Rabu, November 12, 2008

Hari ini dan saya dan hani

Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih atas kata2 sokongan dan komen membina. Saya okay, masih okay, dah lebih sebulan hidup tanpa suami saya dah boleh sesuaikan diri sebenarnya cuma hormon hari ni menggila sikit maklumlah PMS...


Saya tension dengan laptop pak haji tu sebenarnya...sambil menaip tu dah tak tahan sangat saya menyumpah2 laptop tu w.pun banyak jasanya sebelum ni. Dah lama sebenarnya dia ada buat hal tapi saya boleh control lagi. Tapi dah 2/3 hari ni buat hal sampai terjejas saya tak boleh nak buat proposal tesis. Mangkuk ayun betul!


Minggu lepas dia buat hal saya dah bawak repair dan ingatkan sebab virus, saya beli ori anti virus, lepas tu buat hal lagi, saya bawak jumpa technician tu, depan tech tu dia tak buat hal, balik rumah dia buat hal. Masalah laptop tu...bila saya taip ....pakai dua jari jerlah kan, tapi respon dari keyboard tu macam ada 10 jari pulak menaip, sana berclick, sini menyala, sudahnya macam2 arahan dia dapat, saya yang pening, banyak kali jugak apa saya taip hilang, kalau word tu bolehlah undo, tapi kalau dah tertutup terus program tu, memang sakit jiwa! Nak update blog lagilah sengal...langsung takleh...melainkan dengan kesabaran tahap paling tinggi, tu pun cepat2 taip dan macam saya, yang dah boleh baca ragam dia saya taulah nak handle...tapi mana tahankan...dalam hati memang saya geram kat pak haji sebab masalah laptop dia ni dari dulu dah problem....tapi dia tak repair, dapat kat saya...tambah kronik....


So tadi saya bawak terus ke Acer service centre, saya suh check keyboard sebab budak kedai komp senawang cakap takde virus. Punyalah bengap budak acer tu dia check dia boleh cakap bukan sebab keyboard tapi sebab virus, dia suh reformat. Saya terus ke TESCO cari kedai komp dan hantar untuk format. Lepas hantar, saya ke McD makan bubur...tak habis bubur dia dah call kata masalah keyboard, sudahnya pi mai pi mai tang tu, ke Acer semula, dan terus order keyboard baru, jumaat atau isnin baru leh siap.


Kerja banyak, macamana ni? Pejabat tak sesuai dah nak guna komputer, rasa macam dah terasing pulak...lagipun komputer saya budak baru dah guna. Nak tak nak terpikir PC saya yang kat PD tu...saya pun sms pak hj just cakap saya nak pc tu, laptop rosak hantar servis, dia kata dia di serting, so saya dan-dan tu gi sekolah hani [jam 4] terus ambil dia terus pecut ke PD. Tulah citer saya hari ni, lepas ambik PC kami dua beranak jalan-jalan ke Teluk kemang, turun dari taman rumah kak aza jer terus masuk dataran kemang tu, hani yang beria nak ke pantai...



Boring jugak duduk kat pejabat baru saya ni sorang2, jadi pekerja dan jadi boss...hahahaa nilah pejabat saya merangkap tempat belajar saya, dapur saya ubahsuai lepas pak haji takde ni, kami dua beranak bukan ada aktiviti makan2 sangat, makan pun meja kecik hani kat depan tv jer...kalau ayah ada dulu takde can makan kat depan.....so dapur ni dah jadik pejabat saya lah...




Ni pejabat hani, saya letak kat depan supaya tak kacau ami, buku2 dia semua saya pindahkan dari bilik dia ke ruang tamu, jangan tengok tv jer, time belajar kena belajar...buku2 ni banyak dari set grolier ditambah buku2 sendiri...harga buku2 ni kalah harga buku ami...



Dan diperkenalkan anak kak aza yang terbaru, hani Sofiyyah, melepak putihnya pulak, pipi masyaallah tembam...jeles saya tengok kak aza dapat baby ni....ada macam rupa hani sikit masa kecik, bila cakap dengan kak aza dia jawab...mestilah, kan kakak dia...



Hani teruja nak membuai hani sofiyyah, saya boleh ambil gambar sebab kak aza kat dapur menggoreng sesuatu untuk hani...

Ummie yang baik [dah 48 hari] sempat menggorengkan nugget buat bekal anak tirinya, panas2 lagi tu...



Ammie dan hani, ambil gambar sendiri pakai self timer, sebab kurang sangat gambar kami berdua dan gambar saya lagilah kurang sebab takde sapa nak ambilkan, hani boleh ambil tapi masalahnya dia taknak tak sporting langsung...


Senja yang menenangkan, dah nak maghrib baru kami balik ke seremban....lega dapat bawak kereta jauh2 laju2 sambil buka cd anuar zain .....



Kak aza tadi macam nak tau dan nak korek apa yang terjadi antara saya dan pak hj [sy gerenti pak hj takkan cerita apapun kat dia], tapi saya tegas jer jawab, takde apa2 dah...bila nak datang lagi ni, dia tanya, takkan datang2 lagi kot...saya jawab macam tu jer....ego betul jawapan saya, tapi untuk meninggalkan sesuatu buat dia berfikir2 saya cerita hal hani demam rindu ayah....biar dia tertanya2 sendiri....dan boleh citer kat pak haji....


Semalu melata ditaman singgahsana

Pohon cemara berbalam cahaya

Rindu saya ciuman ayahanda

Gelora rasa dipendam saja

4 cetusan rasa:

zareda berkata...

set buku grolier hani tu macam Zulaika punya.. bagus set education ni.. macam macam ada.. reganya pun MasyaAllah.. separuh gaji tu..

harap harap semuanya dipermudahkan.. jangan tension sangat.. spend time baik baik dengan hani ok..

zino berkata...

cantik juga opis baru dia kat dapur tu.. kena lap selalu tu nanti takut berjelaga hehe

Ummibatrisya berkata...

salam,

suka ummi tengok lesung pipit hani :)

ummi pun ada lesung pipit juga, tapi sikit aje sebelah kiri, batrisya selalu jeles,

selalu dia panggil2 burung minta patuk kat pipi supaya pipi dia berlubang :)

pantun kat bawah tu rindu kat ayah ke?

jangan marah ye :)

baca kisah kak aza, teringat mak tua ummi :)

AZWA berkata...

comelnya gambar baby tuuu...tembammm..agaknya ada tak lesung pipit cam hani tu??

set grolier tu azwa pun tak mampu hehehehe, azwa belikan set vcd mickey mouse untuk anak2 belajar bahase inggeris, setakat ni berkesan la jugak.

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP