Jumaat, Julai 25, 2008

Masa berkepit & lepas geram yg panjang

Assalamualaikum w.b.t

Semalam dan hari ni banyak benda berlaku dan banyak tempat kami pergi. Semuanya dekat2 jerlah. Semalam pagi lepas kami sarapan dan hantar Hani ke sekolah, pak haji tetiba ajak gi pejabat lama dia kat Kuala Pilah, nak ambil dokumen2 dia yg tinggal macamtu jer lepas dia dibersarakan kerana hilang upaya ni....saya kata jomlah kita pergi terus takyah balik umah dulu.

Kira ni 2nd time dia gi pejabat dia lepas 2 tahun kena stroke ni. Dulu pergi gitu jer, kali ni naik sampai 4th floor, kira masuk bilik dia dululah. Kawan2 semua dah tunggu dah kat lobby. Saya menganto jer, sebab pak haji tak yakin nak bawak keter sebelah tangan kat Bukit Putus tu...memang bahaya sebab banyak sangat lori besar2!

Lepas pak hj dah jumpa office mate dia dan dah gelak sakan yerlah lama diorang tak jumpa penyelia dia yg senang kowtim ni. Pak haji dok komen diorang 'pening' dengan penyelia baru yg ganti pak hj....rasakan!

balik tu, kami lepak2 jer kat rumah, saya masak2 [pun lambat sangat lepas dah kena sound banyak kali baru ler jengah dapur] bayangkanler masa masak ni sama dengan masa tayangan "anakku bukan anakku' siap cilok2 buat kerja depan tv [bilik belakang] sambil tengok citer tu ... sadis sungguh citer tu tau!

Petang, jam 5.30 kami berdua ambil hani dengan cadangan nak ke Giant beli barang dapur tapi saya rasa bawa pak hj tak sesuai dan lagi masa pun tak cukup sebab pak hj nak kejar ke surau utk maghrib lagi nanti.

Akhirnya, pergi gaklah ke Senawang sebab ada keperluan lain yg memang dah ada dalam senarai nak utk di beli. Walaupun asalnya hajat pak hj nak ke Oakland, tapi saya malas nak jalan jauh2 Senawang ada kita bantai yang dekat jerlah. Kat Oakland ni ada kedai komputer ada diskaun kat dalam City Explorer yg dia letak dalam post box rumah tetiap bulan tu...

Sampai dekat2 maghrib baru balik. Singgah drive thru McD sebab nak sangat minum chocolate shake + belikan Hani bubur [malas nak masak utk dia malamnya]. lagipun pak haji nak makan roti nan malam nanti.

Dari cadang nak beli ink utk printer dan nak survey digital dictionary, macam2 lak terbeli. Bukan saya tapi pak haji yg beli, dia kalau sampai kedai gadget2 komputer ni macam2 idealah datang.

Yang ni pak haji beli sebab nak upgrade memory dalam laptop dia [katanya] tapi tengok2 bawak balik pd rasanya nak upgrade pc lama kat pd kot...sebab asalnya saya nak laptop [senang nak buat tesis angkut sana sini] dia nak PC bawa balik p.d saya kata nanti Hani kacau, biar dia guna PC...sudahnya pak hj mengalah .... yey!!!!



Ni saya punya, memory card 2 gig..ntah apa2lah, nak besar memory kononnya nak banyak gambar sampai 500, video sampai 100 apa nak buat tak taulah....siap kena perli2 dengan pak haji...amboi gambar apa nak ambik banyak nak masuk dalam blog ker...??? memory card sedia ada 1 gig tu tak tau nak buat apa?



Paling murah....ink printer yang dah lama tak dibeli.... selama ni hari2 dok kat pejabat takde masalah nak print semua, ni takkan buat kerja sendiri nak print gi pejabat lak....



Balik rumah baru saya tau pak haji beli ipod ni...dalam hati kata, apa benda suami saya nak buat ni, takkan nak download lagu...atau nak dengar radio...rupa2nya nak download quran dalam ni....balik2 terus dia suh saya chargekan... malam tu saya dengan hani dah tido dia dok download quran dari internet...taktau siap pukul berapa...




Ni pun pak haji punya lepas dia terangkan gitu2 kat saya, saya pun setuju bayar...supaya tak berebut dengan Hani sebab masing2 nak online [sebenarnya pak haji ada kepentingan disitu...] jadik bolehler online guna internet serentak guna pc dan laptop...takdelah berebut 3 beranak masing2 nak online...yerlah zaman ict ni kan...



Saya ikutkan ajer, yang utk kegunaan saya, saya bayar utk dia dia yg bayar...tengok2 ratus pulak kena bayar...sampai2 kat umah rasa terlebih2 plak perbelanjaan kami suami isteri [pak hj bayar ipod ajer....] Haiiii membazir plak pikir ada yg tak urgent pun...pi beli gak...sedangkan baju raya patut dah boleh belikan untuk dihantar tempahan.

saya dok baca blog orang baruler terperasan dah masanya beli baju raya tapi cam biasa, saya baju2 raya ni beli siap ajer..senang, takat nak pakai raya pertama selai jer...tu pun banyak dok kat dapur menghidang apa hal nak pakai lawa2 dan mahal2...tapi bila tgk org beli baju2 raya ni teruja juga nak ke Gulati's [kat melaka dah buka gulatis,kan?] nak gak beli sutera bagai...tapi tuler tak minat lah pulak pakai mahal2 ni..sebab baju2 ni remeh nak jaga dia...oh bukan saya orangnya nak memebli baju tu semua....tak larat nak dry cleaning sumer tu.

lagipun setahun setengah ni akan kurang memakai baju kurung sebab banyak pakai seluar ke kuliah. Baik kita tunggu setahun setengah lagi baru beli kain ela atau baju kurung, bila masuk office semula kenalah baju kurungkan? Ehh itupun kalau uniform dah mula pakai bye byelah baju kurung....
Oh ya, hari ni pagi2 lagi kami 3 beranak ke Mahkamah Syariah sebab pak haji ada bicara harta sepencarian dengan bekas 1st wife dia. Macam2lah yg berlaku, teruk gak pak haji kena cross, in chief okaylah lagi tapi masa cross tu tak sanggup nak tengoklah [pak haji agak emosional sebab banyak kenangan sadis dlm perkahwinan dan poligami terdahulu].

Siap masa jawab2 tu kat dalam kandang tertuduh/saksi tu tongkat pak haji berkali2 terjatuh kesiannya saya tengok dia terbongkok2 dengan nak menjawab sibuk nak betul2kan tongkat lagik. Lama2 saya keluar jer lagipun hani yg dipaksa duduk kat luar dah nak mula mengamuk dan buat hal. Lama2 saya bawak ke kedai makan..pun dia masa ni dah kronik dah [nanti citer kat blog dia.]

Lama gak baru selesai kes pak haji ni, tu pun tangguh sebab pihak plaintif ada saksi baru nak dikemuka. saya tak sempat pulak nak bertentang mata dengan kak nani nak salam2 ker...sebab saya kononnya nak bawak hani hari ni [siap ponteng lagi sekolah] semata2 nak tunjuk kat kak Nani kebahagian pak haji. Biar dia rasa, dia dok bawak kes ni dari tahun 2000 sampai la ni...dari gempal dah jadik kurus walhal bekas lakinya dah ada kehidupan baru...dia masih dok tuntut benda2 bukan2 yg takde [sebahagiannyalah].

Saya geram kat kak nani ni pasal bicara yg lepas saya ada datang jugak, dia siap sound saya lagik kat luar court katanya, "salwa, ko jangan masuk campur hal keluarga kitaorang!". Walhal saya bukan ada buat apapun, takat bincang dengan lawyer suami saya [saya yang carikkan suami lawyer ni pun] dan bawak suami ke court saya masuk campur apekebendanya?]

Masa ni dia ada dengan anak tiri bongsu tu yg pompuan nama Iza, 22 tahun tu masa tu iza baru lepas bagi keterangan, memang giler babi punya keterangan dia belasah ayah dia habis- habisan [fakta dan keterangan semua bias pada mak dia sedangkan dia pun saya tau blur pasal benda dia ckp tu tp sebab dah ada skrip lajuler]

Saya lepas kena sedas dengan kak nani tu tak kalah saya jawab balik, "apa pulak masuk campur kak, saya ni bawak suami saya jer...akak tak nampak ke tu, kalau apa2 berlaku sapa yang susah,kan saya ni isteri dia?"

Lepas saya sound macam tu, kak nani nak jawab tapi iza kat sebalah dia dah tahan2 mak dia jangan jawab dia kata 'dahlah mak, sudah2lah tu....'. Saya tak puas hati lagik, saya bagi lak sedas kat iza [sampai hati ko buat ayah ko macam ni dulu masa mak ayah ko bercerai mati2 ko nak ikut ayah sampai mak ko buat laporan polis kat ayah ko kata ko dilarikan walhal ayah ko buat semua demi anak kesayangan dia ni] saya kata kat iza, "za, ayah tuu, pergilah salam..." dia boleh buat muka sengal jer tak berganjak sikit pun, Yerlah malulah anak kesayangan yg tiap kali jumpa, ayah cium dahi dia tiba2 bantai ayah sendiri dalam court macam dia plak kena cerai masa dia bagi keterangan tu...emosional sungguh!

Tulah pasal, kali ni ingat iza datang jugak, tu yg saya bawak hani sebab kalu saya masuk bolehler iza tolong jagakan adik dia ni [hani baik sangat dgn iza ni... lantaklah air dicincang takkan putus dgn mak tiri ni lainler].

Malam tadi iza sms ayah dia, sejak kes bagi keterangan tu mana dia ada datang rumah saya, call pun tak jawab, tiba2 lak sms ayah. Walhal saya dah banyak kali tanya ayah nak gak tau berapa dia dapat spm..jadik ker nak ke Jordon...tapi respond ayah sangatlah kejam! Dia angkat bahu dan kata, malas nak ambik tau lantak dialah...walhal dia call anak yang sulung along tapi iza dia takmo tau dah...

Along baru2 ni ada call ayah lepas ayah balik keluar 40 hari dia saja tanya khabar, dia juga bagitau dia dah habis belajar CGPA dia 3.65 [mak aii terperanjat saya] dia ambil diploma akaunting kat UIA. Kan dia berhenti sekolah darjah 5, pastu terus masuk madarasah. Jadik hafiz sambung 'alim pulak dah umur 23 tahun baru ler ambik SPM, terus dapat bagus. Sambil2 belajar tu dia bawak teksi sampailer sekarang sebagai sara hidup dia. Dapat score pulak tu..hebat along ni! Harap2 Hani pun cerdiklah macam along dia ni.

Angah tak tau cerita. Ayah malas gak nak call. Tu pun satu hal..bukan reti nak call ayah nak ziarah ker..sama jer ngan Iza....mana tak orang tua tu sedih dan merajuk....masa susah pandai carik ayah...

Yang iza ni sms sebab nak salinan KP dan tandatangan ayah sebab nak mohon PTPTN. Tau pun sms ayah, ada kepentingan baru ler carik ayah. walhal ayah dah uruskan beli motor [kak aza punya motor dulu] bukannya takde transport, rumah saya pun dekat jer rumah dia tapi degil dan ego langsung tak ziarah ayah yang tak sihat ni...dia nak dapat adik lagi pun dia tak tau kot...mesti dia bengang kalau dapat tau nak dapat adik lagi..kalau pompuan jugak lagilah dia bengang tuuu.... salam sms tu katanya nak datang rumah masa ayah ada...siaplah dia datang nanti mak tiri dia ni basuh dia...biar dia tau apa ayah dia rasa...

2 cetusan rasa:

Jiji berkata...

Haih, besar btol dugaan ni kak... Tenang btol akak ni. jeles@!~ hehehe@!~

Kirim salam sama tuan puteri.

Hijrah1429 berkata...

Jiji...

kan masing2 diberi ujian ikut kemampuan...biasa jer dugaan tu, alah bisa tegal biasa...banyak lagi dugaan besar2 yg org lain diuji...apapun kena syukur dan kurangkan keluh kesah...tak gitu? akak cakap utk ingatan diri sendiri jugak ni...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP