Khamis, Disember 04, 2008

Balik Kampung

Assalamualaikum w.b.t

Selasa petang tu lepas hani bangun tido kami pun balik kampung sebab nak hantar angah balik, ayah dia pun dah called sibuk tanya bila nak hantar angah. Saya pun yang baik hati balik sekali lagi, cadang nak balik hari jer, malam tu balik rumah semula, baju pun tak bawa, susu hani jer saya bawak.


Cuaca pun semua okay, hani pun mata dah segar bugar, perjalanan smooth jer dan tak mengantuk langsung masa saya drive [saya jenis cepat mengantuk kalau drive] sebab hani dok bergurau senda dengan angah dan sibuk jugak mabil gambar macam2 aksi.



Terasa-rasa macam hani baby lagi bila tengok gambar ni, tudung tu macam topi baby jer sekali pandang..haaaaiiii bilalah nak dapat baby ni....



Hani asyik nak bergurau sehingga angah pun boring, hani sanggup duk belakng tu sebab nak bergurau dengan angah...

Separuh perjalanan seperti biasa, WAJIB mencari toilet untuk hani, mujur setesyen minyak banyak,kan.......hissshhh..lama sungguh plak tu dia kat dalam....



Keluar jugak....kena paksa dengan ammie...brape lama nak tunggu daaaa...


Lepas dah keluar toilet [secara paksa rela sebab lamaaaa sangaaaaat] akhirnya keluar ambik gambar ni...hahahaa....ni muka tak puas melepas kot....


Sampai rumah mak Ngah [rumah angah], tak masuk, jumpa mainan ni main dulu...tu mainan sepupu dia...

Malam itu, tekak begitu kepingin nak makan ikan parang asam pedas, so sessi memburu asam pedas pun dimulakan selepas maghrib. Dan bagi memeriahkan sessi makan nanti, harus jugak mnegajak kakak saya dan anak2nya....kamera bawak dan sebagai seorang yang bukan blogger tegara, kamera seperti biasa adalah tertinggal dalam kereta...nak buat entry ni baruler teringat, awatler tak ambik gambar...kami makan asam pedas tenggiri, tetel, pari dan kepala jenahak...fuhhh..lega apa yang diidam telah disempurnakan....



Sarapan pagi....ubi kayu...mak cabut ubi yang mak tanam januari lepas, dah setahun tanam kecik jer isi dia...ni sebatang yang dicabut ni, sikit jer,kan?








Semasa di rebus...ohh isinya sangatlah empuk, sangat sedap dimakan panas-panas bersama sambal tumis ikan bilis dan pagi tu jugak mak saya buat kan kelapa muda yang diparut campur gula..perhhhh..makan pulak secara berjemaah [import kakak saya, iaitu mak si angah] bagi memeriahkan sessi memakan ubi rebus!
Oh yer...memandangkan kerakusan saya nak makan, kamera ker hapa ker..semua lupa..

2 cetusan rasa:

Ummibatrisya berkata...

sedapnya asam pedas dan ubi rebus :)

Hijrah1429 berkata...

Ummi...yup sedap, kan? menyebut dan menulisnya pun dah membuatkan air liur meleleh...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP