Khamis, November 13, 2008

Lesung pipit dan sessi mengutuk







Assalamualaikum w.b.t...










Hani Sofiyyah pun ada lesung pipit...saya jumpa gambar ni dalam pc yang saya baru ambil dari pd ni... ni sebagai jawapan pada pertanyaan kak azwa pasal lesung pipit sofiyyah....






Gambar Zubair hari raya lepas, ada lesung pipit jugak....

Ni lagi gambar saya jumpa dan saya tau ini rumah pak hj buat utk kak aza di tanahnya di pasir panjang, rumah depan bawah, belakang rumah atas, tapi ada satu bilik jer, nampak sangat saya takkan diundang ke sini....nampaknya secara fizikal pun saya dah tersingkir...



Nampak tak meja jepun tu, saya yang pergi survey dengan pak haji dan saya nak beli tapi bolak-balik, sudahnya ni semalam saya nampak dia beli untuk letak rumah kak aza...walhal saya yang nak meja ni sebagai meja belajar hani dan saya sebab dia ada kerusi kecik 4 unit, cuma yang saya survey dulu kerusi dia besar sikit tapi yg ni bulat kecik jer....kecewa saya tengok meja ni....meja belajar sebelah tu pun baru beli, bukan saya ker yang lebih perlu meja belajar ni? w.pun nilainya kecik dan saya tak heran pun dan bukan nak sangat... tapi kalaulah pak hj hadiahkan saya satu benda ni pun dah cukup sgt.....berbesar hati sungguhlah saya....






Nampak tak jam digital kat dinding utk masuk waktu solat, baru beli tu salahker kalau beli dua, satu letak kat rumah saya? Tapi non ado...apa lagi saya nak tunggu? Komputer pun dah ada kat rumah kak aza ni tapi PC saya nak jugak ambik.....kenapa dengan saya berkira sangat bila saya pinjam laptop walhal saya beli laptop tu untuk dia pakai duit saya???? Sabar sangat saya ni!!!

Jam dinding ni dah lama dah, tapi dia beli jam ni masa dah kawin dengan saya, siap cerita lagi jam ni harga dua ratus lebih beli kat Bahau, setiap sejam boleh keluar muzik, dia cerita sebab dia dapat beli murah kononnya masa jual Cina tu mabuk kot [katanyalah], tapi bila saya suruh beli untuk rumah saya, tau apa jam dia belikan? Kalau nak tengok, skroll entri kat bawah, jam dinding yang dekat dapur tempat saya belajar tu, tulah jam yg dia belikan saya, saya letak dapur jer, sebab saya sendiri beli jam dinding harga RM 200, jugak ada bunyi setiap sejam, cuma tak sanggup nak beli yg macam ni sebab harganya mahal sangat.... saya punya simple jer...


Benda2 kecik ni memang nampak kecik dan remeh bagi yang tak duduk ditempat saya, tapi saya pelik kenapa dengan saya berkira sangat macam susah sgt, tapi kat sana sakan....sekurang2nya beli sehelai baju raya Hani atau saya pun dah cukup, betul tak? Ni...haprak...pasal gaji saya dah cukup tak perlu ker nak bagi semua2 tu...saya sebenarnya tak heran sangat pun tapi bila dah gaduh ni...benda kecik pun masuk perut saya!!! memang macam budak2 pemikiran saya tapi secara fizikal pun tak adil dah..agaknya dari segi perasaan sayang pada saya, saya dah jauh ketinggalan banding dengan kak aza kot? Nampak sangat dah " saya tak nampak dah dalam hati dia ada sayang pada saya...." macam abby cakap tu ler...



Dulu2 saya pernah cakap saya nak beli camera2 canggih2 sikit sebab saya minat mengambil gambar, tak kisahlah pemandangan ker potrait ker...tapi jawabnya gambar ni tak berapa elok sebab dalam islam sendiri bergambar2 ni tak digalakkan, amsih menjadi pertikaian...sedap jer jawabnya,kan? walhal saya nak ambik gambar suka2 jer...TAPI ni hah....saya jumpa gambar ni dalam pc ni....bulan september dah beli camera ni dah....mahal ke idak ni, dengan zoom apa semua? Rasanya seribu lebih kot? Semuanya dirahsiakan dari saya....apa motifnya? gambar2 banyak kat dalam pc ni...semua ambik pakai kamera ni lah kot...



Haaiii...nampaknya saya ni dah lama dah takde nilai...biaq pi lah, saya nekad jugaklah kot...langsung takde apa2 nilai..NIL, ZERO, memang bodoh sebab buat muka tak malu...dah orang buang kita, masih dok terhegeh2...lepas ni sudahlah weyyy....


Tapi hani ni selalu kacau emosi saya, semalam duk termenung lepas sampai rumah dari PD, bila tanya jawabnya, kakak nampak macam kereta ayah jer...buat sedih saya jer tau, semalam jumpa adik beradik dia bukan main happy lagi, yang 3 beradik tu Uda, kakak syakirah dan zubair bukan main lagi babai kat pagar, sedih sangat dia hani datang sekejap sangat...kalau tak fikir hani agaknya 4/5 tahun lepas dah menjanda kot!


Untuk Ummi, pantun tu kononnya dari hati Hani lah saya takde maknanya....saya tak rindu pada tuan haji, cuma saya rindu pada seorang 'suami'.....


Pohon cempaka buat berteduh


Sambil melangu bersedih hati


Jika suratan tiada jodoh,


Usah diragu, bulatkan hati...



Beli barang2 utk kat sana, dan tak beli utk saya sebenarnya isu lama, sebab selama ni saya memang tak kisah, tapi kalau lama2 hapa benda pun takde yang dibelinya...sedang kat sana tak berhenti2 membeli, apa citer....melampau lah tu, utk hani pun sama tau, hari tu hani menangis mengadu adik beradik sana tak bagi dia main Play Station 2 masa dia duk sana, Zubair jer dapat main...kesian hani. Saya datang saya pun nengoklah PS2 tu berapa harganya kalau nak belikan hani, mak oii RM 500 lebih rupanya harga tulis kat kotak dia tu, utk hani apa yang dibelinya? Dah berapa kali cakap nak belikan budak tu laptop bebudak punya tapi non ado....saya memang tak nak belikan sebab dah ayahnya janjikan? Takat ni adalah rabbit harga RM 10.00 masa hari jadi setahun...tulah satu2nya mainan yang pernah dibelikan...kalau kat sana....siap install segala mala CD education kat dalam pc tu....kat sini utk hani takde apa...takat main games online jer budak tu....saya bukan takleh buat, tapi nak nunggu bapak nya sebab bapaknya ada kepakaran kan...tapi gitulah dari setahun ke setahun dah nak masuk 6 tahun dah..apa2hal semua mak eh jer....terlalu berdikarai sangat gitulah jadiknya....tu saya tak citer lagi, depan porch semua ganti tiles baru dan pagar automatic baru, kat umah saya, flush rosak dan paip bocor pun buat tak tau...tak, saya bukan materaialistic...cuma saya melihat ketidakseimbangan....langsung tak balance.....itu luaran ajer..dalaman lagilah!!!!


Sorry eh..merepek, lega saya...esok exam paper LAW....doa teman2 katanya berkat...sila doakan saya....


8 cetusan rasa:

Maryam Abu Ahmad berkata...

huwa~ ini kalau buat kira-kira, boleh tuntut ratus ribu nih [kalau total up semua benda yang patutnya suami kak wa bayar].. sikit-sikit pun ada nilai.. bukannya nikah mis-yar nak lepas tangan. huh~

#bukan nak 'membakar' tapi geram!

zareda berkata...

eh eh kak zar pun naik hangat jugak ni..

nak berpoligami tapi tak adil.. macam macam kak zar nak cakap ni tapi biarlah kak zar telan aje ayat tu..

apapun salwa kalau berpisah biarlah lepas tu boleh berbaik baik sebagai kawan sebab pak haji tetap ayah hani.

ps: kamera tu reganya 2K++ tau.. (hehheh firestone ler ni)

Jiji berkata...

Kak, kalo dah sampai begini cetanya... bukan berkira dah ni Kak Wa.. ni tahap habis berkorban dah ni.

Takpe la kak, mana duit yang dah terlebih untuk dia tuh.. halalkan.

Akak ingat je rezeki dan kasih sayang Allah tuh maha besar.. banyak, melimpah ruah. Kita diberi akal untuk menilai dan membuat keputusan.

Tak bermakna jika bercerai nanti.. kita gagal dalam ujian ni... maybe sebaliknya. Maybe dengan apa yang berlaku ni ada rahmat.

Kena bersangka baik.

Lagi pon kak, suasana Hani membesar pon tak berapa sesuai. Dia kecik ni mmg dia tak perasan lagi kot.. tp dah besar esok , dah tau fikir dan nampak ayah dia lebihkan keluarga belah sana...takot berdendam pulak dia.

Apa pon yang merungsingkan Kak Wa anggap je semua tu perasaan dan emosi kita yang selalu mengganggu kewarasan.

Me. Moi. berkata...

rasanya, semua (almost kot) perempuan faham pasal marah menda yang remeh temeh ni. tak remeh sebenarnya.. pasal gambar dan kamera tu sangat lah familiar "alasan bodoh" tu.. menggunakan islam bagai.. weakness as a human lah kot.. tak palah maafkan je laaa and move on.. bagi dia jangan buat dosa kat you lagi.

gambar dengan baby tu gambar kak aza ker salwa?

luna berkata...

iye lah kak...memang jelas selama ni akak ni macam daki di badan. yang dah lama dia basuh....yang dia dah tak nampak..

mcm bayang2..tak tak..bayang2 pun org masih nampak..

aduhaiiii..inikah namanya suami?inikah yg Islam ajarkan?

umat Islam apa kah ni?

kenapa tak adil??????

Ummibatrisya berkata...

salam,

cite ni mengingatkan akak kepada budak yang dijaga oleh baby sitter, mastura kalau tak salah, nama budak tu :)

budak tu ada mak dua orang, dia anak mak muda :)

masa pergi keje mak tua duduk di depan, masa balik keje mak muda duduk di depan, pak budak tu sentiasa duduk depan sebab bawa kereta :)

cakap pasal poligami, dah banyak yang akak tengok depan mata akak sendiri, memang susah untuk berlaku adil, mesti ada yang dilebihkan dan ada yang dikurangkan :(

cuma ada yang bercakap dan ada yang hanya mendiamkan diri,

mungkin orang profesional seperti salwa boleh bercakap sebab ada pendapatan sendiri, tapi untuk orang yang tidak bekerja, mereka hanya boleh mendiamkan diri :(

dan kalau ada kaum lain yang mengutuk kaum kita yang boleh beristeri empat diaorg marah, dan bila mereka tidak berlaku adil dan ada yang menegur pun diaorg marah!

moralnya, hanya diaorg saja yang tahu apa yang diaorg inginkan dan tunggulah balasan dari Allah, bukan meminta balasan tapi itu adalah ganjaran kerana tidak berlaku adil

dan ingat setiap apa yang diaorg buat akan bayar secara cash sekarang

Hijrah1429 berkata...

Maryam...

Akak dah janji dengan diri sendiri takkan buat apa2 tuntutan bimbang kerana tuntuitan nanti timbul perbalahan dan dendam dan takut Hani pulak jadik mangsa, ayah benci akak, anak dia tak ambik tau macam kes dia dengan bekas 1st wife sekarang.....anak perempuannya tu langsung pak hj tak contact...tak taulah sapa yg salah...

Kak Zar...
Tulah saya ni lagilah geram sesangat...saya malas nak fikir dari dulu lagi sebab kalau saya fikir semua tu...dari dulu2 dah saya tarik diri...sejak lama dulu saya buat2 macam tak sedar dan tak perasan dan suka nak bersangka baik...

Wah reganya 2K...patutpun dia rahsiakan dari saya...lantaklah dia...ntah boleh handle ntah tidak camera tu dengan sebelah tangan jer tu...

Jiji...
terima kasih betul cakap Jiji tu, akak pun baru macam tersedar dan berpijak di bumi nyata, bukan bermakna hidup akak akan berakhir....

kak me.moi...

Gambar tu saya jumpa dalam My picture dalam pc ni....saya pun tak tau tu sapa...gambar kak Aza lepas bersalin pun ada..tapi tak boleh siar sebab dia tak berpurdah...gambar2 anak2 berhari raya, gambar2 pak hj dan gambar sofiyyah pun banyak...gambar2 saya upload tu semua jumpa dalam pc ni kecuali gambar yg ada hani...

Luna...

tepat analogi Luna tu, akak yang rabun selama ni...husnudzan sangat...

Ummi...

w.pun saya ada pendapatan pada 3/4 tahun pertama perkahwinan saya semua kad kredit, kad gaji saya turut dipegang oleh pak hj dengan alasan senang kawalan perbelanjaan setempat dan katanya demi memelihara rasa hormat saya pada dia, dengan setiap kali gaji dia akan beri saya duit walhal duit tu dari gaji saya yang dia kontrol kadnya...cuma lepas saya rasa sgt tertekan kerana nak beli sekluar dalam pun berkira2 nak mintak duit sendiri sebab kesian kat dia yg tanggungan banyak dalam satu pergaduhan saya mintak semua tu semula...ummie dalam blog2 lama saya semua tu ada mgkin ramai ingat lagi...dan ummi mungkin tak sempat baca kot...dah macam2 saya lalui sebenarnya....

Maryam Abu Ahmad berkata...

sori kak wa, tu saya cakap.. saya geram je. takpe, at least segala rekod tu boleh buktikan kak wa mampu jaga hani. :)

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP