Selasa, November 18, 2008

Berbaloi ker?

Assalamualaikum w.b.t



Disember ni saya akan bercuti sampailah awal Januari, maknanya sebulanlah. Hani pulak tetap ke sekolah, sekolah dia mana ada cuti-cuti, kan untuk ibu-ibu bekerja. Masa saya masukkan dia ke sekolah April lepas, masa tu kan saya kerja lagi, jadi saya ambillah pakej dari 7 am-6 pm, termasuk cuti sekolah.



Masa tu saya tak nampak kesannya, sekarang baru terasa, rupanya, pakej tu sekolah cuti pun kena bayar jugak, walaupun tak hantar anak. Jadinya kena fikir banyak kali jugak kalau nak cutikan hani, RM 380 basic bulanan tu tetap kena bayar yer puan-puan, cuma bulan nov/dis ni takdelah saya kena bayar OT cikgu jaga Hani luar dari masa pakej tu...jimat banyak ni...



Disebabkan nov dan dis pun kena bayar, dalam rela paksa saya hantar jugaklah hani, tapi dah terasa lah pulak kebosanan kalau tinggal sensorang kat rumah, penting kehadiran anak dara tu mengisi kekosongan. Cadangan asal hari tu kan saya bawa mak saya duduk sekali, dan saya nak belajar menjahit, duit yuran hani tu jer saya transfer untuk yuran belajar menjahit ni. Siap dah survey gitu, RM 500 satu pakej, kelasnya dari 8 am- 5.00 am...sesuailah dengan waktu sekolah hani, takde had masa kelas ni, belajar sampai pandai, RM 500 tu ada macam2 pakej, saya nak ambil pakej 5 jenis pakaian, bolehlah pilih nak jenis apa, saya akan ambil kurung tradisional, baju kanak-kanak, kebaya moden, ntah apa lagi, nantilah saya tengok...semester depan boleh ambil pakej lain plak-langsir, comforter, patch work pulak...waaaahh berangannya nya saya...


Tapikan, bila memikirkan semester depan nak ke luar negeri [waah macam best jer bunyinya, walhal tak tau ke mana pun lagi, jangan2 negara seberang jer, :p] terpaksalah macam rasa nak tangguhkan ajer, sebab nak jugak simpan2 duit sesikit kotler ada yang tengok2 berkenan nanti, takdelah melopong ajer...makan tido dah ditanggung, takkan taknak gunakan peluang bershopping kenang-kenangan...peluang datang sekali seumur hidup haruslah direbut bersungguh-sungguh,kan...



Apapun, nanti2 saya fikirkan sebaik-baiknya, sebab next semester ada lagi sekali cuti semester kan...tiba2 rasa macam kejapnya belajar, dah habis satu semester dah, ada 12 bulan jer lagi nak bermalas-malasan pagi2 yang takde kelas tu...pehhhh nikmatnya, bila lepas hantar Hani sek landing atas sofa bukak kipas on TV tengok Malaysia Hari ini....[saya suka sangat kalau Abby jadik hostnya] rasa lega tu berbaloi betul terutama bila bayangkan betapa terkejarnya saya masa bekerja dulu, tak sampai pej lagi, PA boss dah call hp suh masuk bilik boss. Eiiii phobia bila fikir kalau maklumat perkembangan kerja tak hujung jari, tak update dgn budak2 tu, mau rasa nak hantuk kepala kat dinding...sekarang??? Tenang dan takde gangguan, hp pun ntah kemana-mana sy campakkan....bila perlu baru tercarik2...tapi kalau gi off nampak muka boss phobia tu ada lagi tau....rasa macam ada benda jer dia nak tanya...terbayang2...



Oh ya, cakap pasal Hani ni, saya belum buat keputusan akhir lagi samaada nak kekalkan dia kat sekolah tu atau cari sekolah lain. Secara dasarnya saya sangat selesa dengan sekolah ni, saya suka dan selesa juga dengan guru-guru Hani, dan saya rasa banyak perkembangan yang baik berlaku kepada Hani sejak dia sekolah ni. Saya bukan memerlukan dia menjadi begtu sempurna tetapi sesuailah dengan kemampuan dia.



Walaupun saya tau, ada juga cikgu cerita-cerita, yang kelas English hani pemalu, dalam pergaulan hani selalu mengalah dan hani juga ada cerita versi2 yang macam dia dibuli oleh kawan-kawan, tapi saya rasa kalau saya pindahkan hani, saya bimbang nanti dia perlukan masa untuk sesuaikan diri lagi, kalau kekal di sini, kawan-kawan dan guru semua dia dah biasa dan dia boleh terus belajar.



Namun di aspek lain, saya teringin juga nak menghantar Hani ke Smart Reader, cuma lokasinya agak jauh sikit, ada satu pusat di bandar, dan ada yag lain pun jalannya agak lari dar laluan saya nak ke kelas nanti dan saya pun sudah membuka laman webnya, terasa macam Hani agak susah nak bergaul nanti...sebab kebanyakan guru dan pelajar berbangsa lain, yang hani tak terdedah sebelum ni. Ada satu Smart Reader yang Hani sesuai kot tapi di Nilai pulak. Itu memang mustahillah jugak.



Bila fikir secara mendalam lagi, Hani bercita-cita nak jadi doktor sejak 3 thn lg, ayah sakit hari tu kan selalu tengok doktor [tak tauler dah perlu ker sekarang ni saya tekankan dan sediakan kemudahan ke arah cita2 dia tu dan patutker kita percaya dengan cita2 kanak seusia 5 tahun ni] tulah kalau boleh dan kalau benarlah dia betul-betul nak jadik doktor saya pun seharusnya menyokong dan membantu dia sedari kecil lagi [dan inilah juga mendorong saya beli buku grolier w.pun gigil tangan keluar cash 3k] cuma saya teringin jadik macam anak kawan saya bekas pensyarah poli [bersara awal] yang masukkan anak ke madrasah sehingga jadik hafizah dan kemudian masuk darul Quran kemudian ambil medic di UIA sekarang, insyaallah bakal jadi seorang doktor yang hafaz Quran, dan berpurdah jugak [di luar kampus]...suka saya dengan kak long ni...lembut & tertib orangnya...



Saya pun kalau boleh nak Hani ke arah agama dan pada masa sama jadi profesional, ada ilmu walaupun nanti kalau kahwin [kalau boleh nak jugak Hani kahwin awal biar selamat, ramai sangat puji muka Hani lawa ada lesung pipit takut ramai ngurat bahaya tu [jauh dah fikir saya ni] takper kalau dia nak jadi surirumah jer, tapi belajar mesti sampai tahap yang tinggi...untuk didik anak-anaknya, wah cucu-cucu saya nanti...ceeeh berangan lagi...so tak taulah nanti2 saya bincang dengan hani nak sekolah mana, buat masa ni biar dia habiskan belajar di murni ni...

4 cetusan rasa:

zino berkata...

semuga cita cita hani nak jadi puan doktor akan berjaya..

zareda berkata...

salwa
berangan tak pe, bukan kena bayar pun dan secara psikologi nye dari angan angan tu lah akan kita usahakan untuk menjadi kenyataan kan..

izawani/JEEN berkata...

Arghhhhh... tak beh la tak ada citer patung cendana lagi... hahahaha...

Serius serius... semoga salwa bahagia biar apa pun pilihan... dan semoga tabah mengharungi dugaan nanti...

Hijrah1429 berkata...

En Zino..

insyaallah

Kak zar...

haha...best berangan ni, tu saya punya berangan sorang2 jer, yg bapaknya tak tau lagi apa angannya...biaq pilah..


Kak wani..

Hahahaaa..malu wey...patung cendana dah bernyawa dah...
Kak wani, maleh nak cakap ah, kang kak wani gelakkan saya...kita tutup citer tu sebab saya tau ramai boleh ramalkan apa keputusan saya...nanti2 kita YM jer...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP