Jumaat, November 14, 2008

Rahmat Allah swt

Assalamualaikum w.b.t

Di sebalik kedukaan selalu terselit kegembiraan. Bagitulah agaknya indahnya setiap perancangan Allah pada setiap makhluknya.


Dalam kedukaan sekalipun, life must go on....sejak 9 syawal (9 oktober) ayah meninggalkan kami dua beranak banyak sungguh benda berlaku dalam hidup saya.


Macam2 kaedah 'pelarian' yang saya buat bagi memeriahkan kehidupan kami dua beranak. Sejak duduk rumah kami ni (Julai 2006) kami dua beranak (ayah tak tengok TV) bersabar menonton TV3 sahaja kerana saya dah cuba beli 2 indoor aerial tu tapi tetap hanya dapat TV3 sahaja.


Maka sejak itulah kami hanya setia menonton TV3 walau apapun berlaku dan best macamana siaran TV lain sekalipun. Usaha untuk memasang aerial dibumbung juga tak pernah mendapat sokongan ayah. TV melalaikan....ada jugak betulnya dan sesuailah dengan kesibukan kerja saya suatu waktu dulu, maka TV tidaklah membawa apa-apa makna sangat...


Tapi baru-baru ni masa mak saya ada, saya tengok dia macam boring jer tak dapat tengok rancangan2 agama TV9, terutama rancangan mengaji bertarannum jam 6 tu, dia pun pelik sebab dapat TV3 jer dahlah TV pattern lama beli di Makro 4 tahun lepas bersaiz 14"...ketinggalan sungguhlah....


Maka satu hari dalam 2 minggu lepas demi mak saya, saya ke kedai hardware nak beli aerial luar dan nak suruh dia pasangkan sekali. malangnya aerial kedai tu hanya utk dijual takde servis pemasangan. Tapi tokey tu bagi nama Ah Peng tukang pasang aerial. Balik tu terus call ah peng dan dan-dan tu dia datang, apek tua jugaklah pakai seluar pendek bawak cucu kecik sorang naik motor buruk jer....kelakar dan peramah orangnya....


Lagipun ah peng ni duduk sebelah taman ni ajer, di kg baru paroi....rupa2nya ah peng kata, tempat kami ni memang susah dapat channel sebab dekat gunung angsi dan bukit putus...kalau dapat pun tak berapa terang. Dia kata pasang astrolah, dapat terang siap tunjuk rumah situ majoriti ada astro...oh patutlah...saya ni jer tak sedar benda2 ni....


Tapi saya tetap nak pasang aerial jer, tapi ah peng cakap pasang aerial RM 170...weyyy mahalnya...aerial jual kat kedai tadi tak lebih RM 50....upah pasang seratus lebih pulak....so astro berapa u charge? RM 50 jer...hah..murah jer...yerlah saya ni takde ikuti benda2 ni, dah terkejut tergempar camni barulah tau kos pasang astro murah jer....[pastu baru dapat tau ada gak yg pasang free, yer ker?]


Dipendekkan cerita, saya pun kata pasang jerlah, since ayah pun dah takde dan Hani pun terpancar kegembiraan bila dengar nak pasang astro maka saya pun melaburlah untuk kegembiraan si anak. Sebenarnya saya pasang astro ni supaya hani tak kacau saya study dan hasilnya memang benar...leka sungguh dia tengok Playhouse disney dan animal planet, setakat ni tu yg dia minat sangat, dia belum tengok saluran lain lagi menarik kot...cuma malam tadi saya barulah terbuka astro ceria ada rancangan tomtom bak..dan hani suka jugak....lega saya takde kacau ammie study sangat...tapi sekejap2 datang menempel tu biasalah...


Saya pun takde sempat nak belek saluran yang ada w.pun dah lebih seminggu ada astro ni, hani jer yg saya bagi tengok dari jam 8 - 10 malam sebelum tido tu...macam best jer...takpe cuti sebulan ni bolehler relax tengok tv...habis belajar nanti saya potonglah astro ni....


Saya transfer kos bil handphone dari minutes plan pakej RM 83 tukar ke RM 50 sebulan sejak belajar ni sebab dah kurang buat panggilan dan tambah RM 20 utk bil bulanan astro ni...ditambah pulak Hani tinggal berdua dengan saya, kesian kat dia balik2 dengan saya, kasi life dia berwarna sikit dah 3 tahun tengok TV3 jer, sampai balik kg bila tengok rumah makwe banyak channel dia bisik2 tanya saya, rumah makwe ada astro ker? walhal tu semua saluran biasa sebab dia tak pernah tengok dia ingat tu astro...dulu dia nak sangat tengok astro (kawan2 sek dia ramai citer pasal astro ni..bebudak sekarangkan) sampai keluar dialog , "ammie...kalau ayah mati bolehlah kita masuk astro,kan.." sebab ayah kan tak bagi masuk2 astro ni...


Dan perkembangan positif jugak, Hani sejak baik demam tu, telah bertukar susu kepada susu Nugrow ...berhasil jugak saya tukarkan susu lepas berusaha 2 tahun dan macam2 susu saya dah beli...Hani sejak baby minum lactogen sampailah umur 3 tahun tak mau tukar, sampai umur 5 tahun minum lactogen 3 tahun, dan alhamdulillah allah mudahkan kali ni dia nak susu tu lepas berjaya melawan rasa nak muntah dekat sejam, lepas ammie psycho dia berjaya jugak akhirnya....


Dan satu lagi rahmat Allah ialah dalam saya tak boleh fokus untuk belajar rupanya sikit yang saya belajar tu saya dapat curahkan semula, dan assignment keseluruhannya ada 3, 2 individu dan 1 kumpulan, yang presentation indv dapat 16/20, group 16/20 dan tugasan individu yang saya buat macam nak gila meroyan sebab guna laptop yang keyboardnya biul saya dapat 19/20..yg ni sungguh tak sangka..kiranya dari 60% dah ada 51 %, cuma tunggu result 40% yang exam pagi tadi dan dua soalan saya yakin boleh score cuma satu tu macam otak tak berapa jalan ditambah masa tak cukup...kalau dapat 25% pun alhamdulillah dah...


Saya cerita ni bukan sebab saya ni pandai sangat tapi saya nak cakap pasal rahmat Allah pada hambaNya seperti saya ni yang tak pernah putus walaupun pada msa sama tak putus diuji... dan saya tau dikalangan 3 wanita dalam kursus saya ni usaha 2 lagi wanita tu mungkin 300% lebih dari saya [sebab saya lagi banyak termenung + bersedih dr study] tapi allah beri saya lebih 4 markah dari kedua2 mereka...cukuplah 4 markah tu...usaha saya pun bukan apa sangat...cuma malam tadi saya tido sejam jer...tu pun sebab temankan Hani merengek...power tak...saya ni memang tahan mata kalau tak tido...lagipun paper law ni saya minat, dan lagi saya ni kan bekas wartawan kalau dapat soalan yang suh 'bincangkan' pro and cons saya menang suka...hehehee......

2 cetusan rasa:

Maryam Abu Ahmad berkata...

terbuktilah "innama'al 'usri yusra.."

:)

Ummibatrisya berkata...

salam,

Allah dah rancang segalanya kan :)

cuba amati banyak kegembiraan yang Allah berikan selepas segala dugaan yang salwa lalui :)

so jangan sedih-sedih lagi, anggaplah itu satu cabaran untuk wa lalui dalam hidup :)

siaran astro skrg dah banyak improvement, kalau wa tak nak hani tengok sesetengah channel yang tak sesuai, wa boleh letak password :)

ummi paling suka astro oasis (106) hallmark (702), ada oprah, dan macam-macam yang sesuai untuk tontonan keluarga dan rancangan masakan (703). itu belum tengok discovery channel lagi, lagi best! kagum kadg-kdg2.

ummi marah kalau batrisya tengok channel 104, yang ada AF, sehati berdansa dan macam-macam lagi cerita yang sungguh memalukan untuk di tonton :)

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP