Selasa, Ogos 19, 2008

Aku tidak upaya!!!

Assalamualaikum w.b.t



Sejak kahwin 2001, rumah ni rumah ke 4 saya duduk. Yang membanggakan ketiga2 rumah sebelum ni saya yang melalui seorang diri proses mengemas, membungkus dan berpindah ke tempat baru dan unpacked dan kemas semula di rumah baru. Semuanya saya!!! dari teres corner lot ke rumah banglo 5 bilik [siap dengan rumah orang gajinya] ke apartment 5 bilik di tingkat 2 semua saya gagahi kemas seorang diri perlahan2.


Tapi bila sampai di rumah sendiri ni barulah terasa yang saya tak berdaya mengemas sepertimana dahulu. Terasa sangat saya dah tak bertenaga. Kalau dulu katil queen tu saya boleh buka skru dan pindahkan serta pasang semula di bilik lain termasuk tolak [sorong tilam queen yg berat tu] tapi sekarang nak alih katil single hani pun tak daya dah...fikir punya fikir tak beralih2 juga katil tu dari bilik belakang [bilik dewi maid saya dulu]...walhal dah dua tahun dah pindah rumah ni!





Tapi weekend seminggu lalu saya gagahkan jugak sebab malas nak tengok ruang tamu rumah sepah dengan buku2 dan permaianan hani...sebetulnya bilik belakang tu tempat main dia tapi saya pun malas nak duduk bilik tu dia apa lagi...kan ker kerjanya membontot saya jer...maka biarlah dia duduk dan sepahkan bilik sendiri dan harap2nya lambat laun dia bolehler tido sorang dalam bilik dia ni..


Hajat saya besar konon nak setkan bilik dia lawa2 siap search kat internet design bilik kanak2...memang cantik2... tapi saya modal pun tak cukup lagi..tu yang tangguh punya tangguhlah...sudahnya dah dua tahun pindah rumah ni, tak buat langsung bilik dia ni...set cadar dan comforter serta langsir corak sama saya dah beli lama dah...tapi tak larat dan takde mood tu yg malas jer nak buat tu...simpan dalam lemari jer...





Tapi sudahnya tak siap jugak bilik Hani ni, tapi dia punya sukalah lepak dalam bilik dia ni walaupun tak siap...macamana nak siap saya dah sakit pinggang yang amat dah...takat alih katil, almari dan tolak side table tu dah kira cukup berat dah...sudahnya langsir pun tak bertukar...yang remeh kerja2nya nak angkut benda2 kecik dalam bilik ni...yerlah selama ni apa jer sumbat dalam bilik ni...jadik angkut baliklah semua bawak bilik belakang...






Ni projek tertangguh...biar jerlah langsir ni nanti2 ada mood sambung balik tukar yang baru...yerlah buat kerja sorang2 ni mencabar jugak!


Ni menolak almari pakaian ni masuk bilik ayah..besar jugak kerjanya...almari ni konon masa pregnant dulu beli utk letak baju baby, sudahnya sekarangkan saya suh Hani ambik baju sendiri dua drawer yang atas tu dia tak sampai, kadang2 habis sepah baju dalamnya, sekarang lemari plastik kat bawah ni jer bagi kat dia... 4 drawer bawah ni utk baju2 dia...




Bukan apa saya beli almari plastik ni sebab sejak ayah sakit ni, kalau beli barang2 berat/tegap2 susah proses nak alih2 sebab takde tenaga lelaki maka beli jerlah yang ringan2 macamni...senang alih ke hulu ke hilir...nak sepahkan baju kat dalamnya pun senang...dah sepah sorong jer tutup...sesuailah utk anak gadis tu yang suka tarik2 baju mana dia nak sesuka hati...




Dulu...bilik ni tempat iron baju jer...tu bakul pink tu saya letak sebakul kain2 jahitan saya...campur2 langsir2 dari rumah lama yang saiz sliding dan tingkapnya besar giler nak kena alter dulu baru boleh pasang kat rumah ni...semua projek tertangguh tu...ekzos fan tu menakutkan kan? Tapi bilik ni ntah kenapa kipas anginnya tak sekata....ketepi jer perginya pasang '5' pun masih panas giler kena letak ekzos fan ni ..patut kena pasang kat dinding...tapi macam tu jerlah gayanya saya kata biar gitu jer senang angkut mana2...mana ntah ayah dapat..hahaaaa kat rumah kak aza pun ada ekzos fan gini....




Ni lepas angkat dan sebelum pasang cadar...dua2 benda ni dibeli adhoc sebelum Hani lahir..masa duk rumah lama [banglo kerajaan negeri dulu] sebab mak saya nak datang dari kampung, belilah katil + tilam ni... katil khas untuk Hani belum beli legi...rugi jugak kalau beli set kanak2 tu sebab tunggu 4/5 tahun lagi dia remaja sikit beli yang size dewasa tapi style remaja...takdelah terbuang set kanak2 tu nanti...nak bagi kat adik pun tak tentu lagi,kan?


Ni jerlah yang mampu disiapkan...tang katil ni jer yang siap ...lepas tu adalah touch up sana sini....dah malas nak ambik gambar...nanti2 ler dah pasang langsir dan nak tampal deco sikit2 kat dinding tu saya snap lagi picture....





Baru kemas2 sikit pun Hani dah happy dah....terus jer main2 kat dalam bilik dia ni....saya pun letak TV kecik kat bilik dia takdelah sibuk2 nak keluar bilik dah....




Lepas tu mulalah dia suh masukkan segala mala mainan dia dalam bilik ni...dah mula nak buat sepah dah....lantakler...kalau sepah dan selerak mainler dalam selerak tu..ammie malas nak kemas dah! Banyak benda nak buat dalam kepala ni berkaitan rumah ni, dok pusing2 dalam kepala jer...sebabnya...ada benda lebih utama....apa lagi..belajarlah! Ayah takde 10 hari ni.....bolehler bebas sikit kalau tak dok picit/urut/masak/makan jer....cuma melayan kerenah anak gadis ni jerlah....tulah pasal boring2 buat entry merapu....lega sikit kepala!


P/s : Oh ya tadi saya isi minyak di stesyen minyak shell dalam perjalanan ke UKM, saya nampak blogger mee goreng mamak [che dinz] hahahaa saya pandang jer sambil fikir napalah muka dia ni familiar sangat..dia pandang saya dengan muka pelik...masa isi minyak baruler teringat....hari tu plk nampak kembara Viruspadu di Seremban...siap saya senyum2 sorang....hahaaaa kelakar jerlah dunia blog ni, kita kenal orang secara detail jugakkan, tapi orang tak kenal pun rupa kita...dan tadi lalu kat ILKAP teringat kat Azwa..tapi Azwa dah balik ganu dah,kan? Teringat juga kat Alex Lacey yang katanya duduk area Bangi....Kak Zareda jugak area Bangi,kan? Mana tau terserempak satu hari nanti..masing2 tak kenal, walhal selalu ajer masing2 baca blog memasing...

7 cetusan rasa:

me, myself, cici and titi berkata...

assalamualaikum kak wa...sibuk ngemas rumah ye...untuk sambut ramadhan dan raya ke? heheh.. saya teringat entry kak wa yg lama, pasal jiran kak wa..yg kematian ibu mertuanye... isterinya nama Nora ke? sebab kak wa ada bagitau yg suaminye anak mufti atau bekas mufti kan....kalau ye...sampaikan salam pada Nora ye..katakan fazidah anak cikgu Elias taman dato wan kirim salam...terima kasih kak wa

Hijrah1429 berkata...

Ya Allah tak taulah apa namanya...berborak jer...nama suaminya pun tak tau...apalah punya jiran nikan? Tapi isterinya kerja jabatan mufti, suaminya mengajar MRSM Jelebu...eh...tak salahnay namanya Azizah tak? Tapi dia memang tinggal taman dato' Wan...sila sahkan betulker namanya.......kalau betul nanti akak sampaikan salam tu..takde hal...

me, myself, cici and titi berkata...

haah...nor azizah..anak cikgu aziz...panggilan manjanye nora

Zareda berkata...

salwa
kalau agak agak ternampak rope macam kak zar tu, tegur tegurlah ek.. heheheh. opis kak zar pun dekat sangat ngan jalan duta tu..

bes kan create bilik anak gadis ni.. Anak kak zar pun ada bilik sendiri tapi punya liat nak tidur kat dalam bilik tu, masih menempel ngan kami

oren berkata...

hahaha...umah sewa kami la nih, 2 bilik jek..bilik tidur saya, jd tmpat tido anak2 jugak..bilik lagi satu tu, asalnya bilik Mira, tp kat siti jugak la segala mala kabinet plastik, bakul2 laundry, kipas, tv dll..so, jadi bilik stor jek la..

Ummibatrisya berkata...

salam,

wa, pergi ambil award kat blog ummi :)

luna berkata...

dah ternampak, awad tak tegur...lps ni mudah la kalo jumpa kwn2 blog yg lain..hihi

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP