Jumaat, Disember 19, 2008

Adab basuh pakaian

Assalamualaikum w.b.t


Adab makan dah...masak dah..skang kita bebel lak pasal adab basuh baju [pakaian]..wah cam bagus jer..cam lecturer lak rasanya....takper, benda baik kita sama2 ikut, kalau tak betul anytime tegurlah saya, k...



Basuh pakaian pun sama gaklah kalau hari2 buat tapi tak ikit sunah maka takdelah jadik ibdat..wah senang jerkan nak dapat pahala, ni semua senang2 jerni memang hari2 buat ni...jom2 pakat2 kita kumpul pahala bebanyak..cover dosa yang melambak2 tu....



Nak membasuh cam biasalah, kena mulakan dengan Bismillah...., dan yang utamanya kena basuh dulu pakaian yang ada najis atau kotoran yang melekat pada pakaian, bukan basuh dalam mangkuk secara rendaman yer..ni kena basuh lalukan pada air yang mengalir gitu..baru bersih...



Dah siap buang najis dan kotoran barulah pakaian direndam, dan jangan sesekali campurkan pakaian baby kecik2 dengan pakaian orang dewasa sebab baju baby2 ni banyak najis2nya...lagipun diorang tak abwak solat pakainnya tuh, yg dewasa ni kena bersih dan suci sebab nak bawa ke solat...



Selepas direndam basuhlah cam biasa dan hendaklah dibilas dengan air yang mengalir dan bilasan yang terakhir bilsalah sambil berselawat.




Kalau boleh basuh tangan lagi bagus, dapat banyak pahala, sebab katanya tiap-tiap titisan air yang menitis dari pakaian yang dibasuh yang dijemur dibawah sinar matahari Allah akan ampunkan dosa....wah lagi banyak basuhan lagi banyak titisan tu...tapi kalau basuh machine siap spin lagi, takdelah titisannya, yer dak? Ntahlah..harap Allah bagi ganjaran jugaklah setiap air yang mengalir dari nose mesin tu..eh ker mesin yg dapat pahala ni??? wah keliru gitu...



P/s : pendek jer...tapi boleh amalkan...besar pahalanya kalau baju yg kita dah basuh bersih suami pakai untuk menutup auratnya dan bawa ke masjid untuk bersolat..banyak pahala isteri2 tu...jangan dia pakai bawak tempat bukan2 sudah...

2 cetusan rasa:

zareda berkata...

salwa

huhuhu sedih baca entry adab membasuh baju ni. sebabnya ialah cik hubby akak tu yg selalu mesin baju, ampaikan dan angkat dari ampaian..

tugas kak zar lipat dan hanger jer..tapi InsyaAllah dapat pahala jugak kan sebab kak zar lipat dan hanger tu dengan penuh ikhlas dan kasih sayang :)

Hijrah1429 berkata...

Kak Zar...

Itulah dah rugi kak zar tu...:(. patut dapat gandakan pahala atas kerja2 membasuh baju ni.... sebab perempuan/isteri nak collect pahala banyak2 dari adalah dari khidmat pada suami...kalau nak harap pahala amal kita sendiri...tak seberapa tapi kalau khidmat/taat suami nanti Allah bagi kita boleh pilih mana-mana pintu syurga sekalipun...wah takkan nak lepaskan macam tu ajer,kan...saya cakap ni pesan kat diri saya lah ni...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP