Isnin, Disember 01, 2008

Hujung minggu


Assalamualaikum w.b.t


Hujung minggu ni ayah ada datang, siap bawak Uda sama. Maksudnya ada dua tetamu Angah, anak saudara saya dan Uda. Kalau Uda ada, Hani memang terlebih gedik sikit,

Hani tergedi2 tunjuk kat Uda buku2 baru dia



balik dari ikut ayah ke surau, ntah apa dia dua beradik bincang, terus hani merengek2 nak ke Fun Fair, digesanya saya, tanya ayah dia pun kata, kalau rajin layan, pergi jerlah, abng duk dalam kereta jer...

Dua-dua dah siap siaga nak tunggu ammie siap nak ke Fun Fair

Jadi malam tu, kami berlima termasuk angah pergilah ke Fun Fair sebelah Giant tu, orang punyalah ramai, camera tak bawak, sebab batery weak rupanya, lupa nak charge. So cerita jerlah...gambar takder, sakan hani dengan uda naik memacam, kopak RM 30 melayankan budak berdua ni. Sudahnya, Hani macam tak berani dah nak naik yang tinggi2, uda berani nak mencuba semua mainan tu tapi mak tirinya mana nak bagi anak tiri lebih dari anak sendiri kan?



Sudahnya ada token tak abis guna, sebab hani naik benda2 yang mudah2 jer yang guna satu token, macam keretapi, helikopter, dll. Sebab ayah bagi masa sampai 10.30, nak taknak saya naiklah jugak satu mainan ni, macam naik buaian konsep ayunan dia. Naik dengan uda, masa ni kami berdua jer, tak taulah napa orang tak minat naik benda alah ni.

4 token untuk kami berdua, rupanya punyalah menyesal saya naik, Ya allah ingat dia berbuai takat sikit2 ajer rupanya pusingan dia sampai 180 darjah, sampai rasa nak menggelunsur jer dari seat tu. Uda toksah cakaplah punayalah jerit, "makcik..makcik...". Saya tak boleh buat apa dah, terbayang Uda dok melayang jatuh menggelunsur jer dalam kepala ni, siap jerit2 pesan pegang kuat2...saya dia start laju jer dah tak boleh bukak mata dah. Takutttttt...



Sepanjang2 benda tu bergerak saya pejam mata, rasa nak jerit suh ane tu berhenti pun ada...sayup2 jer dengan suara hani dan angah kat bawah tu...menyesal sungguhlah, patut ikut jer cakap hani tak payah naik, bahaya...degil nak habiskan jugak token pi naik dengan uda...




Agak2 separuh masa benda tu gerak, saya rasa nak muntah pun ada, tapi tahankan ajer...peluh toksah cakaplah, meleleh2 sebab macam nak pitam kot? Walhal masa berayun laju tu punyalah berangin....turun2 ajer tobat taknak naik apabenda pun dah rasanya...yang uda pulak masa kat atas tu bukan main jerit lagi, tapi turun2 jer, makcik, kita naik yang tu pulak, nak?...cissss budak ni!




Lepas tu kasi abis satu token hani naik keretapi, terus kami chow sebab dah jam 10.30, ayah dah tunggu lama...sampai dalam kereta peluh taj henti keluar, sampai rumah terus carik minyak cap kapak, terus tido. Tak kisah kan ayah, hani, uda dan angah. Ntah jam berapa hani panggil suh buat susu, ayah lepak depan pc..hani buat aktiviti ngan Uda dan dia kalau ayah ada memang tido ngan ayah....diorang 3 beranak lepak kat depan jer...


Ni pagi minggu, dua beradik ni tak bangun2, letih ke Fun Fair, ammie plak malam tu, dah sakit kepala tak larat bangun, tengok baju pun diorang tak salin....

Ni hari sabtu, masa ayah sampai tu Hani pakai macam ni, Hani kena marah dengan ayah, pucat muka dia tak tau nak jawab, ayah marah sebab pakai seksi...ayah tanya, sejak bila pandai pakai seksi ni, nampak sepentot semua...tak malu ker...sudahnya hani muka cam cembeng jer....lepas ayah masuk bilik, dia cakap tulah ammie, napa ammie suh pakai???

Tulah, biasa baju gini pakai masa ayah takder jer, semalam tak sempat tukar plak....kesian kat Hani...biasalah maknya sesekali nak jugak pakaikan memacam kat anak darakan, dahlah anak sorang....lagipun kat rumah, kalau jalan takdelah pakai gini....tulah dah maknya jer semua, ayah mana ada banyak masa kat sini, nasiblah Hani kena dua imej.....bila ayah ada sopan ajer....

6 cetusan rasa:

payarumput21 berkata...

Salam..

Tau sangat apa rasanye naik kapal tu.. Last sekali naik tahun 1992 kalau tak silap.. rasa hilang semua isi perut bila berbuai laju.. eeeeee...

Sian hani.. sama je la kita dulu2.. kakak pun cam tu jugak.. but bila balik rumah "Cek" nye di Marang.. pandai la pulak dia bersopan santun..

HappyIrfa berkata...

salam kakwa..
adui nak pecah perut baca pengalaman akak naik menda alah tu.
sy kena sekali masa kat genting.
tobat x nak naik dah..rasa macam nak ilang nyawa..menyesal x sudah

sian hani..kantoi..ammie punya pasallah ni..hehe

aNIe berkata...

Salam...larrr...memula akak ingat blog sapa lah ni...rupanya blog hanisumayyah...

Lama akak tak dengar berita...anak2 dah besar dah sekarang ye...alhamdulillah

Akak ni dah lama tak ke FunFair...malas nak bawak bebudak ni...nanti abis duit...heheheh

Ummibatrisya berkata...

nak tergelak sungguh ummi baca pengalaman wa naik benda-benda itu :)

kelakar :)

sekali sekala berseronok apa salahnya, nasib baik tak terbang masa buaian tu pusing laju :)

mak tua ummi marah kalau kami panggil dia mak cik, kena panggil mak, katanya :)

ummi berani jugak naik benda-benda macam tu, kalau pi sunway lagoon habis semua mainan nak naik, rugu duit :)

Maryam Abu Ahmad berkata...

wow~ ada jugak le pengalaman kak wa.. :D

dulu2 teringin tapi takde orang bawa. sekarang dah tak berminat sebab saya penakut sangat! :D

Hijrah1429 berkata...

Payarumput21...

Tulah...sata pun menyesal tak sudah naik benda tuh! Sebab tak pernah naiklah tu yg ingat takder apa! Rupanya mak aii macam tu gayanya...takdelah naik2 lagi pasni...tutup buku ler...

********************

Happyirfa...

Tulah Irfa..sib baik gak akak yang naik, mula2 beli tu nak suh hani yang naik, tiba2 dia taknak plak, kalau hani yang naik tak taulah, mujur akak yg naik! Ha'ah..hani selalu terkantoi, tu tak cakap pasal solat lagi tu...., mesti kantoi, sebab dia masa ayah ada jer nak solat, dengan ammie, jawab dia..kejaplah2...


********************

Kak anie...

Oh..yer ker...sib baik saya komen kat blog kak anie yer...kalau tak takdelah terjumpa blog saya gamaknya! Selamat datang ke blog saya, tq...

Tulah kak anie, mengabihkan duit ajer Fun Fair ni, untung betul tokey nya nak2 nya yang jenis baling2 gelang masukkan dalam pin tu atau jenis teka2 tu, untung besar dia...
*******************

Ummibatrisyia....

takde seronoknya, rimas saya sebab banyak sangat indon ngan Bangla situ...mengikutkan kehendak hani dan uda jer saya pergi tu...tu yg sampai 'ternaik' benda tu, eiii tak ingin nak naik lagi...

Oh...panggil makcik tu sebab masa mula kahwin dulu saya takde anak lagi,kan? Tu sebab 2 anak yang sedia ada tu panggil makcik jer, cuma Zubair jer panggil ammie, Sofiyyah pun mungkin panggil ammie jugak kot....
*******************

Maryam...

eloklah tu Maryam..takyahlah kamu naik, membazir duit dan pengalaman naik tu pun bukan menarik mana....kalau akak dibayar suh naik pun takde akak inginlah....

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP