Isnin, Ogos 04, 2008

Kenapa bintang?

Assalamualaikum w.b.t

Ini cerita rabu lepas!
Hari yang N9 cuti isra' mi'raj tu. Saya ada kelas jam 2 tapi dekat2 jam 12.30 ayah baru sampai dari PD. Sudahnya jam 12.40 tengahari baru saya bertolak ke Jalan Duta, KL. Agak2 satu jam perjalanan cukupker...dengan nak solat zohor lagi, nak ambil nafas relax lagi...aduh... minyak dua2 kereta tinggal setakuk. Kembara kalau setakuk tu memang tak sempat sampailer. Tengok2 keter ayah pun sama.

"Abang, pinjam keter bang..dah lambat ni, wa nak pecutlah... takut tak sempat solat zohor.."

"pakailah...isi minyak dulu"

"Duit...???"

~hulur RM 50...

Yeyyyy

Saya kalau bab pecut memecut ni memang pakar...cuma keter saya jer tak mampu memenuhi keperluan tuan dia ni. Kalau keter merc lama ayah tu dapat kat saya kejap2 meter dia mencanak ke 150/per hour! Tak perasan beb...sampai pernah kena saman speed trap lah saya bawak dulu dari tol seremban ke tol ayer keroh 30 minit jer...ni sebab lupa ada kes hari tu sampai court dah call, siap hakim stand down tunggu saya, mau tak ligan bawak keter...


12.40 dari tol senawang, tengok jam keter tu...1.09 minit dah sampai petronas depan dari tol sungai besi. Punyalah pecut sampai lupa minyak tinggal setakuk! Mujur jugak sampai kat tol sungai besi...konon nak singgah R&R Seremban..lupa lak! Tu sikit lagi sampai R....heheee...so singgah kat petronas depan sikit dari tol sungai besi isi minyak + isi perut kat McD [take away].


Patutlah k'jaan trganu nak semua exco pakai 'bintang' ni..laju..kira cepat dapat pergi destinasi, kerja pun siaplah cepat hendaknya...tapi tak bolehleh kan...keter nasional sapa nak pakai? takkan rakyat jelata jer...janganlah kutuk gila2 keter nasional dan puji lelebih bintang ni...


Tapi tulah bukan nak cakap apa..keter merc pak haji yang lama ni pun sedap bawak, kalau baru toksah cakapler..kalau keter kita tu, baru 3/4 tahun dah ada bunyi cengkerik (ada jer bunyik skru longgar ke hapa?]. Wira pak haji dulu brand new tak tau silap kat mana bawak jer lebih 120 km/per hour sure aircond jadik panas! Mujur gak saya bawak laju, dapatler kesan awal..kalau pak haji bawak sopan2 jer..tak tauler entah bila boleh kesan keter tu ada masalah. Hantarlah 3/4 mekanik sumer kata ok tapi bila speeding berpeluh saya ! Sudahnya jual tu ambik keter import jugak! Bukan tak patriotik...tapi kita bukan jenis banyak duit nak baiki keter jer tetiap bulan...tapi saya masih juga dengan kembara dan madu saya masih juga dengan satria<-- kami masih bangga dengan kereta nasional!!! [selagi poket kami tak cukup penuh ]


Okay...nak gi kelas dah.....sib baik kek bangi yo..takdelah penat sangat!

9 cetusan rasa:

Zareda berkata...

salwa
bawak laju laju tapi biarlah berhati hati ok..

Kak zar ni kaki rempit jugak, once pegang stering, ingat nak tekan pedal minyak jer..

Hijrah1429 berkata...

tulah...kak zar...stering tu macam berhantu lak rasanya...saya ni selagi ada keter kat depan saya, taunya nak potong..selagi tak potong...susah jer hati...teruk dah kena marah ngan pak haji hal2 bawak keter ni...harap2 perjalanan saya selamatlah hendaknya sampai bila2...

AZWA berkata...

huhuhu.....ada geng minah rempit kat sini ropenya hehehe...tapi sejak dok 'ganu nie takde chance nya azwa nak merempit...banyak no trafik light uhukss...

Bila diusik, best tak naik keta baru, boss azwa senyummmmm jer.... no komeng...muahahaha

Ummibatrisya berkata...

salam,

jangan bawa laju-laju sangat.

ingat, bersopan di jalanraya.

ingat keluarga tersayang semasa memandu. :)

sya berkata...

Kak sya sejak accident tu tak berani weh nak laju2 lagik .. ngeri .. insaf terus.. lagipun nak jimat petrol

Alex Lacey berkata...

Amik Master kat UKM ker? dekat jer ngan rumah akak tuh hehehe...

Hijrah1429 berkata...

kak azwa...tulah ponmpuan ni ada dua jenis kalau bawak keter, yang sopan tu sopan sesangat, yg brutal tu betul2 brutal...kita ni masuk jenis yg kedua tulah kot...ohh ganu banyak traffic light yer? tapi jalannya bersistem dan cantik2 kan..best merempit tukalau takde traffic light!!!

Ummie..

Tima kasih ingatkan...tulah dapat stering tu tau tekan minyak jer...insyaallah saya akan beringat2...

Kak sya..

Tulah saya ni masa naik motor dulu insaf kejap lepas accident sampai saya ternaik atas keter org depan tu...lepas tu ni lupalak dah...namanya pun manusia kak sya...

kak alex lacey...

Ohh yer ker..ramainya dok kat Bangi...kak zareda pun kan? takper ada masa kita jumpa...

ita.itu berkata...

wah terer tuh ko bwk laju2.aku yg nmpk brutal ni pun penakut takde lesen ok..haha

Hijrah1429 berkata...

Ita...

ohh...tak kenal lagi akak ko ni, memang brutal beb...cuma kontrol jer kalau tak, ntah apa2 jadiknya...melaka-KL pun saya pernah merempit naik motor...siap pancit tgh2 lebuhraya jam 11 malam...sejarah gituu...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP