Selasa, Ogos 12, 2008

Tak ketahuan..

Assalamualaikum w.b.t

Rasa tak ketahuan sungguhlah...hari tu sungguh rasa relax, bebas dan rasa merdeka. tapi sekarang hidup saya rasa tak ketahun pulak daaaaaah...

Tak tahu nak buat keputusan...ni dilemma saya;

1. Kekangan kewangan ~ RM 500 sekurang2nya belanja ulang alik sebulan, tol + makan + buku + ntah apa2 --> mau dekat RM 800 sedangkan gaji sedia ada kena ditolak pulak RM 400 elaun X [sebab tak buat kerja hakiki maka elaun hakiki ni kena tolaklah] dan bantuan belajar secepat2nya tahun depan baru dapat! Takleh bernafas dah ni...

2. Masalah Hani, sekarang ni tugasan dah start, kursus yg teramat baru ni, takde rujukan apa2 berkaitan kursus ni sebab kami first batch, so kena study group ajerlah... ketiga2 hari kuliah isnin to rabu balik lewat, jam 10 malam baru ambik Hani, bayar OT cikgu sejam RM10 --> kira jerlah sendiri berapa dah kosnya tu...plus RM 440 sebulan yuran Hani...

3, masalah sakit pinggang kronik ~ saya dah lama sedar kalau saya bawak kembara jauh2 ni mesti saya sakit pinggang...dulu2 kalau gi JB pun sama...sekarang ni 3 hari ulang alik memang dah sakit sesangat pinggang ni...<-- takde alternatif, haruskan saya naik bas, kalau naik bas pun sampai Pudu jer pastu nak ke Jalan Duta, kena naik teksi lagi, pukul berapa nak keluar dari rumah..sekolah hani buka jam 7 pagi...kelas mula jam 9 pagi...masa balik pulak, jam berapa baru nak sampai ke rumah...dengan tempuh waktu solat lagi, takut bermasalah nanti... 4. Masalah lain2 banyak...kerja lain masalah, belajar lain pulak! biasalah sekumpulan yang tak sekepala...pening! bincang sehari suntuk pun gaduh2, bahas2, selisih pendapat...asyik2 dia jer nak menang, belajar @ buat tugasan secara kumpulan ni pun ada skill nya, takleh nak ikut pendapat sendiri jer, pendapat orang lain terus disalahkan...bosanlah camni...baik buat individu,kan? Sudahnya lepas penat gaduh/bahas hari pertama bincang, hari kedua ahli2 kumpulan kami pakat kata..."yer...yer betul belaka pendapat awak tuuu....' malas nak bertengkar walhal isunya takat satu dua perkataaan yg nak di guna tu sesuai ker tidak... Agaknya masing2 kerja sebelum ni biasa mengarah jer...bila bincang terbawa2 kot [termasuklah saya agaknya!], tak taulah esok ada presentation saya nak tengok, idea dia tu boleh tak dia pertahankan kalau kena serang dgn group lain...... 5. Ayah dah buka mulut bila tengok saya mengeluh tak larat, katanya berhentikan ajer hani sekolah, dia bawa ke rumah kak aza, saya boleh tumpu kelas + belajar, kalau on pun idea ni dua malam jer hani kat sana, 5 malam sinilah untuk semester ni...dua semester lagi tak tauler...saya dah fikir2 jugak idea ayah ni, disamping dapat jimat duit [tak perlu bayar yuran + OT cikgu] mungkin saya boleh berulang naik bas @ komuter....cuma isunya bulan 9 kak aza dah nak beranak, saya cuti semester bulan 11 pulak tu, kesian plak kat kak aza....[tapi kak aza dah anak 7 berpantang takde hal dah banyak pengalaman pun] hani pun dah pandai sangat urus diri sendiri...cuma 3 hari jer kat sana...mungkin boleh dipertimbangkan... Itulah masalah saya ni...masih fikir2 pusing dalam kepala ni, mabuk + terawang2 masih lagi ada...minyak cap kapak dibawa kemana ajer, sekarang ni tambah kronik pulak bila baca buku dan mengadap laptop pun mabuk jugak [pc kat rumah tak pulak mabuk tu!] ...mujur jugak mabuk ni kalau baring atau tunduk jer si masa memandu takdelah terkesan...alhamdulillah jugak...malam tadi tido sejam lebih jer, dalam mabuk2 berbalah/berbahas/bertekak dan menaip guna laptop semalam + discuss dari pagi to malam bolehkan pulak tugasan [saya yg menaipnya] tak tau camana boleh hilang tanpa save [gila babi sungguh!] maka terpaksalah saya yg sampai rumah jam 10 malam lepas bantu hani siapkan homework tido sejam lebih [tidokan dia dulu] bangun balik jam dua lebih siapkan tugasan [taip + refresh balik apa yg dibincang siangnya] sampailah ke subuh terus siap2kan hani dan pecut semula ke Kl utk kelas hari ni pagi dan petang. Malam ni balik ni baru leh mengadap pc...dahlah semalam-malaman mengadap laptop [mabuk lagi] sebab nak menaip kat pc, pc takde microsoft office sebab lepas pak haji hantar utk formatted hari tu...dia pi installed wordpad takde microsoft office...tak ker naya tu...kira marathon semalam dari pagi gi Jalan duta, KL utk discussion [kelas batal ~ semalam UKM konvo] tu subuh tadi rehat sejam lebih jer...mujur jugak tak mengantuk + letih kelas hari ni advance research methodology tu banyak benda kena fikir tak sempat ngantuk...[kelas pun marathon jugak dari 9 pagi to 3 petang tadi sebab ganti kelas batal sebelum ni...rasa macam superwoman lak! Pastu dari jam 3 tu rehat jap terus sambung group discussion dan sediakan slide powerpoint utk presentation esok sampailah dekat jam 9 tadi baru balik dan jam 10 malam baru ambil hani. Terfikir pulak nak carik bilik sewa jer, tadi pun ada classmate offer tido jer kat rumah dia di PJ bila2 masa saya nak kalau ada discussion...eh rasa cam tak sesuai plak tido rumah dia, dia dah ada anak 3 dengan suaminya lagi...dahlah dia suami isteri kerja dgn syrkt GLC [cam mewah + moden jer saya rasa diorang ni]....terpelik pulak saya kalau2 tersesat tido rumah dia...tak pernah pengalaman tido rumah org asing lagi, selalu tido kat hotel jer... Tulah...manusia ni kadang tak rasa bersyukur...ada jer keluh kesahnya...tapi tulah pengalaman hidup yg mematangkan kita...dan utk dikenang sebagai sesuatu yang manis di masa depan...apapun hidup mesti terus!!!


p/s : ada kata saya mabuk mengandung yer??? hahahaaa kalau betul amiinlah..moga2 betul tapi kena tunggu 13 hari lagi sebab ada track rekod 23 hari lewat sebelum ni [tu pun nak citer kan?] takper kita kongsi2 kalau betul berita gembira takperlah,kan? tapi naluri saya cenderung mengatakan belum sampai masanya..tak tauler gerak hati jer tu...pasal dua2 kami [saya dan suami] macam ada benda kena settelkan dulu...[kan Allah bagi pada hamba yg layak dan mampu], takper doa2...buat oren..,resort PNB tu dah dekat sangat dengan rumah madu akak, masalahnya, akak ni sibuk dengan kelas dan tugasanlah pulak..nanti kalau sempat kita roger2 yer...mana tau ada rezeki nak jumpa...

9 cetusan rasa:

ita.itu berkata...

babe..sakit pinggang pg la cek..bahaya tuh

luna berkata...

semuany kerana Allah...kan kak?

Ummibatrisya berkata...

salam,

akak baca pun letih :)

sabar!

fikir untuk long term bukan short term.

inilah cabaran dan dugaan.

zino berkata...

banyak cabaran yg perlu di lalui.. kalau semua berjaya di tempuh nanti.. alang ke seronoknya..

oren berkata...

insyaAllah, ada rezeki, jumpalah kita..kalo tak, maybe lain kali,lain masa, lain tempat...

Zareda berkata...

salwa
tu lah cabaran namanya
No pain no gain. Kak zar belajar part time ni pun perit tu pasal KIV dulu..

Pnut berkata...

Wa-mgkn jugak dah berisi kot..
saya itu hari pun lps pindah, macam tak serius sgt nak pregant, ingat nak settlekan urusan mengemas, cover balik duit-duit yg dah banyak keluar masa berpindah..tup-tup sebulan masuk rumah baru, udah berisi..

ehehe kdg2 kita kata tak, ya jawapannya..ehehe

Hijrah1429 berkata...

Ita...

ha'ah pemalas betul nak gi klinik...

Luna..

Ha'ah..sabar jerlah kita kan?

Ummi...

Yup...tapi cabaran ni lagi best dari cabaran kerja kat office..jauh bestnya antara langit dan bumi...

En Zino..

betul tu...2010 nanti kalau berjaya insyaallah dapatah tersenyum mengenang kesusahan ni semula

Oren..

Akak ada tanya pak haji khamis pagi konon2 nak ajak dia ke PD...da letih katanya...nanti ada rezeki kita jumpalah yer...

Hijrah1429 berkata...

Kak Zar..

gituler kan..tapi masih lagi okay ni..kerja lagi teruk kak zar..

Pnut..

Takde pun...dah mai dah bendera merah..doa2kan ler...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP