Selasa, Disember 02, 2008

Gaduh dengan budak tocang 2

Assalamualaikum w.b.t



Jam 10 lebih tadi saya gaduh ngan hani tau! Geram sesangat rasanya dengan budak sorang ni. Gaduh bukan sebab yang besar, tapi sebab tv. Yerlah sejak ada astro ni melampau2 dia mengadap Tv tau, hari tu kan cuti seminggu duduk rumah umi, balik tu dia 'balas dendam' tengok tv, kalau malam sampai tertido2 depan tv, kalau siang tu, selagi ammie tak 'bersuara' selagi tu dia mengadap tv.





Ammie bukan taknak tengok tv tapi sebab dia dah conquer tv, ammie pun buat ler kerja lain [hehehee mengadap pc ler apa lagi?], tapi takdelah sepanjang masa nak mengadap pc,kan? meletup plak pc ni nanti. Beberapa hari lepas siap dia buat perjanjian tau, sedap jer ammie dengar, dan ammie ikutkan ajerlah, tapi hani ni cakap mulut jer.."okay..kakak tengok siang, ammie tengok malam, malam2 kakak takkan kacau ammie, ammie nak tengok apapun boleyyyy". tapi bila sampai malam, dia boleh tukar cakap, "takperlah ammie kita tukar nak, ammie tengok siang,kakak tengok malam!" Eh...ni janji apa nih? Amboi, dia ingat ammie ni apa agaknya? suak suki jer buat perjanjian nak tukar2...




Hari ni kesabaran ammie makin meluap2, dia bangun sebelum azan subuh sebab nak susu, malam tadi ammie dera dia takleh menyusu sebab sebelum ke McD dan sebotol penuh, pastu gi McD dan makan semangkuk besar [dia sorang jer makan] bubur, tambah ngan fun fries, dan milo ais lagi tu...balik2 jer dia nak botol lagi, yang siang tak taulah dah berapa botol. Sejak ponteng sekolah ni menjadik2 dia membotol! Maka ammie pun melancarkan mogok taknak buat susu!





Subuh lagi lepas hisap sebotol, terus buka Tv tengok kartun, pujuk ammie nak remote sebab remote dah kena sorok dari semalam pasal penangan kartun jugaklah! Dia menangis bila ammie tukar TV9 yang belajar tarannum tu, habis rancangan tu terus sorok remote! Pepagi ni kasi canler tengok kartun, kesian plak,kan? Lagipun perangai ada baik, sebab jam 7 lebih dah pergi mandi sendiri [kalau tak sejak ada astro ni, dekat jam 9 dah kena marah baru tau carik jalan ke bilik air...]

Kalau dah mandi dan rambut kemas oklah sikit megadap TV,kan?



Sudahnya.lepas mandi dan sarapan cekodok, sampai jam 10 member masih mengadap kartun lagik...ammie dah jeling2 dah...sudahnya ammie tukar rancangan lain, dia bantai melalak...lama2 telinga bingit, buka lah balik 611 tum kebetulan citer Detectiv Conan, ammie pun layanlah jugak...mana tak anak minat kartun, mak eh pun samo minat!]

Tengok muka budak bangun sebelum azan subuh, tengok tang mata tu mengantuk dah tu!


Sejak astro ni ada, ammie takdelah tengok TV sangat, nak gunakan remote tu pun jarang, sampai hani lagi pandai fungsi remote tu dari ammie, nak2nya lepas Uda datang weekend baru ni, sakan Uda mengajarnya, dan2 tu pandai dah~ Hani dah pandai buka games dah, rupanya ada games bila langgan astro ni,yer? Lepas tu, dia dah pandai buka kartun dan tukar bahasa ke bahasa Melayu [bengang tau kita nak suh dia tengok kartun english], sebelum ni kami dua2 beranak tak tau fungsi tu....







Tengok, remote 24 jam kat tangan dia...geramnya...perangai pun sekarang lain macam...yerlah tengok kartun hari2....hari ni dari jam 6 sampai jam 10 tengok kartun [on-off jugaklah mandi, makan, menyusu (lagi?)]. Esok penamat, esok saya mula hantar hani sekolah semula sebab semua benda dah settled dan lama sangat dah kasi peluang kat dia rehat [2 minggu] so kali ni pulun belajar semula....takde kartun2 dah!






Penyudahnya, tertidur depan TV...hahaaaaa...agaknya mimpi pun mimpi kartun, kot?


Bila hani tido gini, kesian plak kat dia..teruk kena leter pasal hal kartun nilah...kalau ayah tau, memang kena pulang paku buah keraslah jawabnya..."hah, sapa suruh masuk astro?"

5 cetusan rasa:

Ummibatrisya berkata...

hani boleh jadi kawan batrisya :)

remote tu 24 jam di tangan dan ummi kena bebel baru tahu nak buat itu dan ini

dia lagi pandai pasal astro ni dari ummi :)

ummi ingat nak potong astro atau nak tukar package, ambil package yang tak ada cartoon :)

HappyIrfa berkata...

salam kak..
ha'ah.mmg ralit ler kalau dah ngadap katun.samalah ngan hero kenit kat umah tu.kawan xde,tv jelah kawannya skrg.asyik2 suh tukar bhs melayu..kdg2 sy cakap'xde bhs melayu'..hehe

Aku Bukan Bidadari berkata...

kak, dah pnjang rambut hani kan..

payarumput21 berkata...

Salam..

:-) bila dah lelap cam tu.. luluh jiwa.. kalau sebelum tu marah.. rasa mcm nak menitik air mata.. mesti kata.."kesian anak aku..."

Hijrah1429 berkata...

Ummi...

Betullah umii, sama jer nampak gayanya, memang dia lebih tau guna remote tu, saya pun cadang start januari saya nak tukar channel cartoon tu...

********************

Irfa...

Bolehler Irfa tipu2 masa hero kenit tu kecik dah besar nanti...hah tauler camana...hehehehe :)

************************


Tiara...

Ayra pun nanti leh simpan rambut panjang....macam2 fesyen boleh buatkan...mesti comel ayra nanti...:)

************************

Payarumput...

Ha'ah..memang kesian sangat rasanya, bersih jer kan muka bebudak time tido tu...saya memang tak boleh buang tabiat cium dan usap kepala dia masa dia tido... rasa bersalah pun ada...memang luluh jiwalah...rasa macam tak penuhi tanggungjawab sebagai ibu pun ada...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP