Sabtu, November 22, 2008

Rindunya...

Assalamualaikum w.b.t




Malam tadi public speaking berjalan dengan lancar walaupun masa nak mulakan public speaking tu rasa macam nak ketar jugak, public speaking [perucapan awam] tu secara fitrahnya takdelah susah mana cuma artikel 25 mukasurat yang diberi pada saya tu tu sangat mencabar minda sayalah sebab, ia dipetik dari sebuah buku terbitan Yale Univercity berdasarkan kajian mereka, tajuknya pun ntah apa2, Interest Group Activity and Legislature : Corruption, Campaign Contribution and Lobbying... hapal lagi tu, dahlah kami berempat jer, maksudnya ketiga2 panel tu sentiasa bertenaga, tak sempat diorang nak boring sebab baru nak panas enjin jer selesai dah empat2 nya. Tapi semua panel sibuk setiap sorang nak tanya 2/3 soalan. mampusss nak menjawabnya.




Haha...kooo kalau bagi jawab in BM mau tak cukup pulak 10 minit tu...sebab baru abis exam ni kan banyak membaca dan banyak idea...tapi sebab nak menjawab in english dapat pulak dia tanya macam2 soalan, antaranya opinion kita berhubung konsep lobbying dan campaign contribution yang dibuat dalam pemilihan presiden di US tu elok tak kalau dilaksanakan di Malaysia, what is your opinion, pn Salwa...heheheeeee mula tu senyum jerlah...pastu pepandailah goreng...macamana agaknya kurang tak rasuah di malaysia kalau rasuah tajaan mereka yg beri rasuah ni jadi legal..tak jadik kesalahan bagi legislature utk terima fund during election season.... ntah gituler, sengsara jugaklah, dan tambah sengsara sebab, saya hanya mula baca artikel tu bermula jam 2.00 [balik dari exam semalam] sampai jam 6 jer....dah tu menyelit buat entry blog plak tu..., ntah apa2 lah, pastu kan masa minum lepas sessi tu, panel2 tu cakap takper semua okay [legaaaa lah saya yg memang krg sedia, tp macam confident jer], diorang pun cakap artikel kami tu memang susah nak faham...selain dari kajian tu dibuat dengan senario di US, bahasanya juga sangat berbelit, bahasa level PhD...kalau bagi artikel Dr Mahathir ker, Tuanku Abd Aziz [naib presiden DAP] ataupun artikel tulisan ahli akademik universiti tempatan tentu lebih senangkan...ntah panel2 kat HQ ni tinggi sangat expectation diorang ni...




Petang ni nak ke KL hantar tugasan, pastu ke de palma semula....sebab malam ni ada discussion dengan 5 jejaka sekursus tu..hah camana nak elak bergaul dengan lelaki, senario kerja ni memanglah gitu..tengah2 malam dengan lelaki ni normal sangat...kalau tak pergi kang, dahlah saya 3 sessi ceramah saya absent [exam], tak tau soalan apa masuk, nak taknak kena jugak joint bapak2 orang ni, kita ni pun bukan kuat iman, tulah pasal kalau ada suami tu adalah banyak kebaikannya, diorang pun malu nak ajak keluar makan malam2 ker...[masa kerja pun macamni gak suasananya], habis kerja lepas tangkap orang tu, tak kisahlah samaada 2/3 pagi pun, sebelum/selepas arahan utk siasat selanjutnya, isi perut dulu...fund saya yg kontrol, anak2 buah dah penat2 kerja lapangan [tgkp org] bg semangatlah sikit, saya pun kena turun sama bagi diorang rasa dihargai..apapun pokok pangkalnya dilemma saya banyak...sampai satu tahapkan, peliklah nak cakap tapi hakikatnya malam2 kan kalau ada kerja, dan kalau pak haji keluar 40 hari, saya tersangatlah perlu ada suami....saya dah fikir dah tak boleh saya ni kalau tak bersuami...mudarat nanti...lainler saya ni duduk diantara 4 dinding....jaga pandangan jer..


Nantilah sambung lagi....



p/s : tajuk rindu tu sebenarnya dah ada rasa rindu utk berkumpul sekeluarga, dah lama sangat dah kami bertiga tak kumpul bersama, tadi pak hj call nak balik sini pagi ni, saya 'paksa' diri cakap jangan balik, sebab nak siapkan tugasan ni dulu, pastu nak study utk mlm ni pulak, w.pun dalam hati tak sabarnya, dari 9 Nov, dah berapa hari tu tido malam sensorang jer, waahhh kagum tu dah lebih 40 hari tu...eh eh..takdelah berdua tapi cuma dengan hani jerlah... de palma ni kan atas bukit, jenis challet, nakmsuruh pak hj datang pun tak sesuai dengan keadaan di, w.pun diorang sediakan buggy boleh angkut tapi pak hj ni kejap kang nak ke masjid, menyusahkan dia dan menyusahkan saya plak kang nak melayan mood dia yg tak elok kalau tak dapat solat jemaah kat masjid, tapi nampak swimming pool mesti hani seronok..tapi sapa mau jaga dia, kelas dah habis tapi masa discuss tu sapa mau jaga dia, baiklah dia duduk dengan ummie sajork....selamat...mak dia pun boleh enjoyyyy...enjoy studylah beb!!! Nak dapat aras 4 lah katakan...

2 cetusan rasa:

Zareda Norman berkata...

salwa

nampaknya gelora puting beliung tu dah kembali tenang dan aman damai..:)

memang bahagia tu kita kena cari, kalau kita tak boleh ubah org tu, kita ubah diri kita..

kak zar pun happy baca entry kali ni..sedih kalau ada masjid yang runtuh..

Hijrah1429 berkata...

Kak zar...

Susahlah kak zar, bila saya dah macam nak cerai, pak haji pulak nampak dah okay...bila kami bincang2 semula, ada rasionalnya jugak dia lari balik malam tu..entahlah susah nak kupas...sy pun kebengongan, dan tak taulah apa pasal jadik macam ni bila gaduh...

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP