Khamis, Julai 31, 2008

Kerahan tenaga

Assalamualaikum...

Balik dari minum pagi dan ke pasar tu, terus simpan dalam peti ais dan saya kemas2 depan lagi..mood semalam terbawa2 sampai ke hari ni, mula2 kemas pokok2 yang mati [sebab kan saya biarkan ajer sebelum ni..kononnya sibuk bebeno ler...teruk betul!] dah lah pokok sedia ada tu dah mati, tumbuh lak pokok betik tu pun terbiar macam dah nak mati jer...mak saya pesan berapa kali suh saya alihkan...ntah sempat ntah tidak...esok kot saya cabut tanam semula atas tanah...



Yang daun2 mati tu dikemaskan, disiram, sebelum ni lagi derita pokok2 ni mujur mak saya datang dia bela dan belai balik...kira yang nak mati2 tu bersinarlah harapan bernafas kembali...tu yang ala2 baru nak tumbuh tuu walhal baru mati hidup semula!


Lepas tu dengan penuh semangat belek balik mesin rumput ni, lama benar tersimpan dalam plastik hitam dok bawah buai hani kat belakang..takut rosak takleh guna dah...



Close up..ginilah rupanya. Ringan jer...kira budak kecil kalau cukup tinggi dan kuat boleh handle mesin ni. Tapi dia kena sambung kat soket elektrik, takde bateri, wayar kena panjanglah...hani dok kat dalam jadik mangsa on/off suis...sebab 'trigger' kat pemegang dia tak berfungsi pulak dah...jenuh menjerit kat hani [mesin ni agak bising juga]....



Hasilnya...sejuk mata memandang tanah sekangkang kera ni walaupun lenguh dan ketar tangan terasa sehingga jam2 pertama lepas selesai merumput ni...sengal pulak tu urat2 saya, memang manja sangat urat ni lama tak kerja berat!


Takdelah jauh beza sangat sebelum mesin sebab rumput belum tinggi sangat...yg berbeza tuuuu,....dengan laman sebelah tu penuh pokok2...bahagian saya langsung takde pokok!


Maknya macam buruh bangladesh potong rumput, anak gadis lak syok-syok mengadapa pc main games ya!!! Biasa dia ni....sempat snap masa ambik kemera kat dalam..[semua kat pc tu dia pandai buka sendiri sekarang]



Panggil ajak keluar tolong ammie ..lain lak kerja nya..main air...wahal pokok tu semua dah siram dah...marah pun dia buat tak tau jer....

Kiranya ni usaha berjimat, kalau tak buang RM 50.00 sekali mesin...minggu depan mesin lagi!

5 cetusan rasa:

UmmuSarah berkata...

Baguih btul le klau dtg mood mengemas nie. APa lagi klau nak mengemas kawasan luar rumah. Ish...akak klau kluar rumah, tutup sebelah mata je sbb tak nak pandang serabut2 yg banyak kat dpn rumah akak...hehehe.
Itupun akak dah simen kawasan porch kereta tu. Jadi xde le bnyk sgt tanah. Tapi masih jugak bersepah2. Teruskan usaha...berbudi pd tanah, banyak manfaatnye :)

AZWA berkata...

Luas kawasan halaman rumah Salwa ( nak panggil hani, tu nama anak pulok heheheh). Cantik dan kemas jer..

Cakap pasal blog nie, akak pun suka ngan layout baru u nie. Tu yang click sana sini...dapat la tukar skin blog akak dan boh singingbox sekalik hehehehe

Zareda berkata...

besnya kalau kak zar ada tanah besar cam gitu. boleh tanam sayur bagai. tanah sekangkang kera ni pun kak zar dah tanam macam macam herba, bunga bunga dan daun

Hijrah1429 berkata...

Ummu sarah...

Baru jer dtg mood dah ada pulak musibah...hilang mood nanti2 citer eh..

Saya pun pikir2 elok dok apart,ent jer...malas bebenor nak ke laman...tp sesekali turun okay ler..hari2 takdelah minat sgt..

kak azawa...

baru jer cadang2 nak tukar layout...tapo dah akak kata okay...biarlah dulukan...


Kak ..tulah saya pun kalau boleh nak bagi simen semua..susah nak jaga2 pokok2 ni...kesian pun satu hal...tak berbela


Kak zar...besar kata kak za..hehehe...yang sekangkang kera tu pun rimas dah saya...dasar pemalas keluar rumah...

Ummibatrisya berkata...

salam,

warna warni skrg blog. ni mesti 24 jam kamera di sisi tuannya.

buat itu sikit, snap photo, buat ini sikit snap photo.

batrisya selalu complaint, ummi ni snap photo banyak2 ni nak letak dalam blog lah tu.

blog, blog, blog, asyik2 blog.

tapikan wa kalau letak photo ni baru nampak cantikkan. colourful.

ummi bagi encouragement untuk snap photo banyak2. :)

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP