Jumaat, Disember 05, 2008

Hani's toys

Assalamualaikum w.b.t

Semasa perjalanan balik dari rumah mak tu, saya dan hani singgah jalan-jalan di Dataran Pahlawan, Bandar Hilir. Selain nak tengok apa yang ada di situ sebab selama ni lalu di luar jer, teringin jugak sebenarnya nak ke Gulati's dan Carrefour, maklumler dua-dua tu mana ada kat s'ban. Lama dah aim nak pergi 3 tempat yu tapi sebab sebelum ni kan ayah selalu ajer ada, mana ada peluang nak ke tempat2 begitu.


Takde niat nak beli apa pun sebenarnya. Cuma nak jalan-jalan. Walaupun ada juga peruntukan tapi takde apa keperluan mendesak untuk dibeli, apalah sangat keperluan kami dua beranak? Waaaahhh memang besar dan panjang Dataran Pahlawan ni, macam2 kedai dan stall yang ada. Penat juga jalan, kami tak singgah pun kedai2 kat situ sebab takde apa nak dibeli.


Cuma bila sampai satu kedai ni, Elly & Friends rasa wah cam best jer kedai ni. Kedai ni bukan jual toys untuk kanak2 sahaja, tapi untuk semua golongan, kedai ni bukan sebarang toys yang dijual, cuma toys untuk pendidikan ajer, dari umur 0 hingga umur 80 tahun.



Bagi seorang yang tak berkira sangat pasal pendidikan anak, haruslah saya belikan sesuatu untuk Hani. Wah kalau beli barang emas, atau baju atau accesories untuk saya, jangan tak tau, bukan main berkira lagi saya nih. Tapi kalau pasal untuk Hani lajuuuu jer membelinya. Dah beli tak menyesal pulak tu, cuba kalau beli handbag RM 600 macam beli benda ni, mesti menyesal tak sudah ko!


Nilah yang saya beli tu, NODDY e-School

6 buku dan learn pad
dan juga 6 card untuk dimasukkan dalam lear pad ni, satu untuk setiap satu buku
Salah satu buku, pen itu untuk touch pada pad dan berfungsi 3 bentuk, untuk spelling, phonics dan ada juga games bagi setiap satu pages, yang bagusnya the sound so clear dan ilustrasinya sangat menarik untuk hani


Di samping tu, pusing2 penat kami stop makan aiskrim dan
hani enjoy main macam2 kat tengah ni....


Hani sangat berminat main benda ni, dan kuranglah buat sementara aktiviti menonton TV...sampai ayah naik pening sebab agak bising juga benda ni, sebab volumenya hani suka buka kuat2...selain tu, saya dapat mencambah minta Hani dalam english sebab dalam penilaian prestasi dia teacher Malar dia bagitau saya Hani very shy, tak suka nak jawab, malu, takmo angkat tangan.



Mungkin tu berlaku sebab dia lewat masuk sekolah 3 bulan, dan lagi dia tak terdedah sangat dengan English, tapi sekarang bila dah ada astro ni, adalah improvement sesikit, dah rajin tanya meaning setiap word yang dia dengar, dan juga rajin jugak buka buku Grolier yang banyak gambar tu, terutama buku I wonder why, so harap2nya untuk 6 tahun ni akan ada maklumbalas positiv dari teacher Malar.


Saya pun selalu terlupa nak biasakan berkomunikasi gunakan english yang asas pada dia, walaupun saya ni takdelah pandai sangat, bukan pendidikan english medium, cuma baru sekarang macam tersedar....yerlah tak dibiasakan dari awal, nampaknya kena mulakan dan bertegas sikit hal ni....


Saya rasa saya agak terlewat juga melabur untuk pendidikan Hani ni banding dengan kaum lain, tapi alhamdulillah dari segi minat membaca dia memang tip top, even paper pun dia minat nak baca, blog saya pun dia pandai dah minta nak baca dan tau gak komen, kenapa tulis kakak macam tu lah, macam nilah...dah besar dah hani ni rupanya...6 tahun juga hani akan ke kelas tae kwando, adakah terlalu awal atau terlalu lewat?



Apapun yang penting, asas jangan dilupa, tinggi menggunung pun pendidikannya yang asas tetap perlu didukung ditingkat paling utama...hani dapat apa dia nak kalau dia dengar dan patuh arahan ammie, sekarang baca taklim adalah jadik tugas rutin dia tiap-tiap malam. Selesai solat dan baca taklim, mesti dia call ayah dan minta izin buka TV...selalu ayah izinkan...bertuah punya anak, mak tak benarkan, dia dapatkan consent dari ayah pulak!

video


P/s : Pak haji demamlah...risaulak saya...panas sesangat badannya malam tadi, dahlah tu dah masuk 4 hari pulak tu takleh melepas, biasalah masalah orang stroke, perutnya berangin jer, kejap2 kentut dan sendawa...risaunya....terasa pulak syahdu tengok dia tak sihat ni... dan tak tau nak buat apa, bagi panadol ajerlah...dalam demam2 tu, sempat bergurau kata nak mati dah kot...siap pesan2 kat Hani, kalau ayah mati esok, bagitaulah Uda, Angah dll....heheheheee kalau bergurau camtu, lama lagilah nyawanya kot...

6 cetusan rasa:

Zareda Norman berkata...

perkembanagn otak kiri dan kanan adalah sangat berbeza. Dulu kak zar pelik kenapa ada parents hantar anak pi kelas melukis, mewarna, main biola ler, main piano ler..

tapi sejak ika sekolah, kak zar dah faham sikit.. kelas kreatif macam melukis, mewarna adalah untuk aktifkan otak kiri. Kta org melayu suka tekankan pada otak kanan iaitu logik. kena hafal surah, kena hafal sifir. kena pandai membaca. Tapi bangsa lain seimbangkan perkembangan dua dua belah sebab tu mereka lebih advance.

Tahun ni kak zar nak hantar anak dara tu masuk kelab kanak kanak kat library seri kembangan tu.. biar dia lebih kreatif. Main games kat internet pun bolek galakkan perkembangan otak kiri.

Ummibatrisya berkata...

semoga pak haji cepat sembuh. :)

pandai hani :)

rajin pulak tu :)

astro ini ada jugak kebaikannnya, boleh mengajar anak kita bertutur dalam bahasa inggeris, akak cukup marah kalau batrisya alih bahasa ke bm

batrisya sejak dari kecil mmg faham dan boleh jugaklah bertutur dalam bahasa inggeris.

semenjak sekolah ini, makin baik bahasa inggerisnya sebab terpaksa, mostly kawan-kawan di sekolah adalah kaum cina dan india.

skrg laju aje kalau nak membebel dalam bahasa inggeris, sampai ummi pun naik geram!

payarumput21 berkata...

Salam...

Hmmm.. time kecik2 dulu saya suka tengok cerita the Muppet Show.. Seseme Street and yang seangkatan dengannye.. Memang bagus untuk yang nak belajar bahasa inggeris.. And.. sorang anak buah saya.. Jannah.. dia mula bercakap lambat.. bayangkan umur 4 tahun pun tak reti bercakap.. sampai kami pun bimbang.. but start2 cakap je.. semua keluar bahasa inggeris je.. hehehe.. sebabnya? selalu sangat tengok katun kat disney channel.. and baru ni.. bangganyer rasa bila dia terima hadiah.. terbaik bahasa inggeris di sekolah.. Umur? 7tahun.. :-)

Best tagline dia.."Eeeeee.. dont want! dont want! dont want!!!!"

Hijrah1429 berkata...

kak zar...

tulah, kalau kita tak tau, kita asyik tumpu pd penggunaan sebelah otak jer...sian anak2 terbantut kreativiti dia...Ika tak dihantar ke kelas pertahan diri ker?

********************

Ummi...

Tulah saya pun cadang nak hantar sek yg bahasanya english medium tapi sikit bercanggah dengan ayahnya yg nak anak masuk madrasah hafal Quran...ntah kecik sangat lagik...

************************

Payarumput...

Eii bestnya, kalau Hani gitu, fuhhh bangganya...ohh ada gak budak sampai 4 tahun tak pandai cakap yer???

payarumput21 berkata...

Jannah dulu cuma dengan neneknye je kat rumah.. tak de sapa.. so tak bercakap la dia.. makan kena tanya.. mandi kena tanya.. dia selamba je.. vocab pun kurang gaknye.. Memula tu ingat ada speech problem.. sbb anak2 sendiri by umur 18 bulan dah memacam yang boleh disebutnya.. Jannah? umur 4 tahun.. mcm budak 18 bulan ability bercakap nye.. Ntahlah...

Alhamdulillah.. sekarang Jannah tak begitu..

Hijrah1429 berkata...

Payarumput..

memang banyak jugak kesan budak membesar seorang tanpa adik beradik ni, macam hani ada masalah sosial dgn kawan2, dr segi bercakap takde masalah sebab saya dulu hantar dia rumah orang, cuma pergaulan dia kureng sikit...sampai di sek selalu kena buli, asyik nak jaga hati kawan jer...tpai bagus jannah ni yer...boleh berubah plak, terus jadik the best in english....bravo!

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP