tak tau dah nak buat apa, rasa boring pulak nak kerja balik pulak rasanya.


Masa kerja rasa sihat jer, betullah orang cakap, kalau kerja dan otak kita jalan memang badan rasa sihat tapi kalau bebaring jer macam saya minggu ni, memanglah letih badan...pagi2 hantar hani petang2 ambik hani. Tu jer kerja saya.


Masak pun tidak, mak jer masak simple2, saya ni tak selera makan nasik lagi, Makan buah jer. Pagi2 balik hantar hani saya dengan mak singgah kedai minum2 makan roti canai. Saya nak habiskan sekeping pun seksa woii. Teruk gak penangannya kalau tak selera makan ni,kan?


Hari ni baru 10 hb kan, ada 8 hari lagi pak haji balik rasa lama jugak nak tunggu 18 hb. Bila pak haji balik baru rasa meriah sikit. Barulah saya masak memasak kot. Bolehler buat2 kuih ker kek ker, dia takde ni takde mood nak buat, alau buat pulak sapa nak makannya. Lepas ni bolehler buat pastu bagi kat orang pejabat merasa...waaah bestnya bagi diorang menjeles saya boleh dok umah masak2...

Ok balik cerita hal belajar ni...


Minggu ni saya takde langsung kelas. Entah kenapa semua pensyarah takmo buat kelas minggu ni. Yang dua tu Prof Rahimah dengan Prof Rokiah ada Viva pelajar sarjana minggu ni. Minggu depan dua2 nak ke trengganu katanya, so minggu depan pun takde kelas jugak.


Tapi yang dua lagi tu prof Iran pun takbuat kelas jugak minggu ni, dengan sorang lagi tu lupa lak nama dia tapi ajar pasal undang2, dua2 nak mula minggu depan.


Semester ni ambil 4 paper. 2 paper tu jadualnya Isnin dan selasa 2-5 petang. Dua lagi pulak sepatutnya Rabu jam 9-12 dan Khamis jam 2-5 petang. Tapi ada yang minta tukar yang khamis tu bawa ke rabu petang. Pensyarah pun setuju, jadi khamis takde kelaslah.


So kesimpulan minggu ni takde kelas langsung, minggu depan hanya ada kelas hari rabu jer. Mudah sungguh hidup saya sekarang kan? Bagus jugak, takde habis minyak keter ulang alik. Kelas akan campur, tukar2 antara UKM dengan akademi di jalan Duta.


Semester 3 takde kelas langsung sebab kena buat tesis. Sebenarnya tesis kena buat dari semester 1 lagi. Semester dua pulak ada lawatan ke negara2 yang CPI nya rendah.
Keseluruhan 3 semester ni ada 36 credit hours dengan 24 unit kursus wajib, 6 unit kursus elektif dan 6 unit tesis.


Semua benda baru sebab ni kursus baru, pensyarah semua sangat bersemangat dan teruja nak share dengan kami, mereka pun terlibat dalam kajian tentang perspektif rasuah dalam masyarakat dan kali ni kami akan jadik perintis buat kajian tentang macam2 perkara berkaitan rasuah dan kajian ni nanti [ahaaa kononjnyalah] akan jadik rujukan bagi sesiapa yang minta hal2 rasuah ni.


Katanya ramai juga yang mohon pada UKM nak ikuti program ni tapi bila mengetahui pakej kursus ni mahal [kerana ada pakej kajian luar negara] dan semua yang hadir [9 org] ditaja oleh organisasi masing2 maka mereka surrender. Itupun yang daftar hari tu masih ada tak dapat hitam putih akan ditaja aau tidak. Harap semuanya dapatlah tajaan seab 9 orang ni pun dah tak meriah kalau kurang lagi mungkin tak syok belajar nanti....


saya risau gak bila fikir ada kajian luar negara ni, bukan apa takut halangan bahasa, english dah lah masih tunggang langgang lagi nak kena buat kajian pulak tu...sabar jerlah...negara mana pergi akan ditentukan kemudian. Tetapi semua negara dalam senarai negara maju belaka, Finland, Switzerland, dll.

5 cetusan rasa:

Jiji berkata...

Best nyaaaaaaaaa bila laaa nak start blejar balik neh bosannnnnnnnn dahhh keja@!~

kakLuna berkata...

wah..nnt boleh g oversea la ek?

Zareda berkata...

bes tu ada kajian ke luar negara...

Hijrah1429 berkata...

Jiji...

Ala kalau nak jiji boleh saja mohon belajar PJJ...melambak u sediakan program PJJ ...OUM pun ada kan?

Luna..
Gitulah gamaknya..nak pergi sendiri takdelah, harapkaj sponsor jerlah..

Kak Zar..

Best tu best jugak tapi kenangkan nak kena buat research tu seram sejuk gaklah

Hijrah1429 berkata...

Jiji...

Ala kalau nak jiji boleh saja mohon belajar PJJ...melambak u sediakan program PJJ ...OUM pun ada kan?

Luna..
Gitulah gamaknya..nak pergi sendiri takdelah, harapkaj sponsor jerlah..

Kak Zar..

Best tu best jugak tapi kenangkan nak kena buat research tu seram sejuk gaklah

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP