Isnin, November 24, 2008

Izinkan saya...

Assalamualaikum w.b.t

Izinkan saya nak melepas lagi apa yang terbuku di hati...dada saya sesaklah...sempit rasanya, air mata pun rasa macam kalau dilayan boleh tertumpah kot......tentu tertanya2 lagi, larr apa pulaknya hal kali ni?


Saya kesian sangat-sangat-sangat dengan diri saya. Kalau saya berdiri di satu sudut dan melihat diri saya dari kejauahan saya pun akan kata, alahai napalah budak ni, tak sedar2 diri...

Saya selesai exam jam 12.30 tadi, 3.30 jam menulis tanpa henti...entah kenapa saya rasa takanan untuk buat yang terbaik dalam PTK ni begitu tinggi sekali. Bukan ada sesapa pun yang saya nak bertanding, kalau tak dapat baik pun bukan kena buang kerja, tapi dari semalam siangnya, saya berkurung di hotel lepas ayah balik, sampailah ke pagi tadi, saya dok study-blog-tv-study. Pendek kata saya tido sekejap2 jer, berhenti solat, makan pun saya keluar untuk makan malam ajer, minum dan makan tengahari semua saya skip jer.

Tambah2 sebab empat kelas saya 'tuang' sebab saya exam, maka saya terpaksa baca notes jer, walaupun ada 12 soalan dan kena jawab 5, tapi saya takut ambik risiko utk baca 5 topik, mana tau sampai kat dewan otak stuck pulak, maka saya baca jugak kesemua notes, dan cuba hafal sebanyak mana yang boleh. Tambah2 otak pun dah letih 2 minggu ni asyiklah study non stop. Tiso memang dah jatuh nombor ke berapa dah...muka semua naik jerawat kecik2.

Tapi tu saya tak kisahlah, utk berjaya kenalah usaha. Saya hantar jer kertas jawapan tadi, terus ayah call dah tunggu kat bawah, maka saya terus pergi jumpa dia dan ambik hani bawak ke bilik utk kemas2 beg dan check out. Takde rest langsung di situ [dahlah bilik dan kaunter semua melibatkan tangga dan berbukit, kena turun naik]. Sarapan pagi saya tadi sungguh tak selera, macam saya kata tekanan exam tu terasa jugak...

Jadik, bila tanya ayah boleh makan jap tak, dia benarkan saya bawaklah hani suapkan dia makan, saya makan sikit jer sebab saya nak kejar masa takut2 ayah nak solat zohor tak sempat. Tapi alhamdulillah sebab saya makan sikit cuma layankan hani jer, betul2 kami sam[ai masjid azan berbunyi.

Masa kat dalam kereta ni pun dah letih teramat, sebab dari jam 2 am saya berjaga, cuma tido lepas balik dinner [ 9 malam] pastu takde tido2 lagi, maka wajarlah saya mengantuk dan lepas 2 minggu study-assignment-ulangalik ukm-de palma-seremban, memang patut seoarng bernama salwa itu penat!

Ayah pulak tanya nak solat kat rumah ker kat sini, saya cepat jawab kat rumah sebab baju saya kan saya kata 'persiapan pakaian saya tak cukup', memang ada benda di badan yg kesuciannya diragui, malah saya kalau berseluar saya agak was-was sikit, najis sebab asyik ke toilet masa exam, tambah2 ada sembahyang jenazah dan ramai sungguh orang di masjid tu, hishhh memang leceh perempuan ni, ...ini jarang berlaku sebab saya selalu kalau jalan dengan pak hj pakai jubah, dalamnya ada baju lain, nak solat tanggal jubah di luar ajer...

Sudahnya, pak haji risaukan saya sebab saya tak solat, semua dia taknak singgah, cadangan nak tengok kereta mini dia di bengkel tak jadik, dengan dia2 nak makan pun dia senyap jer, sebenarnya saya lapar sebab kan saya hanya suap hani, saya makan sikit sesangat....tapi pak haji terus balik lalu jalan dalam tu, jauh jugak rupanya.


Yang jadik saya kesian sangat dengan diri saya bukannya apa, dalam kepala dah terbayang dah balik ni, lepas solat, saya nak ajak dia keluar makan, saya nak belanja, lepas tu bolehlah ke bengkel tengok kereta mini dia, sambil tu kiranya bolehleah saya happy-happy sikit dah habis exam,kan?

So, saya cakaplah kat dia camtu, wahhhh tau apa jawapnya? Huiiihhh ikut hati saya memang saya nak marah depan2 dia jugak, dia jawab dia nak balik pd terus lepas ni!!!lepas gaduh sebulan lebih, dia hanya balik rumah saya sekali [malam yg mula2 tu yg saya jadik patung cendana tu], lepas tu ada balik sekali sekejap antara maghrib-isyak dan sekali lagi hari sabtu baru ni yang saya bawak dia ke KL hantar assignment tu dan kami terus bermalam di De Palma....hanya tulah kiranya bermalam sekali jer di hotel tu, tu pun kan saya banyak berjaga untuk study untuk PTK ni....[malah bilik saya ni katil single 2, beb...takkan nak bersesak2 plak]

Maka patut tak saya mengharapkan malam ni suami ada? Bukan untuk saya jer, tapi macam saya cakap, dah lama sangat kami tak berkumpul sekeluarga [w.pun keluarga kecik] tapi lain lah pulak versi dia...

Yang saya dapat jawab dalam keter saya tadi hanyalah.."takperlah kakak, lepas gaduh ni langsung dah takde prinsip keadilan..,kalau cakap banyak nanti lain jadinya, baik ammie diam2 jer,kan kakak?" katanya, ada jemaah masturat [wanita] yang keluar kat surau taman dia, dalam hati saya bukan jemaah datang rumah dia, rumah belakang rumah kak aza, tambah2 bukan di sorang jer karkun kat situ...tapi malas nak tanya/cakap sebab nanti saya gak yang salah...lepas tu dia kata, susah sekarang nak tinggalkan angah, kalau dia takde sebab angah 'tak sanggup'[malu kot] nak bermalam rumah kak aza kalau ayah takde...

Pastu dia kata, malam yang bermalam kat hotel tu, angah bermalam kat pantai... heyyy dalam hati saya kata....budak tu dah 27 tahun, dah besar apa kejadahnya membontot ayah jer...balik ajerlah rumah kak aza...lepas tu dia cakap nak tunggu AJK surau siapkan renovate bilik utk dia kan dia mengajar ngaji kat surau tu, tapi sebab tak siap menumpanglah rumah kak aza dulu...abis saya cakap selagi angah ada, tak boleh datang sinilah...[masa ni tahap sabar saya macam teruji sesangat], dia kata hari rabu baru dia datang sini semula [alah standardlah hari tu kan hari mesyuarat kat sini...]


Tu yang dia kata susah sikit...sudahnya senang jer saya simpulkan, takperlah, abang balik hari sabtu depan jerlah, esok saya hantar hani sekolah, saya nak siapkan assignment PTK, rabu azizah [kawan labuan] nak datang tiod semalam, lepas tu saya nak balik kampung, sebab mak dengan kakak saya ada rombongan ke langkawi, angah dengan dila takde sapa nak jaga...[dua2 anak dara, kan bahaya tinggal kat rumah sendiri2, angah, 17 tahun, Dila, 13 tahun]..so dia senyap jer...saya anggap dia setujulah...sebenarnya statement tu seolah2 saya menyindir dialah tu...tu pun kalau dia faham....


So balik tadi, lepas solat saya lepak atas sofa, tido, memang letih fizikal dan mental/rohani/emosi dan jasmani. Betul Kak nor course mate saya cakap, once u settled u punya exam PTK mesti u akan tak larat, jalan huyang-hayang dan u akan letih yang teramat... rupanya betullah, dia dah alami lepas abis exam hari jumaat lepas, bagi saya hari nilah baru rasa lega, cuma assignment PTK tulah...


Yg tu pun satu hal jugak... kak azwa, diberinya saya tajuk, syarat-syarat pembuktian seksyen 15 APR 1997...sek ni pasal salah guna kuasa / gunakan kedudukan dan jawatan untuk dapatkan suapan[rasuah], kalau cerita 4/5 ms tu okaylah ni 20 ms...sedangkan akta ni ada kelemahan, kebanyakan kes salahguna kuasa lebih mudah beban pembuktian guna ordinan 22 kuasa2 dharurat...macam kes Anwar Ibrahim, Harun Idris, Datok Waad...tu yg pecah kepal jugak tu, tak boleh buat dalam sekali duduk jer...dalam internet pun takder...nampak gaya assignment ni bukan kerja mudah..kena cari authoriti kes kena ke libarary pendakwaan HQ...sebab tak banyak sangat kes seksyen 15 ni yg saya tau, banding sek2 yg tuduh hari2 masuk Tv tu, sek 10, 11 yg paling popular!...wahhh merepek lagi..sajer share dengan anda...nilah hidup saya...

Tadi, pak haji tak balik terus, dia relax kat kerusi urut, dalam hati saya kata agaknya dia balik malam2 sikit kot...takdenya! jam 4 terus dia blahhhh...lepas tu saya hantar ke pagar, sempat cakap, dia lapar, 'bukan diberinya abang makan'...saya cakap saya pun lapar jugak...dalam peti ais memang takde lauk...saya kata abis tu sombong sangat taknak gi makan terus nak balik, kenapa? Dia diam jer, nampak macam marah....lantaklah, takde pun hon saya masa keter nak berlalu tu, biasa mesti hon atau angkat tangan!

Sedih dan sungguh kasihan dengan diri saya...isunya sekarang angah pulak...abis selagi angah ada susah lah nak balik ke sini? Geram dalam hati saya kat anak tiri saya ni, agaknya kak aza lagilah geram kot, bayangkan anak tiri besar ada kat rumah, mesti dia kena jaga2 sikit tak boleh nak seksi2 [maksud saya nak menyusu badan] pakai pun taklehler pakai baby t [wahhh ayat!!!...kak aza memang pakai gini masa zaman2 menyusukan anak sebab senang nak singkap!

Takper...sabar..sabar..sabar...settelkan dulu kerja2 saya ni, lepas tu baru boleh kalau nak gaduh balik!

5 cetusan rasa:

izawani/JEEN berkata...

Aik... best la yer... lepas gaduh ni karan makin kuat... hahahaha.... silap silap terbakar terus jadi rentung nih.... muakakakak....

Hijrah1429 berkata...

Kak wani...

Hahaaa wakakakaaa...bukan pasal gaduh sangat pun karan tu ada, pasal masa bersama-sama suami tu kurang kot, jarang2 jumpa, lainler yang hari2 tido sama, dah immune kot...

AZWA berkata...

Salwa,

betul la kata2 mak sedara azwa tu..bila sesekali suami balik, layanla 'lebih2' sikit muahaha..sesekali jumpa mesti karan sentiasa kuat agaknya la...

uishkkk soalan assignment sket punya susah kerr...azwa dulu kan buat ala kadar ajer..org lain siap ada chart kaler2..i bantai jer goreng la apa2 yg patut sampai 20 muka hehehe. Dah dpt result dah, yg penting lulus tak payah mengulang.

semoga berjaya la dlm ptk tu.

tentang sikap pak hj tu..sabor jer la..kenkadang memang sikap suami ni ada masa2nya menggembirakan ada masanya menyakitkan hati..huhuhu

Zareda Norman berkata...

salwa

tak apelah tak jumpa selalu asalkan karen tu sentiasa ada renjatannya.. hehhehe

Hijrah1429 berkata...

Kak Azwa...

Tulah kadang tu, sebelah kita jer nak usaha, payah jugak...manusia biasakan kita ni, ada perasaan, tulah kadang saya cakap dengan pak haji, badan jer yg stroke, takkan perasaan pun stroke sama...takat nak ambik ati saya bukannya susah mana...cakap terima aksih, tanya apa2 masalah pun dah okay..ni biar jer tak ketahuan...lama2 fed-up jugak, tapi tulah allah jadikan hal 'karan' tu takmaulah pulak menurun...

**************

Kak zar...

Saya ni kadang tahap marah dengan diri pun ada jugak, sebab hal karan nilah...kalau dah takde karan tu rasanya dah lama dah "bo-la-yan!!! Tapi karan tu tetap nak ada jugak! tu yg parah tu...mencikk!!!

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP