Rabu, Julai 02, 2008

Yang negative saja!!!! + 18sx

***hanya bacaan untuk wanita sahaja***


Assalamualaikum w.b.t

***en wan dan en johari..sila jangan baca okay!!!***


Seminggu ni bila balik rumah, rasa nak marah jer. Nak marah takde sapa nak marah. Kan saya duk sorang kat rumah ni dari jumaat lepas lagi. Boring okay! Tapi apa daya??? Sengaja saya yang carik pasal, ada anak bagi balik kampung, patut saya balik kampung weekend lepas tengok dia tapi kepala pening + kerja pejabat masih ada.




Tapi otak ni jahat jugak, dah takde sapa nak marah, maka marah saya tu tersasar kepada Pak haji. Marah sebab kenapa dia keluar lama sangat. Sebenarnya saya biasa dah kena tinggal 40 hari nih tapi kali ni rasa panjang sangat tempoh masanya. Tiap2 bulan pun kena tinggal 3 hari, selalu sangat dah....




Kalau dekat saya dah gamit dia pulang. Skil nak pujuk dia pulang tu kacang jer. Gerenti dia balik kalau saya pujuk tuuu. Tapi kali ni kat Besut. Jauh sangatlah pulak.Tapi bulan 12 2007 dia 40 hari ke Miri saya okay jer, merengek2 manja tu dia biasa dah, lepas tu dia 40 hari ke Johor, dapat gak saya pujuk dia balik semalam sepanjang 40 hari tu. lepas tu 40 hari ke Grik, masa ni saya okay jer...lagipun masa tu sukar nak berhubung dengan pak hj sebab takde line hp.




Tapi kali ni hampir2 saya nak beli tiket nak ke Besut semata2 nak 'jumpa' dia Kes berat sungguh ni...tak tertahan sangat dah rasanya nak jumpa suami ni. Peliknya, kat pejabat okay sahaja, bila balik umah takde orang tu meluap2 rasa geram kat pak haji. rasa nak nangis pun ada. Sudahnya saya sms kaw2 kat dia....saya kata, tak patut tinggalkan isteri lama macamni, dera batin isterilah, saya ni kan ker hari2 kerja mengadap 'laki orang'..bahaya abang buat saya selalu macamni...




Pak haji kalau macam tu saya sms, dia balas sms juga, pendek jer dia balas tapi penuh makna..."kalau nak datangler..." tak ker mengarut tu..mana dengan kerja, mana dengan bajet, dah tu sampai ke sana, apa lak karkun2 lain kata nanti? Suker2 dia jer...suh datang booking hotel...hishhh saya pun ada malu gak...




Tapi dua tiga malam ni, saya dah malas nak layan pak haji, marah punya pasal...[walhal suami buat dakwah isteri dapat pahala yang sama gak] tapi syaitan dan nafsu ni yang mengada2 menggoda dan mengusik saya. Pak haji call saya pandang jer tak jawab...dah tengah2 malam [agak2 dia dah tido] baru saya sms, saya kata call pun apa dapat, dapat dengar suara jer..lagi buat saya geram.




Bila bangun pagi2 sebelum subuh dia balas jugak, selalu subuh2 dia balas yang baik2 sahaja agaknya nak dakwah isteri dia nilah, "belajar bersabar, kalau abang mati pun nak kena tunggu jugak 4 bulan 10 hari baru dapat..."


Itu kes kalau abang mati, ni sah2 abang hidup!!! saya tak balas pun. Agaknya dia pun pelik napalah saya tak call dia sekalipun 3/4 hari ni. Dia ada jugak call saya hari2 tapi entah kenapa setiap kali dia call saya mesti ada dengan pengarah, takkan nak jawab, saya kalau jawab pun, pendek jer saya kata, "nanti wa call abg balik, tengah meeting ni"...




Saya rasa dia pun faham kalau office hour kenapa saya tak dapat jawab, cuma malam2 tu dia mesti pelik, sebab saya sorang2 kat rumah takkan awal [10 malam] saya dah tido,kan? tapi geram punya pasal malas saya nak layan pak haji ni. Kalau cakap pun, benda sama jer, dia mesti marah saya, napa tak ambik cuti lagi, apa yang sayang sangat nak tinggalkan pejabat tu...cakap jer dengan OC saya nak cutiii...benda2 tu jer yang dia leterkan saya...




Saya pulak geram lagik kat dia, saya nak sambung belajar ni, nak gak share kegembiraan dan nak buat apa2 perancangan untuk tempoh setahun setengah ni kalau dia ada kan ker benda jadik lebih senang, ni dia kat sana, saya jer terkontang kanting kat sini...nak cakap panjang2 berdebat bertekak semua via hp memang saya tak suka, rasa tak puas, biar saya cakap depan2 nampak riak muka dia apa semua...




Kadang2 rasa macam ibu tunggal [tinggal?] pun ada. Bila dia baik dengan saya terasalah ada kewujudannya, bila jauh gini rasa malas nak berlaki jer... saya dah cukup faham dah diri saya ni, makin lama tak jumpa pak haji makinlah saya rasa jauh dan takde bergantung perasaan kat dia, dan dia pun tahu tu...




Kiranya kalau lebih lama lagi dia takde maka boleh jadik saya lupa terus kat dia jer nih! Tapi tulah masalahnya, kerja saya ni sepanjang2 masa kat pejabat tu dengan lelaki sahajaaaa....kalau 10 jam masa kat pejabat tu rasanya 8 jam saya bersama dengan lelaki2...berbincang, bertekak, bermesyuarat, keluar makan/minum, bergurau, bergaduh dll semua dengan lelaki. Ada 34 orang siasatan, 3 jer pompuan.... memang sah2 saya dengan diorang jer lah, terutama 4 Senior investigation officer [sio] tu... dan lelaki yang paling kerap saya jumpa sapa lagi..pengarahlah...sio 4 orang ni rajin menyakat saya diorang tolong kirakan hari sampai pak hj balik....kalau saya naik angin ker marah ker dlm meeting, mesti diorang kata, "alaah takper sian kat KUS..pak hj kuar 40 hari tu...kami faham..." gerammm jer saya kat diorang ni...




Hari ni ke hospital dengan pengarah pastu pergi lunch...sib baik ada sorang SIO joint takdelah janggal berdua jer, w.pun SIO tu jenis ada macam takde tapi kira okaylah...semalam lunch dengan 4 SIO tu kira saya belanja diorang makan tengahari untuk kali terakhir sebelum saya chow...sanggup tu diorang tunggu dari 9 pagi [patut b.fast] tapi sebab masa nak pergi saya kena panggil dengan pengarah, diorang tunggu saya sampailah 11.30 [terus lunch] baru ler saya dapat keluar pastu kami berlima ke hospital pulak, konon balik nak minum petang , tapi boss dah call carik saya lagik...




petang jam 6.15 dah nak start enjin motor ada lak peg lari2 panggil saya kata boss carik lagi, dengan handbag saya mengadap masuk bilik dia...pastu lepas bagi arahan gitu gini call sana sini[rentetan jumpa boss lah mesti ada tugas baru kan] barulah saya dapat nak balik....tengok2 masa basi basa dengan pengawal pasal motor anak buah saya tu, boos pun nak balik gak ada kereta dia belakang saya ...sebelum dia nampak saya, cepat2 saya pecut keluar...




hari ni jam 11 lebih tadi lepas mesyuarat dengan pengarah saya memecut motor ke pejabat pos, nak ambik rebat tunai tapi lepas ambil no giliran, PA boss dah call boss carik, tengok ada 300 lebih nombor sebelum saya, saya balik jer terus mengadap boss. Lepas bincang2 kes, dia ajak gi hospital lagi, dalam pasa nak pergi hospital ada plak panggilan urgent HQ, gitu gini 12.45 baru gerak ke hospital, rupanya dalam kereta dia tanya saya, "salwa, u naik motor ker"..alamak..dia nampak rupanya..malu weiii...saya kan sopan santun jer...




Masa kerja saya tersangatlah terkejar2nya, disaat2 akhir ni pun saya tetap rasa dihargai, bila boss panggil saya maksudnya dia perlukan saya, menyebabkan saya nak blah pun rasa cuak jer. Hari ni barulah bila berbincang dengan saya dan dia panggil sekali sorang sio yang akan take over kerja saya nanti supaya dia tau perkembangan satu2 kes. Cumanya, sebab saya ni pompuan, jadik takutnya tu lebih [sebab saya taknak timbul masalah kemudian] kalau boss panggil tu TANPA GAGAL saya akan hadir secepat mungkin...teramat jarang kalau PA call saya suh jumpa boss saya kata tak boleh atau saya keluar....tu yang mahal tu...anytime dia nak tanya apa2 kat saya, maka saya ada..cuma masalahnya kalau saya jawab "tak tau" atau "ohh saya pun terlepas pandang' masa ni dia akan berubah air muka...semua kena hujung jari...kalau sisatan 50 kes, semua kena ada dalam kepala...sebab HQ ni suka call ikut suka2 dia nak suh brief apa2 case...




Alamak terlebih sudah cerita hal kerja..maklumlah hari2 macam2 berlaku, takde satu pun kes yang dihandle tu sama, jadik hari2 ada pengalaman baru, hari2 ada pengadu baru, hari2 ada surat layang baru, hari ada jer perkembangan kes yang disiasat anak buat ada masalah, jadiknya sayalah perantaranya utk kemuka masalah tu kepada boss dan selesaikan diperingkat anak2 buah. Minggu lepas paling saya gelak besar, anak buah saya tunjuk satu saksi yang terus jadik gila lepas dia kena soal siasat dengan budak2 saya..rupa2nya memang dah ada surat doc pun, kami jer tak tau...kelakar sgt sebab masa saksi tu stress peg saya sorang tu dia panggil doc, sorang jadik cikgu utk tenangkan saksi ni kenalah budak2 saya menyamar...kelakar betul tengok video klip tu...




Haaaiii macam2 lah kerja ni..sedih woo dan tinggalkan kerja ni..hidup saya selama ni adalah kerja....walaupun saya kutuk2 jugak kerja ni tapi jauh di dasar hati saya, saya suka sebenranya kerja ni...banding dengan bahagian2 lain dalam jabatan saya ni, paling mencabar adalah siasatan dan perisikan. Dua ni adalah hard core business. Semalam dalam sibuk2 tu ada termasuk satu panggilan dari orang awam..paling menyentuh hati saya [selalu gak kena marah dengan public sbb harapn diorang tinggi pada kami, tapi kadang2 bukan bidang kuasa kita takleh ambil apa2 action] dia sungguh2 memuji saya atas penerangan saya terhadap dia, apa bidang kuasa, apa bentuk tindakan, apa cadangan saya pada kes dia tu, apa yang kita boleh offer kat dia dll. Dia kata dalam usia dia 50 an inilah kali pertama dia berpuas hati dengan layanan pegawai kerajaan...dan dia tak sangka yang saya boleh jelaskan dengan baik dan katanya beginilah pegawai awam yang diperlukan...cehhh bangga dan terharu sungguh saya...sehingga katanya kalau dia lalu off saya dia nak drop by kat pejabat nak jumpa saya...




hahahhhh.....dah lepas dah tension kat pak haji...cerita merapu bila dok sorang nilah kerja saya sebelum tido mengadap pc....dua hari jer lagi saya kena gi office, esok ada makan2 raikan saya nak blah....takde hadiah sebab takde keluar surat transfer.....maknanya abis belajar balik sini lagilah gamaknya....

3 cetusan rasa:

the author berkata...

"belajar bersabar, kalau abang mati pun nak kena tunggu jugak 4 bulan 10 hari baru dapat..."
perrghhh....power ayat ni.haha.tak sangka leh tahan gak gurauan pak hj ek!
-najah-

Zareda berkata...

Tentu dah mula belajar kan..

Hani dah berhenti sekolah? sayangnya.. tak aplah wa mungkin ada hikmah di sebalik segala keputusan...

Marah marah pun rindu gak kat pak haji kan.

kakLuna berkata...

ni bkn 18SX ni....tp 18SG..hehe

kalo sy jd akak...hmm x tau la apa yg jd..agaknya saya sanggup jugak kot naik bas ke apa ke pegi ke besut tu...tido hotel murah2 je pun x pe..

ish..x tahan kak...x tahan.... :D

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP