Ahad, Ogos 31, 2008

Persiapan Raya

Assalamualaikum w.b.t


Tajuk tu memang agak melampau kan? Tapi sebenarnya, bagi orang lain dah lama buat persiapan kan...yerlah sekurang2nya mesti dah beli kain baju sesikit dan dah tempah jugaklah...


Tapi buat saya dan hani tahun ni memang takde persiapan apa-apa pun. Sikit pun takde. Kalau tahun2 dulu adalah jugak saya belikan beransur-ansur dari 2/3 kali gaji sebelum hari raya tapi tahun ni ntahlah mungkin sebab saya tak ke shopping compleks ataupun sebab saya sibuk dari awal bulan 7 ke kelas, maka takde masa jalan2 dengan keadaan kewangan pun "paras hidung" jer tetiap bulan.


Maka gaji kali ni, saya pun tanyalah ayah, boleh tak saya nak beli baju raya hani, tanya tu sebabnya kalau hujung bulan putus duit bolehlah minta duit ayah...so lepas sarapan tadi ayah bawalah ke kedai yang saya minta bawakan tu. Tak jauh kedainya, di belakang Giant Senawang jer.


Sepanjang 4 kali raya sepanjang hidup Hani ni rasanya belum lagilah kurang dari 8 helai bajunya... tapi raya kali ni saya agak 5 helai jerlah kot. Dulu 3 helai baju kurung + baju t shirt + seluar + skit + gown...tadi saya dah beli baju kurung Hani 3 pasang, baju kurung saya sepasang semuanya dengan harga yang sangat murah [pada sayalah]...


Kalau dulu standard saya baju raya tu mestilah sekurang2nya hundred over, tapi kali ni, RM 68 ajer, baju Hani pulak selai RM 22, yang lain RM 17 dan RM 19. sangat murah, semua baju siap jer.


Tapi kali ni ayah cakap, beli baju kurung jerlah, tak perlu gown2, dah besar, biar bersopan sikit... oklah saya pun setuju jugak, bila fikir2 yang saya raya pun tak ke mana sangat pun, maklumlah bermadu ni, nak jalan tanpa suami pun leceh nanti sedara mara tanya suami mana, maka saya tunggu sedara mara datang rumah jerlah.


Lagipun tahun ni bukan ada di pejabat pun, selalu kalau di pejabat adalah gi makan2 kat rumah kawan2 yg duduk kuarters ikut giliran hari lain2, tahun ni naik raya pun assignment dah melambak, siap prof cakap, raya tahun ni tak payah buat kuih lah, anggaplah assignment tu macam persiapan hari raya..melampau betul!!!


Lepas tu dah nak exam...mana nak persiapan exam, mana nak dateline assignment. Memang tak rayalah tahun ni...saya rasa, Hani pun saya tinggalkan kat kampung cuti raya ni, hal baju raya Hani tu mungkin gaji sept + bonus tu nanti saya carilah yg design moden sikit sepasang dua.


Kalau nak banyak persalinan saya dah ada dah satu kedai yg jual2 baju2 branded reject tu di Seremban Jaya, lawa2 fesyennya, berbaloi beli untuk budak2 tengah naik macam Hani ni dan fesyennya pun sopan2 dengan seluar panjang dan t shirt yang feminin....


Kadang fikir tak adil jugak gaji ribu riban, anak sorang jer tapi beli baju anak pun berkira, entahlah, banyak nak kena fikir, ni nak kena beli langsir mak saya ni dalam 30 meter, dah janji hari tu, bolehkan saya baru teringat, harap mak saya sempatlah jahit sebab dia jahit sendiri jer.


Gaji sept nanti harus juga diingat nak kena siapkan duit raya, nak kena beri mak lebih sebab persiapan raya kat rumah kampung dan juga nak kena beli kuih raya [dan modal buat kuih raya] utk rumah sendiri dan rumah mak [sebab dah tradisi turun temurun memang saya yg beli majoriti kuih raya kat kg, sebab mak mmg tak buat satu kuih pun].


Jadi korban...korban...ikut nafsu memang nak fikir utk diri sendiri jer sebab memang best nak pakai baju mahal2, nak rumah cantik2, tukar langsir [langsir saya dr tahun 2001 tau!], nak barang2 emas jugak [sejak kawin nak beli rantai/rantai tangan pun tak beli2 lagi, fikir beribu kali]


Tapi takper, ada ganjarannya. Mana tahu tahun depan ker tahun depan lagi satu ker dapat naik satu takuk lagi kan....di saat2 rombakan besar2an jab ni. ada rezeki allah nak beri sabar jerlah kan...


Ikut hati saya, saya tadi nak belikan sepsang baju kurung yg sama untuk Hani Suhaila dan Hani Syakirah dan sepasang baju Melayu untk Zubair dan Elyas (abangnya) serta satu jubah untuk Kak Aza dan sepasang baju melayu untuk pak haji yg sedondon warnanya tapi dah si Zubair dan hani berlari2 kejap2 menyorok kat kedai tadi susah nak kawal...



Saya pun sempat beli baju hani jerlah...tahun lepas kak aza belikan Hani 2 baju kurung, lagipun awal tahun ni kan Kak Aza jaga Hani ingat nak beri dia jubah utk raya [w.pun dia dalam pantang] saja ambik hati...sebab semester 2/3 mungkin dia kena jaga hani lagi...

Okaylah....wassalam




P/s : Selamat menyambut Ramadhan bulan keberkatan, bersama-samalah kita berebut-rebut menggandakan pahala di bulan ini, banyakkan amal, mana tau Ramadhan ini yang terakhir buat kita, oh ya, salah silap dalam menulis kot ada terguris maafkan saya, moga2 Ramadhan ini hidup kita dilimpahi rahmat dari Allah swt. Amiiinnn

8 cetusan rasa:

Mummy berkata...

salam ramadhan dan selamat berpuasa untuk wa dan family...

Zareda Norman berkata...

Kak zar pun serba sederhana tahun ni.. ada projek rumah so kena berjimat cermat. Mujur anak sorang so tak terasa sangat tapi kena beli juga kat anak anak sedar dan cucu cucu.

Jiji berkata...

Wah wah tuka template lagik@!~

Selamat berpuasa kak@!~ Kirim salam pd tuan puteri@!~

zino berkata...

selamat berpuasa.. dah mula fikir persiapan raya ya.. hehe alah semua orang pun berfikir sama.. zino pun dah beli baju anak anak.. (first round) mem katya nak kluar beli lagi nanti..

dulu kami keluar soping tengah malam hehe lepas sembahyang tarawih ke jalan TAR sana tu .. meriah orang soping..

AZWA berkata...

Salam Ramadhan untuk Salwa n keluarga. Wah dah abis shopping untuk raya ek...

all the best untuk assignment n exam peh raya nanti...u can do it..

sya berkata...

Salam Ramadhan.. kak sya plan nak shopping akhirnya cancel jua

Hijrah1429 berkata...

Mummy...

salam ramadhan jugak...

Kak zar...

wah..mewah anak dara tu yer...sederhana2 pun nak gak 7/8 lai kan...mak nya berapa lai lah agaknya,yer?

Jiji...

Boringlah template sama jerk..ni pun nak tukar lagi, sementara jer ni...tak suka gelap2lah...

Bro Zino...

Yerlah dekat Kl bolehleh ke Jalan TAR, sy ni malas nak bersesak2...takper pelan2 ada sebulan lagik...

Kak Azwa..

pening pala jugak dah lama tak mengarang ni...kalo mengarang entry dalam blog cepat jer...nak buat assignment berpeluh2 memikiorkannya. tak kuar2 gak idea...

Kak sya...

takper kak sya, pelan2...siapkan aiman nye keperluan dulu...

IdzaRis berkata...

HEHHEHE...
baju anak biar lebih..mak bapak sepasang sorang jadilah...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP