Selasa, Julai 29, 2008

Kembali ke kelas!!!~~~~aduuuuhhhh...

Assalamualaikum w.b.t...

Bila tak kerja ni, rasa sungguh bebas dan merdeka. Seminggu kelas 12 jam jer [12 kredit hours/ 4 paper]. Selebihnya surirumah ler....memangler ni yang saya nak dari dulu,kan? Kononnyalah nak jadik sirurumah sepenuh masa...tapi rupanya tak merdeka jugak!.....akhir2 ni asyiklah kena sound dengan ayah...pantang rumah sepah ker, lambat masak ker, baju berlonggok ker, tengok tv ker....cepat jer pulang paku buah keras...


katanya..."dulu yerlah sibuk kerja, skang dah dok umah pun takkan sibuk jugak lagi?"


Masa nilah nak menjawab terkulat2, nak kata sibuk...tak kerja, nak kata penat...dok sesaja jer kat rumah...sudahnya senyum kelat jerlah...dah tu ayah tak puas hati jawapan ammie ayah sola siasat hani pulak...


"kakak, cakap dengan ayah..ammie buat apa kat umah...."
~kakak belah ammie..dia pandang ammie, ammie kenyit mata sikit dia pun senyum jerlah kat ayah...


Bila ayah gertak sikit, "kalau kakak cakap tipu nanti Allah tak suka"
Mulalah kakak berubah hati...satu2 ayah tanya dia jawab...terbongkarlah rahsia ammie...


~ammie tidur jerlah...[bangun lambat pun report kat ayah]

~ammie mengadap pc lah...saya buka blog pun dia dah pandai report tau!

~ammie tak masak pun dia nak ngadu [kadang saya masak lambat ..alah tinggal berdua jer pun...makanler roti2 ker biskut ker duluuu...]


Tapikan..lepas dah start kelas secara serius ni sebab dah masuk minggu ke 3, matrik kad pun dah dapat [masuk library jer tak lagi] saya pun mulalah sibuk2 dengan buku, dengan laptop semua...sajer letak2 buat pameran kat depan tu biar ayah nampak cam sibuk sikit...takdelah dia dok perli2 duk umah takde buat apa...


Ayah tengok pun cam kesian jer...siap suh beli meja belajar sebab saya dok bersila jer dan letak laptop atas dulang/meja makan mini ayah [masa ayah mula sakit dulu nak makan pakai meja ni]...tak macam orang serius nak study pun, kan?


Baru beli satu dua buku, xerox satu dua buku, walhalnya satu paper 5/6 buku...aiyooo fulusnya nggak ada...lagipun beli awal2 banyak2 buku pun bacanya tak tentu lagi...bukak 4/5 mukasurat dah mengantuk + boring jer...kalau buka magazine tu fuuuh dari kulit ke kulit khusyuk jer...siap hafal lagi...




3 paper semester ni sebelah petang yer ...harap maklum...mencabar sungguhlah, rasa cam nak letak batang mancis kat mata ni..punyalah rasa macam nak tertutup jer...punyalah beli macam2 kat bawah ni buat umpan ..siap kena perli dengan coursemate katanya ni bekal sampai habis semester ker ni? Umpan ni tak jalan juga...



Tengok ni...gula macam2 jenis...lagi makan lagi mengantuklak... membazir tul!






Asam ni punyalah manis..makan satu jer dah rasa melekat manisnya kat tekak....tak sukerlah... mau tahan sampai abis semester kalau sekali kelas makan satu jer....heheheeee




Ingatkan kulit limau masam2 manis..rupanya lebih manis dari masamnya...pun tak jalan jugak...kenalah carik alternatif lain....almaklum ler dah tua-tua ni nak belajar balik....dah 10 tahun tinggalkan dewan kuliah, dah lupa dah 'mood' dan 'pendekatan' nak mengadap kuliah 3 jam ni...
Apapun..belajar lebih best dari bekerja....[almaklumler belajar ni dapat gaji jugak...kalau tak dapek gaji, seribu kali lebih baik bekerja lah pulak....tak hingin den belajar der...]

3 cetusan rasa:

me, myself, cici and titi berkata...

kak wa...selamat jadi student semula..heheheh... mmg best cuti belajar nie..sebab orang bagi duit suh kite belajar kan..tapi cabarannye fuhhhh..apa2 pun all the best

luna berkata...

makan kismis kakk...bagi torang ati..hihi

Hijrah1429 berkata...

me..cici dll

Sama-sama...cabaran tu tak tahan tu...assignment dah berderet menunggu dah... dengan paper seminar lagi...semua nak kena banyak membaca tu...la ni tengah pikir2 tajuk tesis pun dah pening dah...tak tauler...

Luna..

yer tak ya jugak eh..lupa lak...kena beli stok kismis lepas ni...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP